Τζέφρι Πάιατ: Η Ελλάδα κρίσιμος σύμμαχος στον ανταγωνισμό των ΗΠΑ με τη Ρωσία-Κίνα


Τζέφρι Πάιατ: Η Ελλάδα κρίσιμος σύμμαχος στον ανταγωνισμό των ΗΠΑ με τη Ρωσία-Κίνα

Η εμβάθυνση των σχέσεων με την Ελλάδα έχει ισχυρή διακομματική υποστήριξη από τις ΗΠΑ, επισήμανε ο Αμερικανός πρέσβης, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για τη γεωπολιτική αξία της Ελλάδας και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Ο πρέσβης, κάνοντας την εισήγηση στην εκδήλωση με θέμα «Η Προστιθέμενη Γεωπολιτική Αξία της Ελλάδας και οι Ελληνοαμερικανικές Σχέσεις: Προκλήσεις και Ευκαιρίες», τόνισε ότι σε μια εποχή στην οποία «Ρωσία και Κίνα ανταγωνίζονται με τις ΗΠΑ για την παγκόσμια επιρροή», η Ελλάδα αποτελεί «κρίσιμο σύμμαχο» των Αμερικανών, σημειώνοντας ότι η σύσφιξη των διμερών σχέσεων είναι προτεραιότητα και για τους Δημοκρατικούς και για τους Ρεμπουμπλικάνους στις ΗΠΑ, ότι η ΔΕΘ και οι ΗΠΑ εκεί ως «τιμώμενη χώρα» έδειξαν την αμερικανική εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και ότι ο «Στρατηγικός Διάλογος»που εγκαινιάστηκε ακολούθως το Δεκέμβρη στην Ουάσιγκτον αναβάθμισε και θεσμοποίησε τις διμερείς σχέσεις. Πρόσθεσε ότι στο Συμβούλιο του Μονάχου ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με υψηλόβαθμα στελέχη των ΗΠΑ, «συζητώντας κρίσιμα θέματα», όπως η συμφωνία των Πρεσπών και η παραπέρα ενίσχυση της «συνεργασίας σε άμυνα και ασφάλεια». Προανήγγειλε, εξάλλου, ότι στο Φόρουμ των Δελφών στο τέλος της βδομάδας θα συμμετάσχει πολυμελής και υψηλόβαθμη αμερικανική αντιπροσωπεία.
Ο Τζέφρι Πάιατ έστειλε το μήνυμα πως ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας και ΗΠΑ έχει αναβαθμίσει και έχει θεσμοποιήσει πλέον τη σχέση των δύο χωρών, και παρέθεσε αποσπάσματα από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τον Δεκέμβριο στη συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο: «Ο Στρατηγικός Διάλογος ήταν το αποκορύφωμα μιας χρονιάς "ιστορικής προόδου", καθώς οι δύο χώρες μας "έχουν μετατρέψει τις ευκαιρίες σε συγκεκριμένα επιτεύγματα." . "Η Ελλάδα υπήρξε κρίσιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών" και" τώρα περισσότερο από ποτέ ". "Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε ότι η Ελλάδα θα αναδειχθεί για άλλη μια φορά ως ηγέτης - ένας πυλώνας περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Εστίασε και στις «πιο στενές σχέσεις από ποτέ στην άμυνα και στην ασφάλεια», προαναγγέλλοντας ακόμα πιο βαθιά εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα στρατιωτικά σχέδια. Τόνισε ότι η «Σούδα είναι πιο ενεργή από ποτέ», αναφέρθηκε σε κοινές ασκήσεις, όπως το Δεκέμβρη, όταν έλαβε χώρα η μεγαλύτερη συνεκπαίδευση του Λιμενικού με Αμερικανούς στη Σούδα, ή η συνεκπαίδευση με Αμερικανούς πεζοναύτες λίγο μετά στον Βόλο.
Συνεχίζοντας, προανήγγειλε ότι τον επόμενο μήνα αμερικανικά στρατιωτικά τμήματα που ολοκλήρωσαν την περίοδο ανάπτυξής τους στην Ευρώπη θα συγκεντρωθούν εκ νέου στη Θεσσαλονίκη για να φύγουν από εκεί για τις ΗΠΑ, αναδεικνύοντας και έτσι το γεγονός ότι το λιμάνι της πόλης έχει γίνει επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ «κόμβος διεκπεραίωσης» μάχιμων τμημάτων των ΗΠΑ στα Βαλκάνια.
