"Κυπριακή διάσωση": όργιο φαυλότητας"Κυπριακή διάσωση": όργιο φαυλότητας, δουλοπρέπειας, ανικανότητας και γελοιότητας.
Καραγκιόζηδες, γελοίοι και τυχάρπαστοι στην ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τελικά δεν είμαστε μόνοι. Μας αντιγράφουν με μεγάλη επιτυχία αν και τους νικάμε ακόμη κατά κράτος. Μέχρι και πρόταση του Σώρρα  να τους σώσει συζητούσαν.

Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό άναψε μέσω της τηλεοπτικής του παρουσίας ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης. Αφορμή το βιβλίο που συνέγραψε ο κ. Δημητριάδης «A Diary of the Euro Crisis in Cyprus: Lessons for Bank Recovery and Resolution», στο οποίο ο τέως διοικητής υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως «το κούρεμα καταθέσεων ήταν ιδέα του Προέδρου Αναστασιάδη», ενώ επαναφέρει το ζήτημα «μεταφοράς κεφαλαίων από συγγενείς του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Οι κυριότερες αναφορές στο βιβλίο
- Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ιδιαίτερες σχέσεις με Ρώσους ολιγάρχες και γι' αυτό επιχείρησε να προστατέψει τους Ρώσους καταθέτες εις βάρος των υπολοίπων, κάτι το οποίο φαίνεται από το πρώτο γενικό κούρεμα που αποδέχθηκε στο Eurogroup, για κούρεμα και στις μη εγγυημένες καταθέσεις.
- Η εισήγηση για γενικό κούρεμα σε ποσοστό 6,75% επί των καταθέσεων έγινε γιατί οι Ρώσοι διαμήνυσαν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως δεν αποδέχονταν κούρεμα πέραν του 10%.
- Το κούρεμα που επιβλήθηκε ήταν δίκαιο, καθώς οι Ρώσοι καταθέτες πλήρωσαν €4 δις και προστατεύτηκαν δεκάδες χιλιάδες Κύπριοι καταθέτες.
- Ο Πρόεδρος φώναζε κατά του ιδίου, απειλούσε και επιχειρούσε να επέμβει στα εσωτερικά της Κεντρικής Τράπεζας, αν και του έλεγε πως δεν είχε τέτοιο δικαίωμα.
- Συγγενής του Προέδρου στις 15 Μαρτίου του 2013 σκόπευε να μεταφέρει πολλά εκατομμύρια στο Λονδίνο. Ο κ. Δημητριάδης προσπάθησε να ενημερώσει τον Πρόεδρο για να τον προστατεύσει και να αποτρέψει μία τέτοια κίνηση, κάτι το οποίο δεν έγινε εφικτό.
- Ο τότε Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν τού είχε εισηγηθεί να μελετήσει σοβαρά την πρόταση του Αρτέμη Σώρρα για να σώσει την Κύπρο με την «αμύθητη» περιουσία του.
- Αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση του Διοικητή, καθώς ένιωθε πως πλέον, παρά τη στήριξη που του παρείχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν μπορούσε να επιτελέσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του.
- Βαρύτατες ευθύνες έχει και ο τότε Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος δεν ασκούσε έλεγχο στον Αθανάσιο Ορφανίδη (πρώην διοικητή της ΚΤΚ), δεν τον ρώτησαν επισταμένα για το τι γίνεται με τις τράπεζες και να δουν σε ποιο σημείο βρισκόταν η κατάσταση.
   Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαίδης, χαρακτήρισε το κούρεμα καταθέσεων «ορφανό παιδί» του Νίκου Αναστασιάδη. «Ο τέως διοικητής της ΚΤΚ, επαναβεβαιώνει στο βιβλίο του, αυτό που όλοι γνωρίζουν. Ότι ο κ. Αναστασιάδης, αντί να πάει στο Γιούρογκρουπ της 15ης Μαρτίου 2013 για να αποτρέψει αυτό, που ο ίδιος προηγουμένως αποκαλούσε καταστροφή της οικονομίας, το πρότεινε σε άλλη, χειρότερη μορφή, κατά παράβαση των σχετικών κανόνων της Ε.Ε και κάθε έννοιας δικαίου», υποστήριξε ο κ. Λουκαίδης. Επαναβεβαιώθηκε, επίσης, σύμφωνα με τον κ. Λουκαίδη, ότι «ο κ. Αναστασιάδης γνώριζε πολύ καλά για το επερχόμενο κούρεμα, για αυτό και φρόντισε πριν την εκτέλεση του, να παράσχει προνομιακή ενημέρωση στους συμπεθέρους του, ώστε έγκαιρα να μεταφέρουν στο Λονδίνο δεκάδες εκατομμύρια για να μην κουρευτούν».
Πιπεράτες λεπτομέρειες
Πιπεράτες λεπτομέρειες από τη «συνεργασία» του με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη περιλαμβάνει το βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα με συγγραφέα τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής τράπεζας της Κύπρου Πανίκο Δημητριάδη.
  Ο κ. Δημητριάδης μεταξύ πολλών άλλων αναφέρεται και σε διαφωνίες πουτ είχε με τον κ. Αναστασιάδη ο οποίος φέρεται να του είπε πως «αυτή η χώρα δεν μας χωράει και τους δυο». Η σχέση των δύο πολιτικών λύθηκε όταν ο κ. Δημητριάδης αποδέχθηκε μια πολύ γενναία προσφορά για να παραιτηθεί από τη Κεντρική Τράπεζα και να επιστρέψει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα στο Λονδίνο. Το ποσόν που πήρε ως αποζημίωση με απευθείας έμβασμα στο εξωτερικό ήταν πέριξ των 300.000 ευρώ.
Ο Πανίκος Δημητριάδης αναφέρει πως κάποια στιγμή ο Πρόεδρος Αναστσιάδης αισθάνθηκε ότι εξαπατήθηκε με τον διορισμό ενός ατόμου στο μεταβατικό συμβούλιο της Λαϊκής Τράπεζας η οποία έκλεισε. Τότε φέρεται να είπε στον κ. Δημητριάδη: «Είμαι η μεγαλύτερη πουτάνα της πολιτικής. Δεν θα με ξεγελάσεις εσύ, κανένας δεν το κατάφερε. Δεν είμαι μόνο η μεγαλύτερη πουτάνα της πολιτικής, είμαι και η μεγαλύτερη πατρώνα». Σε ακόμα μία περίπτωση ο Νίκος Αναστασιάδης φέρεται να είπε στο κ. Δημητριάδη «Δεν θα σταματήσω. Κανείς δεν κερδίζει εναντίον μου. Είμαι η μεγαλύτερη πουτάνα της πολιτικής».

     Άρθρο άποψης του Μιχάλη Ιγνατίου
Όταν ένας πολιτικός προτείνει στον αρχηγό ενός κράτους, που καταρρέει οικονομικά και οι πολίτες χάνουν τις οικονομίες του, να δεχθεί βοήθεια από ένα καταζητούμενο για απάτες, τότε αυτή η χώρα δεν έχει καμία, μα καμία σωτηρία. Η εποχή είναι το 2013, όταν λόγω της ανικανότητας και της διαφθοράς μέρους του πολιτικού κόσμου, που υπηρέτησε τον Ανδρέα Βγενόπουλο και άλλους του «μεγέθους» του, η οικονομία της Κύπρου κατέρρευσε μέσα σε μία νύχτα.
Από τη στήλη αυτή είχα προειδοποιήσει πολύ νωρίς για τον κατά φαντασία …τρισεκατομμυριούχο Αρτέμιο Σώρρα. Ενημερώσαμε και Κύπριους πολιτικούς, καθώς είχαμε πληροφορίες ότι μετά τις απάτες που έκανε στην Ελλάδα και τις οποίες είχαμε καταγγείλει και αποκαλύψει, θα «κτυπούσε» στην Κύπρο. Δεν μας άκουσε κανένας. Παρασύρθηκαν πολιτικοί, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι. Ο εν λόγω …τρισεκατομμυριούχος είχε καταφέρει να «πλευρίσει» πολιτικούς και επιχειρηματίες και να τους πείσει τους θεόβλακες ότι διαθέτει 600 δισεκατομμύρια, από τα οποία θα έδινε στην Κύπρο όσα χρειαζόταν για να σώσει την οικονομία της. 
Στη συνέχεια, οι πολιτικοί και επιχειρηματίες έγιναν οι πλασιέ του εν λόγω απίθανου τύπου, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημείο να συζητούν σοβαρά στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της Κύπρου, την πιθανότητα να παραχωρήσει στο κυπριακό κράτος «δανεικά» ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και δεν σκέφθηκε κανένας εκ των πολιτικών ταγών, ότι τέτοια χρήματα ΔΕΝ υπάρχουν εκτός αν είσαι ιδιοκτήτης της Apple, της Microsoft ή της Amazon. Αλλά και ιδιοκτήτης να είσαι αυτών των κολοσσών, δύσκολα θα μπορούσες να διαθέσεις 30 δις σε οποιαδήποτε χώρα, πόσο μάλλον στην Κύπρο, όπου η αγορά είναι ασήμαντη.
Η αποκάλυψη περιλαμβάνεται στο βιβλίο του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκου Δημητριάδη. Περιγράφει όσα έγιναν το 2013 πριν αποφασίσουν τα άνευ αισθημάτων μέλη του Eurogroup για να κουρέψουν τις καταθέσεις των Κυπρίων πολιτών.
Ισχυρίζεται, λοιπόν, ο κ. Δημητριάδης ότι ο τότε πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο αξιότιμος κ. Μάριος Καρογιάν, ενημέρωσε για τη …γενναιοδωρία του κατά φαντασία …τρισεκατομμυριούχου τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, που αναζητούσε τρόπους να δανειστεί η χώρα για να αποφύγει να υπαχθεί στον σκληρό μηχανισμό του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έγινε την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013. Στους έκπληκτους ομολόγους του, ο κ. Καρογιάν, που φαίνεται ότι παρασύρθηκε από βουλευτή του κόμματός του, έδωσε τη λύση. Είπε ότι γνώριζε επιχειρηματία, ο οποίος ήθελε να δώσει τα 30 δισ. Ευρώ. Σαν να ήταν …μαντηλάκια!
Περιγράφει ο κ. Δημητριάδης, που είναι κι αυτός «αμαρτωλός», υπό την έννοια ότι η οικονομική τραγωδία της Κύπρου συντελέστηκε επί της δικής του διοίκησης:
«”Αν,” είπε, ”ξέρω κάποιον που έχει 30 δισ. ευρώ που θέλει να δωρίσει για να σώσει την Κύπρο;” Όλοι ήθελαν να μάθουν ποιος ήταν αυτός. Είχα ενημερωθεί για αυτό ακριβώς πριν από τη συνάντηση. Ο Πρόεδρος (Αναστασιάδης) μου ζήτησε να ακούσω προσεκτικά την πρόταση του Καρογιάν και να το εξετάσω σοβαρά. Το όνομα αυτού του “γενναιόδωρου” προσώπου ήταν ο Αρτέμης Σώρρας (…) Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι αυτό συζητήθηκε ως σοβαρή πρόταση εκείνη την κρίσιμη στιγμή, αλλά οι πολιτικοί ηγέτες έδειχναν αρκετά απελπισμένοι για να εξερευνήσουν κάθε επιλογή για να αποφύγουν αυτό που είδαν ως άδικο πρόγραμμα από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ακόμη και αν ακουγόταν γελοία».
Δεν ήταν μόνο γελοίο. Ήταν και συνάμα τραγικό το γεγονός ότι ενώ η Κύπρος κατέρρεε και ο λαός βρισκόταν ξανά ενώπιον της οικονομικής καταστροφής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε να συζητήσει την πιο βλακώδη πρόταση που θα μπορούσε να υποβάλει ένας άνθρωπος -στη συγκεκριμένη περίπτωση ένας αρχηγός κόμματος.
Ο Αρτέμιος Σώρρας -ανάμεσα στους συνεργάτες του ήταν και μία Κύπρια δικηγόρος με πολιτικές διασυνδέσεις στο νησί, που στο μεταξύ τον εγκατέλειψε και ακόμα τρέχει- είναι η κλασική περίπτωση …τρισεκατομμυριούχου, που μπορεί να σε ρίξει και να παραβεί την όποια συμφωνία, στο ένα, δύο, τρία, που λέει ο σοφός λαός. Και όμως αυτός ο τύπος, που τον καταζητεί η Ιντερπόλ με αίτημα των ελληνικών αρχών, έφτασε στο παρά ένα της μεγαλύτερης απάτης εναντίον της Κύπρου, αν πετύχαινε φυσικά το σχέδιό του. Όπως μου εξήγησαν άνθρωποι που τον ερεύνησαν, εάν η κυπριακή Κεντρική Τράπεζα δεχόταν τα ψευδοεκατομμύρια τότε θα έπρεπε και να τα νομιμοποιήσει. Στην πραγματικότητα ήταν μία πολύ καλά προσχεδιασμένη επιχείρηση εξαπάτησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα χρειαζόταν άλλα δέκα Μνημόνια για να αναπνεύσει. Στο μεταξύ θα είχε «αποδημήσει» η Κυπριακή Δημοκρατία, διότι θα είχε διαλυθεί οικονομικά.
Είναι να απορεί κανείς για το γεγονός ότι πολιτικοί δέχθηκαν να συνεργαστούν μαζί με τον Αρτέμιο Σώρρα, χωρίς να λάβουν υπόψιν ότι πρόκειται για παραμυθά, ο οποίος αυτή τη στιγμή καταζητείται από τις ελληνικές αρχές.
Αναφορικά με τους πολιτικούς που «προσηλυτίστηκαν» από τον Πατρινό …τρισεκατομμυριούχο, ο οποίος βασικά είναι ένα θρασύτατο «παλλικάρι», που απειλεί θεούς και δαίμονες, πρέπει να ντρέπονται, διότι εάν πετύχαινε το διαβολικό του σχέδιο, η Κύπρος και ο λαός της θα πλήρωναν ακριβό τίμημα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θα ήθελα να πληροφορηθώ τα ονόματα των Κυπρίων πολιτικών που συνάντησαν τον κατά φαντασία …τρισεκατομμυριούχο. Κάθε πληροφορία καλοδεχούμενη.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ: Ο «Ζορρό» δήμαρχος της Πάφου επειγόντως να αναλάβει την έρευνα για το Σώρρα. Και για τις κρατικές κατοικίες που χαρίστηκαν δεξιά και αριστερά. Εδώ τον θέλω τον άσφαιρο «κυνηγό» της διαφθοράς…
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Οι καταγγελίες του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου προκαλούν οργή. Βέβαια, αναγνωρίζω ότι είναι οι θέσεις ενός ανθρώπου, που συγκρούστηκε με τον σημερινό Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς, εκτός του ΑΚΕΛ, αν δεν με απατά η μνήμη του. Και λογικά έχει και αυτός απωθημένα. Όμως ο Πανίκος Δημητριάδης, που κουβαλά και αυτός στην πλάτη του τεράστιες ευθύνες για την καταστροφή της Κύπρου, υποστηρίζει τα όσα καταγγέλλει με στοιχεία και αποδείξεις, όπως διατείνεται. Οι καταγγελίες του πρέπει να ερευνηθούν για να μην παραμένουν σκιές. Εάν το κούρεμα των καταθέσεων χιλιάδων ανθρώπων ήταν προαποφασισμένο, και οι κυβερνώντες νυν και πρώην γνώριζαν, τότε πρόκειται περί «εγκληματικής ενέργειας». Εάν συγγενείς ή φίλοι πολιτικών προσώπων έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, επειδή γνώριζαν, απαιτείται άμεση παρέμβαση του γενικού εισαγγελέα. Όπως είναι γνωστό, η διαφθορά κυριαρχεί στην πολιτική ζωή του τόπου και μέχρι της στιγμής ελάχιστοι τιμωρήθηκαν για τα οικονομικά εγκλήματα που διέπραξαν. Αναφορικά με τον κ. Δημητριάδη, ελέγχεται για το γεγονός ότι διαπραγματεύθηκε την έξοδο του από την τράπεζα αφού έλαβε ένα σεβαστό ποσό. Ελέγχεται, πάντως, για την πράξη αυτή, και την παραβίαση της άτυπης συμφωνίας για να μην μιλήσει. Τώρα που αποφάσισε να μιλήσει, ας τα πει όλα και όποιον πάρει ο …Χάρος. Διότι, στους ενόχους για την κατάρρευση της οικονομίας είναι και αυτοί που υπηρέτησε…
  Ο Σταύρος Μαλάς, υποψήφιος του ΑΚΕΛ για την προεδρία
Για τις αποκαλύψεις για το «κούρεμα» των καταθέσεων το 2013 που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αν αυτές ακουμπούν και πολιτικούς ηγέτες, ρωτήθηκε ο Σταύρος Μαλάς, υποψήφιος του ΑΚΕΛ για την προεδρία,  στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο κ. Μαλάς σημείωσε ότι προφανώς και ακουμπά πολιτικούς ηγέτες. «Και ο κ. Δημητριάδης, ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, το είπε ξεκάθαρα: ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (σ.σ. ο κ. Αναστασιάδης) πήγε στο Eurogroup να διαπραγματευθεί το ”κούρεμα” έχοντας υπόψιν του τους πελάτες του μόνον». Επίσης επεσήμανε ότι «δεν είναι ο κ. Μαλάς που υποσχέθηκε στον κυπριακό λαό ότι είχε δύο δάνεια γέφυρα” και θα πήγαινε να διαπραγματευθεί το Μνημόνιο. Ήταν ο κ. Αναστασιάδης. Και δεν δέχομαι τις εκ των υστέρων δικαιολογίες του κ. Αναστασιάδη ότι τάχατες του έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο. Ο άνθρωπος αυτός δεν έλεγε την αλήθεια σε σχέση με τα δύο δάνεια. Επομένως ο Πρόεδρος ελέγχεται. Το πρόβλημα δεν ήταν δημοσιονομικό, ήταν τραπεζικό. Το κράτος είχε τη δυνατότητα να δανειστεί. Ήταν ανέτοιμος να διαχειριστεί το ζήτημα. Έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες ο κ. Αναστασιάδης. Τον μέσο Κύπριο πολίτη τον απασχολεί πάρα πολύ να ακούει ότι ένα συγγενικό πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας λίγες ημέρες πριν κλείσουν οι τράπεζες πήρε κάποια εκατομμύρια και τα έβγαλε από την Κύπρο με τη δικαιολογία ότι θα αγόραζε ένα ακίνητο και τελικά μετά αυτό δεν έγινε».
Επιμέλεια:ΑΚ
ΠΗΓΗ: Μ. Ιγνατίου.διάλογος, Η σημερινή


Σχόλια