Πέθανε ο σοβιετικός αξιωματικός που είχε αποτρέψει έναν πυρηνικό πόλεμοΠέθανε ο σοβιετικός αξιωματικός που είχε αποτρέψει έναν πυρηνικό πόλεμο


  Ένας σοβιετικός αξιωματικός που αρνήθηκε να πιστέψει το σύστημα πληροφορικής που ανέφερε αμερικανική πυραυλική επίθεση εναντίον της ΕΣΣΔ και ενδεχομένως να απέτρεψε έτσι μια πυρηνική σύρραξη, πέθανε κοντά στη Μόσχα σε ηλικία 77 ετών, έγινε σήμερα γνωστό.

Ο Στανισλάβ Πετρόφ «απεβίωσε στις 19 Μαΐου στο διαμέρισμά του στο Φριαζίνο», 20 χλμ. βορειοανατολικά της Μόσχας, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιος του, ο Ντμίτρι.

Το 1983, τη νύκτα της 25ης προς την 26η Σεπτεμβρίου, ο Στανισλάβ Πετρόφ, ο οποίος ήταν τότε αξιωματικός υπηρεσίας σε μια βάση στρατηγικού συναγερμού στη νότια Μόσχα, είχε στη διάθεσή του μερικά δευτερόλεπτα για να ερμηνεύσει το σήμα συναγερμού των δορυφόρων επιτήρησης που ανέφερε την επίθεση πέντε ή έξι αμερικανικών πυραύλων εναντίον της ΕΣΣΔ.

Η απόφασή του επέτρεψε ίσως να αποφευχθεί μια σοβιετική απάντηση και το ξέσπασμα μιας παγκόσμιας πυρηνικής σύρραξης σε μια στιγμή μεγάλης έντασης ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον.

«Μετά το επεισόδιο έμεινε τρεις ημέρες στη μονάδα του. Γύρισε στο σπίτι εντελώς εξαντλημένος, αλλά δεν μας διηγήθηκε τίποτε», θυμάται ο 44χρονος γιος του.ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΑΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ  Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1983 ο Πετρόφ ασκώντας χρέη παρατηρητή στο κέντρο διοίκησης για την έγκαιρη προειδοποίηση πυρηνικής επίθεσης, είδε το σύστημα να του αναφέρει πως συνολικά 7 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τις ΗΠΑ και κατευθύνονταν προς τη Σοβιετική Ένωση.

  Ο Πετρόφ παρέμεινε ψύχραιμος και αξιολογώντας την κατάσταση, αποφάσισε προς επρόκειτο για σφάλμα του συστήματος και δεν μεταβίβασε τον συναγερμό στους προϊσταμένους του. Η απόφαση του αυτή θεωρείται πως εμπόδισε μια πιθανή ανταποδοτική αντίδραση από την Σοβιετική Ένωση με την εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων προς τις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες χώρες του NATO, κάτι που θα οδηγούσε σε γενικευμένο πυρηνικό πόλεμο.

  Ο Πετρόφ αποφάσισε πως το σύστημα πρέπει να έκανε λάθος. Αργότερα αποδείχθηκε πως είχε δίκιο, καθώς δεν υπήρχε κανένας πύραυλος που πλησίαζε και το σύστημα δυσλειτουργούσε. Η μετέπειτα εξέταση που έγινε στα συστήματα προειδοποίησης από το τεχνικό προσωπικό, έδειξε πως πράγματι το σύστημα είχε υποστεί βλάβη και τα αποτελέσματα που έδωσε δεν ήταν σωστά. Το σφάλμα δημιουργήθηκε μετά από μια σπάνια ευθυγράμμιση του φωτός στα σύννεφα σε μεγάλο υψόμετρο και των τροχιών των σοβιετικών δορυφόρων, κάτι που έπειτα διορθώθηκε με την διαδικασία της επαλήθευσης των δεδομένων μέσω γεωστατικών δορυφόρων.Παράγοντες που καθόρισαν την κρίση του  Ο Πετρόφ ανέφερε πως οι παράγοντες που συντέλεσαν στην απόφαση του ήταν πως: είχε πληροφορηθεί κατά την εκπαίδευση του πως ένα πυρηνικό χτύπημα από τις ΗΠΑ θα ήταν πολύ πιθανώς μια και έξω, με ένα μεγάλο αριθμό πυραύλων να εκτοξεύονται παρά μόνο 7 πυραύλους.

 - γνώριζε πως το σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης ήταν νέο, και κατά την άποψη του, όχι απόλυτα αξιόπιστο

    -τα επίγεια ραντάρ δεν ανέφεραν στοιχεία που να στηρίζουν την υπόθεση της επίθεσης, ακόμα μετά από αναμονή μερικών λεπτών

Ωστόσο σε μια συνέντευξη το 2013, ανέφερε πως δεν ήταν ποτέ βέβαιος ότι ο συναγερμός ήταν λανθασμένος. Αντίθετα ένιωσε πως η πολιτική κυρίως εκπαίδευση του ήταν αυτή που τον βοήθησε να πάρει τη σωστή απόφαση. Εάν δεν βρίσκονταν ο ίδιος στο πόστο του παρατηρητή, αλλά κάποιος από τους υπόλοιπους συναδέλφους του οι οποίοι ήταν επαγγελματίες στρατιωτικοί με καθαρά στρατιωτική εκπαίδευση και πειθαρχία, είναι πολύ πιθανό πως θα είχαν αναφέρει τον συναγερμό πυρηνικής επίθεσης στους προϊσταμένους τους, κάτι που πιθανώς θα οδηγούσε στη διαδικασία της πυρηνικής ανταπόδοσης με τη Σοβιετική εκτόξευση -πραγματικών- πυραύλων εναντίον των ΗΠΑ,  και την αλυσιδωτή αντίδραση της παρόμοιας ανταπόδοσης από τις ΗΠΑ αυτή τη φορά στα αλήθεια.

                                                                                Επιμέλεια: Νίκος Πυλιώτης

                                                                             Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, wikipedia

Σχόλια