Η αξιολόγηση είναι το μεγάλο επίδικο για τους "θεσμούς".


Η αξιολόγηση είναι το μεγάλο επίδικο για τους "θεσμούς". Μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση στο Δημόσιο, το νέο μεγάλο επίτευγμα.

Η υλοποίηση των αντεργατικών ρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση συζητήθηκε σε μια ακόμη συνάντηση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη με τους "θεσμούς".


Σχετικά με τις προσλήψεις, συμφωνήθηκε για το 2019 η αναλογία σε σχέση με τις αποχωρήσεις να διαμορφωθεί στο 1:1 (μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση), ενώ να σημειωθεί ότι για φέτος ο κανόνας προσλήψεων - αποχωρήσεων είναι 1:3, όπως και για το 2017 ήταν 1:4 και ο τομέας υγείας ήταν υπό εξαίρεση περιορισμών. Είδατε εσείς προσλήψεις στη δημόσια εκπαίδευση; Όχι; Καλώς είδατε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τροϊκανοί αναγνώρισαν την "πρόοδο" που έχει επιτευχθεί στις διαδικασίες της κινητικότητας (θα συνεχιστεί το 2018 με δύο ακόμη κύκλους) και της ηλεκτρονικής "αξιολόγησης", για την οποία η υπουργός ανέφερε ότι οι εγγραφές δημοσίων υπαλλήλων στη νέα, ψηφιακή πλατφόρμα - διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη- ξεπερνούν ήδη τις 30.000 (κάτω από 4%).

Υπενθυμίζουμε ότι με την επίφαση αξιολόγησης των προϊσταμένων από τους  υφισταμένους νομιμοποιείται μια ολόκληρη διαδικασία όπου ο καθένας απροστάτευτος μπρος στον αξιολογητή του θα εμπεδώνει κουλτούρα συνδιαλλαγής και κυρίως υποταγής στην ιεραρχία και στις πολιτικές αποφάσεις και αντιδημοκρατικές πρακτικές που αυτή θα εφαρμόζει.

Για να στεγανοποιήσουν αυτές τις διαδικασίες και να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό ανεξέλεγκτο από τις επιδράσεις του κινήματος των εργαζομένων και ανεπηρέαστο από πολιτικές παλινωδίες που μπορεί αυτό να επιβάλλει, δημιούργησαν δομές ελεγχόμενες από "Ανεξάρτητες Αρχές". Το πόσο ανεξάρτητες είναι φαίνεται από την παρακάτω είδηση από την πρόσφατη ενημέρωση της κ. Γεροβασίλη.

Σχετικά με την επιλογή των επιτελικών στελεχών στο Δημόσιο (διοικητικοί και τομεακοί γραμματείς), η κ. Γεροβασίλη ενημέρωσε ότι οι σχετικές προκηρύξεις έχουν ολοκληρωθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε και έπαψε η συμμετοχή του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης στη διαδικασία, ενώ πλέον η διαδικασία υλοποιείται από Ανεξάρτητες Αρχές. Για τον λόγο αυτό, συνάντηση με τους "θεσμούς" είχαν σήμερα και οι επιτελείς του ΑΣΕΠ, προκειμένου να τοποθετηθούν επί των όποιων καθυστερήσεων καταγράφηκαν στη διαδικασία. Τώρα όπως βλέπουμε οι "ανεξάρτητες αρχές" θα λογοδοτούν απευθείας στους τροϊκανούς οι οποίοι θα παρακάμπτουν την όποια κυβέρνηση και θα παρεμβαίνουν απευθείας για να επιβάλλουν τη θέληση τους. Η παραχώρηση της επίβλεψης τουλάχιστον μέρους της δραστηριότητας και της λειτουργίας του μηχανισμού της δημόσιας διοίκησης σε υπαλλήλους ξένων κυβερνήσεων και οργανισμών εμφανίζεται ως εκσυγχρονισμός, τη στιγμή που είναι η πιο ανοιχτή επέμβαση ξένων σε όλη την ιστορία του νεοελληνικού κράτους, εκτός της περιόδου της γερμανικής κατοχής.

Η απεργία-αποχή που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ από τη διαδικασία αξιολόγησης είναι ένα πρώτο βήμα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το να μείνει όμως στη διακήρυξη και στο κεκτημένο της προηγούμενης νίκης ενάντια στην αξιολόγηση, χωρίς να σηκώσει το θέμα με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, δημιουργεί μια κατάσταση όπου δια της "διολισθήσεως" θα επιβληθεί τελικά η "αξιολόγηση" με ότι αυτό σημαίνει σε υποβιβασμό του χαρακτήρα της δημόσιας διοίκησης, του εργασιακού περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Και αν η ΑΔΕΔΥ, ειδικά τώρα με το νέο προεδρείο της δεν κάνει τίποτα, το βάρος πέφτει στις ομοσπονδίες.  

Η αξιολόγηση είναι το μεγάλο επίδικο για τους "θεσμούς". Αυτοί κάτι ξέρουν καλύτερα…

Α. Κ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια