Δικαστική σύγκρουση Ρωσίας - ΗΠΑ για το bitcoin και την παγκόσμια ισχύ


Δικαστική σύγκρουση Ρωσίας - ΗΠΑ 
 για το bitcoin και την παγκόσμια ισχύ
   Σε συνθήκες «Ψυχρού Πολέμου» ένα δικαστικό και διπλωματικό θρίλερ είναι σε εξέλιξη, καθώς Ρωσία και ΗΠΑ προσπαθούν να καθορίσουν το πού θα εκδοθεί ο Ρώσος μάγος των bitcoin Alexander Vinnik, o οποίος στις 25 Ιουλίου συνελήφθη στην Χαλκιδική.

  Υπενθυμίζουμε ότι ο Alexander Vinnik συνελήφθη μετά από εκτεταμένη επιχείρηση της ελληνικής ασφάλειας κατ΄απαίτηση και με την καθοδήγηση των Αμερικανών.
Το ιστορικό της υπόθεσης

Το μεγάλο ριφιφί των bitcoins


  Ο 37χρονος θεωρείται - από τις αμερικανικές διωκτικές αρχές και όχι μόνο - ο άνθρωπος πίσω από τη μεγαλύτερη ληστεία κρυπτονομισμάτων και η οποία προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί ζητήματα αξιοπιστίας του νομίσματος: την κλοπή 650.000 bitcoins από την πλατφόρμα Mt. Gox, το 2011. Μάλιστα, ήταν μία ληστεία εισβολής σε υπολογιστή του ανταλλακτηρίου bitcoins και με ένα απλό copy – paste την κλοπή των κατάλληλων αρχείων.
Σύμφωνα με το Δίκτυο Οικονομικού Εγκλήματος των ΗΠΑ (FinCen), ο Βίνικ κατά τη χρονική περίοδο 2011 έως το 2014, κατάφερε να ξεπλύνει περισσότερα από 300.000 bitcoins. Παράλληλα, η ερευνητική εταιρεία WizSec που ανέλαβε να εξιχνιάσει τη ληστεία του Mt.Gox, δεν... μάσησε τα λόγια της και δεν περίμενε την εκδίκαση της υπόθεσης. Την ώρα που ο Ρώσος μεταφερόταν στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, η εταιρεία ανακοίνωνε ότι ο Vinnik ήταν ο ιθύνων νους πίσω από τη ληστεία ή ο άνθρωπος που ανέλαβε το ξέπλυμα των κλεμμένων κρυπτονομισμάτων.
  Σύμφωνα με το αμερικανικό ένταλμα αλλά και τους γνώστες των κρυπτονομισμάτων, η πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτογραφημένων νομισμάτων btc-e αποτελεί, επί της ουσίας ένα «πλυντήριο μαύρου χρήματος» και δεν διαθέτει «βασικές λειτουργίες καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και εξαιτίας αυτού αποτέλεσε πόλο έλξης για εγκληματικές δραστηριότητες». Επίσης, ο Βίνικ κατηγορείται, μεταξύ άλλων, ότι χρησιμοποίησε το ανταλλακτήριο για να ξεπλύνει τα bitcoins που έκλεψε από τη ληστεία του Mt. Gox. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, μέρος της διαδικασίας του ξεπλύματος έγινε και από την Tradehill, ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που έκλεισε το 2012 και το οποίο το συνδέουν ιδιοκτησιακά με τον Βίνικ. Αυτή η φερόμενη διασύνδεση είναι, άλλωστε, κατά βάση που έδωσε τη δυνατότητα και την αφορμή στις διωκτικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην πολυεθνική επιχείρηση. Οι ελληνικές αρχές δουλικά συναίνεσαν σε αυτή και συμμετείχαν με ότι τους ζητήθηκε.
