Νανοσωματιδια των τατουάζ φθάνουν ως τους λεμφαδένες με ανυπολόγιστες συνέπειες


Νανοσωματιδια των τατουΑζ φθΑνουν ως τους λεμφαδΕνες

με ανυπολόγιστες συνέπειες

  Το τατουάζ είναι ένα μόνιμο σημάδι ή σχέδιο που δημιουργείται στο δέρμα με την εισαγωγή ειδικών χρωστικών ουσιών στην εσωτερική στοιβάδα του, το λεγόμενο κυρίως δέρμα ή χόριο.

  Τυπικά, ο tattoo artist χρησιμοποιεί μία φορητή συσκευή με την οποία μία ή περισσότερες μικρές βελόνες τρυπούν επαναλαμβανόμενα το δέρμα, εγχέοντας με κάθε τρύπημα μικροσκοπικές σταγόνες από τη χρωστική. Η διαδικασία αυτή, που γίνεται χωρίς αναισθητικό, προκαλεί μικρή αιμορραγία και ελάχιστο έως σοβαρό πόνο, ανάλογα με το όριο αντοχής κάθε ατόμου και το σημείο του σώματος όπου γίνεται το τατουάζ.

Στις πιθανές επιπλοκές της όλης διαδικασίας περιλαμβάνονται:

- Αλλεργικές αντιδράσεις από τις χρωστικές

- Μολύνσεις αν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

- Άλλα δερματικά προβλήματα από τις χρωστικές του τατουάζ τα λεγόμενα κοκκιώματα

- Μετάδοση σοβαρών νοσημάτων αν ο εξοπλισμός με τον οποίο γίνεται το τατουάζ δεν έχει απολυμανθεί σωστά.

- Επιπλοκές στη μαγνητική τομογραφία.

  Και εκεί που νομίζει κάποιος  ότι κάποια πράγματα είναι λυμένα αν πάει σε σοβαρό και αξιόπιστο επαγγελματία και δε χρειάζεται να ανησυχεί γι' αυτά, τελικά έρχονται καινούριες έρευνες να ανατρέψουν όσα θεωρούσαμε δεδομένα. Αν σκέφτεστε να κάνετε τατουάζ, τότε μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε, καθώς μια νέα μελέτη κατέληξε σε μερικά όχι και τόσο ευχάριστα συμπεράσματα για τη δερματοστιξία, το τατουάζ.


  Την έρευνα διεξήγαγαν επιστήμονες από τη Γκρενόμπλ, μαζί με συναδέλφους τους από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική εφημερίδα «Scientific Reports».

  Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, το μελάνι που χρησιμοποιείται για το τατουάζ αποτελείται από διάφορες οργανικές και ανόργανες χρωστικές και μπορεί να μολυνθεί με τοξικές ακαθαρσίες. Εκτός από την αιθάλη, το δεύτερο πιο συνηθισμένο συστατικό που χρησιμοποιείται στα μελάνια τατουάζ είναι το διοξείδιο του τιτανίου, μια λευκή χρωστική ουσία που περιέχεται επίσης σε πρόσθετα τροφίμων, αντηλιακά και χρώματα ζωγραφικής. Το συγκεκριμένο χημικό συστατικό έχει συσχετιστεί με την καθυστερημένη επούλωση της πληγής, τον κνησμό και τον ερεθισμό του δέρματος.

  Ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο δρ. Hiram Castillo, από την European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας, δήλωσε: “Όταν κάποιος θέλει να κάνει τατουάζ, είναι συχνά πολύ προσεκτικός στην επιλογή ενός καταστήματος, όπου χρησιμοποιούν αποστειρωμένες βελόνες μιας και μόνο χρήσης. Κανείς, όμως, δεν ελέγχει τη χημική σύνθεση των μελανιών, αλλά η μελέτη αυτή μας δείχνει ότι ίσως θα έπρεπε”.

  Όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian, χρησιμοποιώντας μετρήσεις φθορισμού ακτίνων Χ για να εντοπίσουν τα τοξικά σωματίδια στο δέρμα και τους λεμφαδένες σε διάφορα μέρη τους σώματος, βρήκαν ότι μόνο τα σωματίδια σε μέγεθος νανο-κλίμακας είχαν καταφέρει να εισχωρήσουν στους λεμφαδένες. Επιπλέον, χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται υπέρυθρη φασματοσκοπία μετασχηματισμού Fourier για να αξιολογήσουν τις αλλαγές στον ιστό του δέρματος σε σημεία που υπάρχει τατουάζ. Εντόπισαν «ισχυρές αποδείξεις» τόσο για τη «μετανάστευση» όσο και για τη μακροπρόθεσμη παραμονή τοξικών στοιχείων στο σώμα.

  Μετά από αυτά τα ευρήματα, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι μένει να βρουν πώς αυτά τα τοξικά στοιχεία επηρεάζουν τον οργανισμό, μια πολύ σημαντική πληροφορία, αν αναλογιστεί κανείς ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες το τατουάζ έχει γίνει μόδα.
Σχεδόν ένας στους τρεις νέους (30%) ηλικίας 16 έως 34 ετών στην Ευρώπη έχει κάποιο τατουάζ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ είναι ακόμη μεγαλύτερο, φθάνοντας το 40%.
 Τα τατουάζ γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή μεταξύ των νέων, αλλά και των όχι τόσο νέων. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό των ανθρώπων με τατουάζ έχει αυξηθεί από 5% το 2003 σε 12% το 2016 (πάνω από ένας στους δέκα), δηλαδή περίπου 60 εκατομμύρια. Τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς έχουν περισσότερα από ένα τατουάζ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών (Joint Research Centre-JRC) της ΕΕ.
  Εκτός από τη μόδα και σοβαροί κίνδυνοι είναι εδώ!                                                     Επιμέλεια: Χρήστος Καρασμάκης

Σχόλια