Επιπλέον, προανήγγειλε «εκπαιδευτικά προγράμματα» των Αμερικανών το αμέσως επόμενο διάστημα, με επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα.
Επικαλούμενος επίσης την αναφορά του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προς τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Κατρούγκαλο, ότι «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως βασικό παράγοντα στην περιοχή», ο κ. Πάιατ είπε πως αυτό συνοψίζει πως σκέφτεται ο ίδιος τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Σημείωσε επίσης πως κάθε αμερικανική αντιπροσωπεία που έρχεται στην Αθήνα εκφράζει εκτίμηση για τον μοναδικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας.
«Το κλειδί στη σχέση μας είναι η σύγκλιση στα συμφέροντα ασφάλειας, οι κοινές μας αξίες και οι κοινοί στόχοι για την περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία» υπογράμμισε.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρέσβης των ΗΠΑ έκανε λόγο για δυναμική στις σχέσεις των δύο χωρών και ανέφερε πως η γεωστρατηγική θέση αποτελεί προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα. «Είμαι ενθουσιασμένος για την οικοδόμηση μιας δυναμικής στις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ και χαίρομαι ότι η Ουάσιγκτον κατανοεί και καταλαβαίνει τον κρίσιμο περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας» σημείωσε.
Ειδική αναφορά έκανε στην ενέργεια, λέγοντας πως η ιστορική ολοκλήρωση του Δια-αδριατικού αγωγού, η επιτυχημένη επέκταση του τερματικού σταθμού αερίου στη Ρεβυθούσα και η πρόοδος στον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), συμβάλλουν στην ένταξη της Ελλάδας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη ως συμβάλλουσα στην ποικιλομορφία των ενεργειακών πηγών και ως κόμβο για την περιοχή αυτή.
Επίσης, ο Τζέφρι Πάιτ στάθηκε στο εμπόριο και τις επενδύσεις, αναφέροντας ότι κατά το παρελθόν έτος, έχουμε δει μερικά μεγάλα και νέα αμερικανικά έργα στην τουριστική βιομηχανία μέσω των Avis, Hyatt, Marriott και άλλων και το ναυπηγείο Νεώριο στη Σύρο μέσω της Onex. «Ακούμε από όλο και περισσότερους Αμερικανούς επενδυτές ότι ενδιαφέρονται και πάλι για την Ελλάδα» έκανε γνωστό.
Εστίασε ακόμα στη συνεργασία των δύο χωρών στην άμυνα, την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σημειώνοντας πως βλέπουμε την πιο στενή συνεργασία στην ιστορία των διμερών μας σχέσεων.
Τέλος, προανήγγειλε οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν φέτος, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου, μια μεγάλη περιφερειακή εκπαιδευτική διάσκεψη στη βόρεια Ελλάδα, ενώ επισήμανε πως πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως το Πρίνστον, το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης συνεχίζουν να επεκτείνουν την παρουσία τους στη χώρα μας.
Μετά από 3 μνημόνια και τον πλήρη οικονομικό έλεγχο της χώρας από την ΕΕ έρχεται και η στρατιωτικοπολιτική της εξάρτηση από τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για να μην μείνει τίποτα από την εθνική ανεξαρτησία της χώρας και να μείνει γυμνή ως έχει. Μια μπανανία άλλων εποχών...


Σχόλια