Γεροβασίλη: Αυταρέσκεια, ψέματα και νεοφιλελευθερισμός.Γεροβασίλη: Αυταρέσκεια, ψέματα και νεοφιλελευθερισμός. 
Όλα τα κόλπα μάθαμε από τους προηγούμενους… 
Είμαστε όμως καλύτεροι και σε αυτό από αυτούς!
  
Σε συνέντευξη της στο ΑΠΕ η κ. Γεροβασίλη λέει πολλά και διάφορα που δείχνει και το ποιόν του ανθρώπου και της πολιτικής της κυβέρνησης που υπηρετεί με συνέπεια. Ας κρατήσουμε την αυταρέσκεια για την εφαρμογή ακριβώς αντίθετων πολιτικών από αυτές που επικαλούνταν, τα ψέματα "δεν θα απαιτήσει νέα μέτρα", ότι θα υπερασπιστούν τον καθένα σε οποιοδήποτε κρίσιμο ζήτημα, ότι παρόλο το φτύσιμο της "αξιολόγησης" από τους δημοσίους υπαλλήλους "τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά" και ότι πρόκειται για μια διαδικασία αξιοκρατική!
  Και φυσικά να κρατήσουμε τις αποκαλύψεις για τις άκρως νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις για την αξιοποίηση του κράτους από το κεφάλαιο:  Η "αξιολόγηση" "αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ολιστικής στρατηγικής ανασυγκρότησης της Δημόσιας Διοίκησης που έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και συνεισφέρει στο συνολικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας", …με στόχο ο δημόσιος τομέας να γίνει πιο φιλικός προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και, παράλληλα, να αποτελέσει τον αναπτυξιακό βραχίονα για την υποστήριξη των μελλοντικών επενδύσεων, …και άσκηση δημόσιων πολιτικών δημιουργεί υπεραξίες και ευκαιρίες για νέες επιχειρήσεις σε μια ενιαία ψηφιακή αγορά
Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης με επισημάνσεις δικές μας:
«Η Ελλάδα έχει επιστρέψει δυναμικά στο διεθνές προσκήνιο ως αξιόπιστος συνομιλητής, παράγοντας σταθερότητας, αλλά και φορέας αξιών που έχει όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη η διεθνής κοινότητα», αναφέρει στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, αποτιμώντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, ενώ τονίζει την ιδιαίτερη, όπως λέει, σημασία των δηλώσεων της Κριστίν Λαγκάρντ ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τάχιστα και πως το ΔΝΤ δεν θα απαιτήσει νέα μέτρα.
Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης δηλώνει αισιόδοξη για την πορεία της χώρας, αισιοδοξία που πηγάζει όπως λέει «από τα αποτελέσματα, τη σκληρή δουλειά και την πίστη μας στην ελληνική κοινωνία».
Σχετικά με τον νόμο για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, και την αντιπαράθεση που προκάλεσε, υποστηρίζει ότι «ένα πολιτικό, νομικό, οικονομικό σύστημα που μπορεί προασπίζεται το δικαίωμα του "ενός" σε ένα κοινωνικό ζήτημα στέλνει σήμα ότι μπορεί και ξέρει να κάνει το ίδιο για τον καθένα σε οποιοδήποτε κρίσιμο ζήτημα».
ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων πραγματοποιείται μετ΄ εμποδίων εξαιτίας της αποχής που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Τελικά η διαδικασία «θα μείνει στα χαρτιά», όπως διακηρύσσουν οι συνδικαλιστές; Με δεδομένο ότι τα πρώτα στοιχεία από δήμους και νοσοκομεία δεν είναι ενθαρρυντικά, τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο για τους υπαλλήλους που αρνούνται να αξιολογηθούν;
  Όλγα Γεροβασίλη: Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε από τη διαδικασία της αξιολόγησης είναι πολύ ενθαρρυντικά, δείχνοντας μεγάλη συμμετοχή. Τα δε μηνύματα που παίρνουμε από διάφορες πλευρές δείχνουν ότι ο κόσμος του Δημοσίου στο σύνολό του αναγνωρίζει το αναγκαίο αυτής της μεταρρύθμισης, παρά την αρχική δυσπιστία και επιφυλακτικότητα και παρά τις «ομόφωνες» αποφάσεις συνδικαλιστικών οργάνων.
