Σε επίπεδο - ρεκόρ ο πλούτος των εκατομμυριούχων του πλανήτη 16,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως κατέχουν 63,5 τρισ. δολ. Αυξήθηκαν κατά 8% οι εκατομμυριούχοι το 2016      Σε επίπεδο - ρεκόρ ο πλούτος των
            εκατομμυριούχων του πλανήτη
16,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως κατέχουν 63,5 τρισ. δολ.  Αυξήθηκαν κατά 8% οι εκατομμυριούχοι το 2016  Κατά 8% αυξήθηκε το 2016 ο αριθμός των εκατομμυριούχων παγκοσμίως, φτάνοντας στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 16,5 εκατ. ανθρώπων περίπου ή το 0,22% του παγκόσμιου πληθυσμού, με τον συνολικό πλούτο του να ανέρχεται στο ποσό-ρεκόρ των 63,5 τρισεκ. δολαρίων, σύμφωνα με έκθεση της εταιρίας συμβούλων Capgemini.[1]

Ο πλούτος των ιδιωτών υψηλής καθαρής αξίας (HNWI) –των εύπορων που, σύμφωνα με τον ορισμό της Capgemini, έχουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία μπορούν να επενδυθούν άνω του 1 εκατ. δολαρίων, εκτός της πρώτης κατοικίας, των συλλεκτικών αντικειμένων και των αναλώσιμων- αυξήθηκε κατά 8,2% σε ετήσια βάση το 2016 και αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 τρισεκ. δολάρια έως το 2025.

  Διαφοροποιήσεις υπάρχουν. Ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν στη διάθεσή τους επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 1-5 εκατομμυρίων ευρώ αυξήθηκε κατά 7,4% , ο αριθμός του προνομιούχου τμήματος - που έχει, δηλαδή, στη διάθεσή του επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ- αυξήθηκε κατά 8,3%.
Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 1,15 εκατ. επιπλέον άνθρωποι έγιναν εκατομμυριούχοι πέρυσι.
Οι εκατομμυριούχοι πολλαπλασιάζονται

Αυτές είναι μερικές από τις χώρες της Ευρώπης, της Ασίας-Ειρηνικού, της Βόρειας Αμερικής και της Λατινικής Αμερικής όπου οι πληθυσμοί υψηλού καθαρού κέρδους αυξήθηκαν κατά διψήφιο αριθμό.

■ Ποσοστό κέρδους σε πληθυσμό υψηλού καθαρού ποσού

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Κίνα έχουν τους περισσότερους εκατομμυριούχους και αθροιστικά αντιστοιχούν σχεδόν στα δύο τρίτα του συνόλου. Στις ΗΠΑ, ο αριθμός των κροίσων αυξήθηκε στα 4,8 εκατ. από τα 4,46 εκατ., με τον αριθμό των εκατομμυριούχων στην Κίνα να αυξάνεται στα 1,13 εκατ. από μόλις πάνω από 1 εκατ.
Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική συνεισέφεραν εξίσου στην αύξηση του πλούτου, με τη Ρωσία, τη Βραζιλία και τον Καναδά να αντιστρέφουν τις μειώσεις που σημειώθηκαν ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την έκθεση.
Η Ρωσία, χάρη στην ανάκαμψη της χρηματιστηριακής της αγοράς, είδε τον αριθμό των εκατομμυριούχων της και τον πλούτο τους να αυξάνονται κατά περίπου 20%.
  Η Γαλλία ξεπέρασε τη Βρετανία στις πέντε πρώτες χώρες σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εκατομμυριούχων, χάρη στην ανάκαμψη του τομέα ακινήτων, ενώ η Σουηδία έβγαλε τη Σιγκαπούρη –της οποίας οι χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν– από τη λίστα με τις 25 πρώτες χώρες.


Που είναι τα πολλά λεφτά

Τα μετοχικά μερίδια επενδυτών υψηλού καθαρού επιτοκίου ανά τον κόσμο είναι αυξημένα, ενώ τα εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία μειώθηκαν στο 9,7% του ενεργητικού, από 15,7% το 2016.

■ Ποσοστό χαρτοφυλακίου, Q2 2017 Ποσοστό χαρτοφυλακίου, Q4 2016


Σύμφωνα με την έρευνα, στο δεύτερο τρίμηνο του 2017 το 31,1% των περιουσιακών στοιχείων των εκατομμυριούχων ήταν επενδυμένο σε μετοχές, σε σχέση με το 24,8% το 2016. Το ποσοστό των επενδύσεων σταθερού εισοδήματος ήταν αμετάβλητο στο 18%, ενώ το ποσοστό σε ρευστό αυξήθηκε στο 27,3% από το 23,5%. Οι εναλλακτικές επενδύσεις, όπως τα ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), τα παράγωγα, το ξένο συνάλλαγμα, τα εμπορεύματα και τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, μειώθηκαν στο 9,7% από το 15,7%.
Η έκθεση δεν επικαλείται κάποιο λόγο για τις μεταβολές αυτές αλλά η ισχυρότερη παγκόσμια ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την ισχυρή ρευστότητα ύστερα από χρόνια πρωτοφανούς στήριξης της οικονομίας από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες, οδήγησαν τις χρηματιστηριακές αγορές σε όλο τον κόσμο σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.
Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές ανησυχούν για τους γεωπολιτικούς κινδύνους, με τις εντάσεις να κλιμακώνονται μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, και εμφανίζονται αβέβαιοι για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις οικονομίες και τις αγορές η περιστολή των μη συμβατικών μέτρων στήριξης της οικονομίας από την αμερικανική κεντρική τράπεζα.
Κατά μέσο όρο οι αποδόσεις των επενδυτικών χαρτοφυλακίων των εκατομμυριούχων διαμορφώθηκαν στο 24,3%.

Από τη μια μεριά συγκεντρώνεται ο παγκόσμιος πλούτος και από την άλλη η παγκόσμια φτώχεια. 730 εκ. άνθρωποι υποσιτίζονται, 6250 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα από την πείνα, 600 εκ. δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και από αυτούς γι αυτόν τον λόγο θα πεθάνουν 625.000 ενώ το 71% του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένει με χαμηλό εισόδημα ή φτωχό, ζώντας με λιγότερο από 10 δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Pew Research Center που εξέτασε τις αλλαγές στο εισόδημα για 111 χώρες μεταξύ των ετών 2001 και 2011.
Μια φτώχεια που συνεχώς διευρύνεται και στη χώρα μας, που διώχνει τους νέους στο εξωτερικό και βάζει τα παιδιά να κοιμούνται νηστικά κάνοντας όνειρα για καλύτερες μέρες.

Επιμέλεια της Εύφορης Πεδιάδας. Διατηρήθηκε η ορολογία της έκθεσης και του αστικού τύπου.
[1] Μπορείτε να κατεβάσετε την έκθεση αλλά δεν αντιγράφεται ούτε σπάει, έχει ισχυρό κλειδί προστασίας.

Σχόλια