 Η σύλληψη του Βίνικ, αναμφίβολα αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο σε δύο... αφηγήματα: στην εξέλιξη των κρυπτονομισμάτων αλλά και στη μάχη για τον έλεγχο του Διαδικτύου. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες ημέρες μετά την παγκόσμια κινητοποίηση υπέρ της Ουδετερότητας του Διαδικτύου (Net Neutrality) και ενάντια στη διατήρηση ελέγχου κρίσιμων δομών του από τις ΗΠΑ, οι αμερικανικές αρχές διεξήγαγαν τρεις επιχειρήσεις κατά Ρώσων κυβερνοεγκληματιών στην Ευρώπη: πρώτα έκλεισαν τις παράνομες ψηφιακές αγορές του Σκοτεινού Δικτύου (Dark Web) AlphaBay and Hansa, στις οποίες πωλούνταν, μεταξύ άλλων, όπλα και ναρκωτικά και κατόπιν, προχώρησαν στη σύλληψη του Βίνικ.
 Ο Αλεξάντερ Βίνικ, με συνέντευξή του στο RT πριν από λίγες ημέρες, παραδέχτηκε 
ότι συνεργαζόταν με την πλατφόρμα ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων, BTC-e, έχοντας, όμως, τεχνικό και όχι οργανωτικό ρόλο. «Αν είμαι ένοχος για κάτι, ας με κρίνει η χώρα μου», ανέφερε ο Ρώσος χάκερ που συνελήφθη στην Ουρανούπολη, στις 25 Ιουλίου, ενώ έκανε διακοπές με την οικογένειά του.  Τη στιγμή που εκκρεμεί η απόφαση των ελληνικών αρχών για το αίτημα έκδοσης που υπέβαλαν οι ΗΠΑ για τον Alexander Vinnik, η Ρωσία κάνει τη δική της κίνηση, καθώς εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του 38χρονου και υπέβαλαν με τη σειρά τους αίτημα έκδοσής του προς τις ελληνικές αρχές.
Οι ρωσικές αρχές σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που διαβιβάστηκαν στις ελληνικές αρχές, κατηγορούν τον Alexander Vinnik για απάτη ύψους 667.250 ρουβλίων (περίπου 10.000 ευρώ). Αυτή, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του dailythess.gr, αφορά εμπορική συναλλαγή προϊόντων για την οποία κατηγορείται ότι μεσολάβησε ο 38χρονος Ρώσος. Επί της ουσίας, όμως, η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως μία προσπάθεια των ρωσικών αρχών, να σταματήσουν την έκδοση του Alexander Vinnik στις ΗΠΑ και να τον επαναπατρίσουν.
Ο ίδιος ο Vinnik συμφωνεί να εκδοθεί στη Ρωσία, όπως ανέφερε ο ίδιος στις εισαγγελικές αρχές κατά τη σημερινή μεταφορά του στο Εφετείο Θεσσαλονίκης. 