Ωστόσο, συνολική εικόνα θα έχουμε μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά τις 23 Οκτωβρίου που είναι και η καταληκτική ημερομηνία. Και τότε θα φανεί αν οι αποφάσεις της συνδικαλιστικής ηγεσίας απεικονίζουν τη βούληση των εργαζομένων.
Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για μια διαδικασία αξιοκρατική, απολύτως διασφαλισμένη και θωρακισμένη θεσμικά στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Το νέο σύστημα αξιολόγησης και στοχοθεσίας δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, όπως συνέβη με την αξιολόγηση επί των ημερών Μητσοτάκη, που προδιέγραφε τα αποτελέσματα βάσει ποσοστιαίων αναλογιών.
 Απεναντίας αποσκοπεί στη βελτίωση των υπαλλήλων, στη βελτίωση των δομών, στην ανάδειξη του παραγόμενου διοικητικού έργου. Και, βεβαίως, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ολιστικής στρατηγικής ανασυγκρότησης της Δημόσιας Διοίκησης που έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και συνεισφέρει στο συνολικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
...Όλγα Γεροβασίλη: Ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας πρέπει να έχει πρόσβαση στη γνώση, στην πληροφορία, στα κοινωνικά αγαθά, στα χρηματοδοτικά εργαλεία, σε όλα εκείνα τα μέσα που συντελούν στην αναβάθμιση της καθημερινότητάς του. Απαντούμε στο κοινωνικό αυτό αίτημα με αξιοκρατία, διαφάνεια και κοινωνική λογοδοσία. Αρχές που ανέκαθεν η Αριστερά υπηρετούσε, σήμερα τις ενσωματώνει στις κυβερνητικές πολιτικές.
Μια πολιτική προσανατολισμένη σε αυτήν την κατεύθυνση ασκούμε και στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με στόχο ο δημόσιος τομέας να γίνει πιο φιλικός προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και, παράλληλα, να αποτελέσει τον αναπτυξιακό βραχίονα για την υποστήριξη των μελλοντικών επενδύσεων.
Το ψηφιακό κράτος, στο οποίο στοχεύουμε να φτάσουμε το 2020, έχει λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη αξιοκρατία. Οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες κοστίζουν λιγότερο στο φορολογούμενο πολίτη, ενώ λιγότερη είναι και η αυτοπρόσωπη παρουσία του για την εξυπηρέτησή του.
Επίσης, το ψηφιακό Δημόσιο περιλαμβάνει παρεμβάσεις, όπως η απλούστευση των διαδικασιών, η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, η ψηφιακή υπογραφή και η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, που εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει εξοικονόμηση 300 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
  Στο ίδιο πλαίσιο, το ψηφιακό Δημόσιο προωθεί πολιτικές ανοιχτής και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Πρόσφατα παρουσιάσαμε στη Βουλή την έκθεση πεπραγμένων για τα ανοιχτά δεδομένα, η διάθεση των οποίων συνδέεται και με την αναγκαιότητα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Με την πολιτική των ανοιχτών δεδομένων η Δημόσια Διοίκηση γίνεται εξωστρεφής, καθώς η επαναχρησιμοποίηση των συνόλων δεδομένων από την άσκηση δημόσιων πολιτικών δημιουργεί υπεραξίες και ευκαιρίες για νέες επιχειρήσεις σε μια ενιαία ψηφιακή αγορά.
Μιλάμε, λοιπόν, για στέρεα βήματα, βάσει σχεδίου που ξεδιπλώνεται σταδιακά και που σύντομα θα καταστήσει το ψηφιακό Δημόσιο αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των πολιτών.

Σχόλιο της Εύφορης Πεδιάδας: Γραφειοκρατία τέλος, εκσυγχρονισμός στο φουλ και όποιος αντέξει να ακούσει τις ίδιες γελοιότητες από τον επόμενο. Βέβαια στο μεσοδιάστημα τις βρωμοδουλίτσες τους θα τις κάνουν, τη ζωή των εργαζομένων θα την παιδέψουν και θα την κάνουν αβίωτη με χιλιάδες τρόπους. Ρε, άι στον αγύριστο, που μας δουλεύετε θαρρείς και είμαστε μειωμένης αντίληψης. Λαμόγια, ε λαμόγια.

                                                       Χρήστος Αειβάτης

Σχόλια