Βαμβάκι: ακόμη μια καλλιεργητική περίοδος προς όφελος εμπόρων, εκκοκκιστών και μονοπωλίων.Βαμβάκι: ακόμη μια καλλιεργητική περίοδος προς όφελος εμπόρων, εκκοκκιστών και μονοπωλίων.  Αφού ζάλισαν τους παραγωγούς με τις μπούρδες περί "τυφώνα  Harvey που κατέστρεψε την παραγωγή βάμβακος του Τέξας" και ότι οι τιμές θα ανέβουν στα ύψη έτσι ώστε ακόμη μια φορά να πάνε μόνοι τους και "σφαγμένοι" από χέρι να παραδώσουν την παραγωγή τους στους εμπόρους - εκκοκκιστές επανέρχονται με πιο "ψύχραιμα" ρεπορτάζ όπως αυτό που φιλοξενούμε παρακάτω.
  Και ενώ σε κάθε χωριό κάποτε εκατοντάδες παραγωγοί περίμεναν να ανοίξουν τις τιμές οι παρεμβάσεις των συνεταιριστικών τους οργανώσεων, να πάρουν το κάτι τις παραπάνω, τώρα  μετά την καταστροφή τους, αν και έχουν μείνει δεκάδες, πάνε κατά μόνας παρακαλώντας την εύνοια των εκμεταλλευτών τους.
  Αντί για συλλογική παρέμβαση - αντίσταση και στο βαμβάκι, και στο ρύζι, και… γυρίσαμε στην προ συνεταιρισμών εποχή, πριν ακόμη και από τους παππούδες τους.
Το δυστύχημα είναι ότι αντί για μια νέα εκστρατεία για ένα καθετοποιημένο παραγωγικά συνεταιριστικό κίνημα στις οργανώσεις των αγροτών φιλοξενούνται τέτοια ρεπορτάζ.

Βαμβάκι: Νευρικότητα στις διεθνείς αγορές, άνοδος μόνο στην παραγωγή


Ρεπορτάζ: Χρήστος Διαμαντόπουλος, Γιάννης Σάρρος, Γιώργος Ρούστας, Μαρία Αμπατζή, Αφροδίτη Χρυσοχόοου
«Νευρική» είναι η λέξη που –σύμφωνα με τους επιχειρηματίες– χαρακτηρίζει την περίοδο που διανύουμε, λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την έναρξη της φετινής εκκοκκιστικής περιόδου. Αν και τους προηγούμενους μήνες η αισιοδοξία σχετικά με την πορεία των φετινών τιμών ήταν διάχυτη στις τάξεις των παραγωγών, σήμερα τα πράγματα φαίνεται ότι έχουν αλλάξει. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην «ΥΧ» κύκλοι της αγοράς, αυτές αναμένονται στα ίδια επίπεδα με πέρσι (48 – 50 λεπτά/κιλό), ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και η ισοτιμία του δολαρίου. Όσον αφορά τις ζημιές στις καλλιέργειες των ΗΠΑ από τον τυφώνα Χάρβεϊ και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στις διεθνείς τιμές (αρχικά έγινε λόγος για ανοδικές τάσεις), οι διεθνείς αναλυτές ρίχνουν τον πήχη, τονίζοντας ότι τελικά οι ζημιές δεν ήταν τόσο μεγάλες.
«Διανύουμε μια ρευστή περίοδο πριν από την συγκομιδή, που ξεκινάει το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Υπάρχει μια νευρικότητα, κάτι που είναι συνηθισμένο τέτοιες μέρες», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» ο Νίκος Καραγιώργος, πρόεδρος της εταιρίας Αφοι Ν. Καραγιώργου ΑΒΕΕ. «Ωστόσο, η κατάσταση αυτή εντείνεται μετά από τις πρόσφατες καταστροφές που προκάλεσε στις καλλιέργειες ο πρόσφατος τυφώνας Χάρβεϊ στις ΗΠΑ. Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, δεν μπορούμε ακόμα να κάνουμε ακόμα εκτιμήσεις, αλλά θεωρώ ότι θα είναι κοντά στα περσινά επίπεδα», συνεχίζει. Επίσης, ο κ. Καραγιώργος έκανε λόγο για άνοδο της φετινής παραγωγής «σε ποσοστό της τάξεως του 10% (σ.σ. 250.000 – 260.000 τόνους)».

                                                                                        

πηγή:ΕΑΣΘ

Σχόλια