ΝΕΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗ ΓΗ Νέα ίχνη ζωής 3,95 δις ετώνΝΕΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗ ΓΗ
 Νέα ίχνη ζωής 3,95 δις ετών
 

   
  Σε ένα σύνολο βράχων από το βόρειο Λαμπραντόρ, γνωστό ως το μπλοκ Saglek μια ομάδα με επικεφαλής τους Tsuyoshi Komiya και Yuji Sano του Πανεπιστημίου του Τόκιο επισκέφθηκε την περιοχή μεταξύ 2011 και 2013, συλλέγουν δείγματα από βραχώδεις προεξοχές ενώ οι οπλισμένοι φρουροί παρακολουθούσαν τις πολικές αρκούδες.

Η εύρεση αποδείξεων για τη ζωή σε αυτά τα αρχαία, εξαιρετικά παραμορφωμένα βράχια "είναι εκπληκτική και συναρπαστική", λέει ο Κομίγια. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων δείχνουν την ύπαρξη ζωής πριν από 3,95 δις έτη.

 Η συζήτηση για τα αποτελέσματα που πυροδοτήθηκε  μοιάζει με εκείνη που ξεκίνησε το 1996, όταν μια ομάδα ΗΠΑ-Αυστραλίας-Βρετανίας ανέφερε την εύρεση βιολογικώς αλλαγμένου γραφίτη από τουλάχιστον 3,86 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, μέσα σε κόκκους ορυκτού που ονομάζεται απατίτης, σε βράχους στην Ακίλια, νήσου της νοτιοδυτικής Γροιλανδίας. Αυτή η μελέτη, δέχθηκε σφοδρή κριτική, αν και μερικοί ακόμα υποστηρίζουν ότι τα βράχια της Akilia περιέχουν ίχνη αρχαίας ζωής. Η Γη δημιουργήθηκε πριν από περίπου 4.5 δισ. έτη και η επιστημονική κοινότητα θεωρούσε για πολλά χρόνια ότι για μια σειρά από αιτίες η ζωή καθυστέρησε να κάνει την εμφάνιση της στον πλανήτη. Η εκτίμηση που υπήρχε είναι ότι η ζωή χρειάζεται ένα σταθερό περιβάλλον έστω και όχι απόλυτα φιλικό για να μπορεί να υπάρξει.

  Επειδή η Γη αμέσως μετά την γέννηση της και για εκατοντάδες εκ. έτη βομβαρδιζόταν κυριολεκτικά από αμέτρητα μικρότερα, μεγαλύτερα αλλά και γιγάντια κοσμικά σώματα, (Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία η Σελήνη είναι προϊόν της σύγκρουσης στην Γη με ένα κοσμικό σώμα στο μέγεθος του… Αρη!) οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι σε αυτό το συνεχώς μεταβαλλόμενο και μόνιμα «κολασμένο» περιβάλλον η ζωή ήταν αδύνατο να υπάρξει στον πλανήτη.

Για αυτό οριοθετούσαν την εμφάνιση της ζωής στην Γη περίπου δύο δισ. έτη μετά τον σχηματισμό του πλανήτη όταν πλέον είχαν διαμορφωθεί οι βασικές γεωατμοσφαιρικές συνθήκες και είχε περιοριστεί σημαντικά ο κοσμικός βομβαρδισμός.

  
Όμως τα τελευταία ευρήματα ανατρέπουν τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις. Γράφοντας στο περιοδικό Nature, οι ερευνητές στην Ιαπωνία δήλωσαν ότι «η ανακάλυψη του βιογονικού γραφίτη ... θα δώσει μια εικόνα για την πρώιμη ζωή όχι μόνο στη Γη αλλά και σε άλλους πλανήτες».

"Η παρουσία της ζωής στην πρώιμη Γη εξακολουθεί να είναι αμφισβητούμενη λόγω της έλλειψης και της κακής διατήρησης των αρχείων της καταρχαιζωϊκής περιόδου [η περίοδος από περίπου 4 δισεκατομμύρια έως 3,6 δισεκατομμύρια χρόνια]", έγραφαν. «Εδώ αναφέρουμε για πρώτη φορά, εξ όσων γνωρίζουμε, τα περιστατικά και τα γεωχημικά χαρακτηριστικά του παλαιότερου γραφίτη».

Οι βράχοι αυτής της εποχής είναι σπάνιοι και συνήθως δεν διατηρούνται καλά, καθιστώντας δύσκολο να διαπιστωθεί η παρουσία των πρώτων σημείων της ζωής. Ο ιζηματογενής βράχος δεν μπορεί να χρονολογηθεί, αλλά ο πυριγενής βράχος που εισχώρησε σε αυτό χρονολογείται στα 3,95 δισεκατομμύρια χρόνια, καθιστώντας αυτή την ελάχιστη ημερομηνία.

Ο Δρ Mark Sutton, παλαιοντολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε ότι υπήρξαν ισχυρισμοί για την απόδειξη της ζωής ακόμη και νωρίτερα στην ιστορία της Γης, αλλά αυτές ήταν «περισσότερο ή λιγότερο αμφισβητούμενες».

Τα πετρώματα που μελετήθηκαν δεν έδειξαν ενδείξεις ότι έχουν σχηματιστεί σε ακραία κατάσταση.

"Είναι φυσιολογικοί ιζηματογενείς βράχοι [που έχουν κατασκευαστεί από] λάσπη στο βυθό της θάλασσας ή στα πλαίσια ενός φυσιολογικού περιβάλλοντος ... δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το περιβάλλον ήταν ιδιαίτερα εχθρικό", δήλωσε ο Δρ Sutton.

   Η ανακάλυψη έχει δύο συνέπειες για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής. Το ένα είναι ότι όσο νωρίτερα έχει βρεθεί ότι η ζωή έχει αρχίσει στη Γη, τόσο πιθανότερο είναι ότι θα βρεθεί και αλλού.

Το άλλο είναι ότι αυξάνει το χρόνο που χρειάστηκε για να σχηματιστεί στη Γη σύνθετη ζωή και έξυπνη ζωή, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι είναι ένα σχετικά σπάνιο περιστατικό. Θεωρείται ότι η ζωή της φωτοσύνθεσης θα είχε προκύψει από μια πιο πρωτόγονη μορφή ζωής, η οποία,  ώθησε την ημερομηνία της προέλευσης της ζωής στη Γη πιο πίσω. "Φαίνεται ότι [οι μορφές ζωής] δημιουργήθηκαν λίγο πολύ όσο πιο σύντομα μπορούσαν", δήλωσε ο Δρ Sutton.

Νίκος Πυλιώτης
ΠΗΓΗ: Nature, Independent

Σχόλια