 Το bitcoin και το μέλλον του


Στα χαμηλότερα επίπεδα του μήνα βρέθηκε η τιμή του bitcoin, έπειτα από σχόλιο του διευθύνοντα συμβούλου της J.P. Morgan, Jamie Dimon, που χαρακτήρισε το κρυπτονόμισμα «απάτη».
Σε ομιλία του σε συνέδριο ο Jamie Dimon σχολίασε ότι το bitcoin θα ήταν χρήσιμο «αν ήσουν σε μέρη όπως στη Βενεζουέλα, στο Εκουαδόρ ή στη Βόρεια Κορέα, ή αν ήσουν έμπορος ναρκωτικών, δολοφόνος». Συνεχίζοντας είπε ότι πρόκειται για μια φούσκα χειρότερη από τη φούσκα της τουλίπας στην Ολλανδία του 17ου αιώνα, που αργά ή γρήγορα θα σκάσει.
Αμέσως μετά την ομιλία του Dimon η τιμή του bitcoin έπεσε κατά 8%, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα του μήνα. Συνολικά, από την αρχή του μήνα, που είχε ανέβει όσο ποτέ, η τιμή του bitcoin έχει τώρα μειωθεί κατά 21%, πέφτοντας κάτω από τα 4.000 δολάρια.
Αρκετοί βέβαια σχολίασαν ότι τα στελέχη της JP Morgan, που φέρουν τεράστια ευθύνη για την φούσκα στην αμερικανική αγορά ακινήτων, δεν δικαιούνται να ομιλούν για κερδοσκοπικά παιχνίδια. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι η JP Morgan είχε καταθέσει το 2013 αίτημα ευρεσιτεχνίας για ένα ανάλογο σύστημα συναλλαγών το οποίο στηριζόταν στην τεχνολογία του bitcoin – συνεπώς είναι ανταγωνιστές στην αγορά.
Αυτό δεν αλλάζει όμως την πραγματικότητα που λέει ότι σήμερα η τιμή του bitcoin καθορίζεται σχεδόν αποκλειστικά από τις κινήσεις κερδοσκόπων.
 Ο νομπελίστας οικονομολόγος Ρόμπερτ Σίλερ, από το Πανεπιστήμιο του Γιέιλ, ένωσε πρόσφατα τη φωνή του με όσους προδικάζουν μια τέτοια εξέλιξη. Το γεγονός μάλιστα ότι τον τελευταίο χρόνο η αξία του bitcoin αυξήθηκε κατά 718%, αγγίζοντας τα 5.000 δολάρια, σε συνδυασμό με τις απρόσμενες βυθίσεις που παρατηρούνται κατά διαστήματα στην αξία του, φαίνεται να επιβεβαιώνουν τον Σίλερ.
 Το bitcoin έκανε την εμφάνισή του μετά την παρ’ ολίγον ολοκληρωτική κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος του 2007-09. Οι «μουτζαχεντίν» της ελεύθερης αγοράς υποστήριζαν τότε ότι η κρίση δεν οφείλεται στις δομικές αδυναμίες του καπιταλισμού ή την ασυδοσία της Γουόλ Στριτ, αλλά στις παρεμβάσεις κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών – παρεμπιπτόντως δηλαδή αυτών που μεσολάβησαν για να μεταφέρουν την κρίση από τον ιδιωτικό τομέα στις πλάτες των φορολογουμένων.
Το νέο νόμισμα, το οποίο θα λειτουργούσε αποκεντρωμένα, χωρίς κανέναν έλεγχο κρατών και οργανισμών, θα έδινε λύση σε αυτά τα προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν επιβλήθηκε στην Κύπρο το bail in, οι υποστηρικτές του ηλεκτρονικού νομίσματος υποστήριζαν ότι μόνο το δικό τους νόμισμα θα μπορούσε να προστατεύσει τους πολίτες από την κατάσχεση των καταθέσεών τους.
Τους εξηγούσε βέβαια ο Πολ Κρούγκμαν ότι σε μια εποχή που το χρήμα δεν συνδέεται με άλλα αγαθά (π.χ. χρυσός) «την αξία των νομισμάτων εγγυώνται άνθρωποι με όπλα», δηλαδή τα κράτη. Χωρίς αυτή τη στήριξη, έλεγε ο νομπελίστας οικονομολόγος, το bitcoin δεν μπορεί να έχει καμία αξία.
  Το βασικό πολιτικό σφάλμα όμως στη σκέψη των υποστηρικτών του bitcoin είναι ότι θεωρούν τα κράτη και τις κεντρικές τράπεζες σαν εχθρό τους ενώ στον καπιταλισμό αποτελούν τα πολυτιμότερα εργαλεία που διαθέτουν για την επικράτηση των κυρίαρχων ομάδων του πληθυσμού. Αν λοιπόν το bitcoin δεν «προλάβει» να καταρρεύσει μόνο του, θα φροντίσουν οι πολιτικοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες να το εξαφανίσουν.
   Μέχρι τότε όμως και ανεξάρτητα από τα θέλω κάθε κυβερνητικής εξουσίας ή κάθε μεγαλοτραπεζίτη το  bitcoin και όλα τα κρυπτονομίσματα που εμφανίσθηκαν αποτελούν από τη μια μεριά πηγές αστάθειας σε άκρως ευάλωτο σύστημα και από την άλλη εργαλείο πολλαπλών παρεμβάσεων που καμιά ιμπεριαλιστική δύναμη δεν θα εγκατέλειπε στα χέρια του αντιπάλου της.
  Η  σύγκρουση  στις αίθουσες των ελληνικών δικαστηρίων θα έχει αυτόν τον χαρακτήρα πρώτα και κύρια. Η κυβερνητική ευαισθησία στα αμερικανικά κελεύσματα είναι πολύ γνωστή (ειδικά εκεί όπου δεν υπάρχει γερμανικό ενδιαφέρον) αλλά η δικαιοσύνη εκτός από τυφλή είναι μερικές φορές και κουφή.
                                                                                                     Επιμέλεια:  Άρης Καρασμάκης
Πηγές :Infowar, Τάσος Οικονόμου cnn Greece, Βασίλης Κυριακούλης DailyThess


Σχόλια