ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΡΟΝ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΡΟΝ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

  Σε μια επίδειξη δύναμης και σε απ' ευθείας τηλεοπτική μετάδοση, ο Εμανουέλ Μακρόν υπέγραψε τα διατάγματα για τη μεταρρύθμιση του εργατικού κώδικα, όπως είχε κάνει και την περασμένη εβδομάδα με τους νόμους για την ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής.
Η δημοσιοποιημένη με αυτόν τον τρόπο "αυτοκρατορική" αποφασιστικότητα του εκπροσώπου του χρηματιστικού κεφαλαίου Μακρόν σχεδιάστηκε για να κάμψει τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

  Έχοντας την υπουργό Εργασίας Μιριέλ Πενικό και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κριστόφ Καστανέρ καθισμένους δίπλα του μέσα στο γραφείο του στον πρώτο όροφο του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων, ο αρχηγός του κράτους χαιρέτισε μια μεταρρύθμιση, το «εύρος» της οποίας είναι χωρίς προηγούμενο «από την αρχή της 5ης Δημοκρατίας». Οι Γάλλοι ξέρουν καλά να πουλάνε φανφάρες για πολιτική επιβολή.

Πρόκειται για πέντε διατάγματα που τροποποιούν προς το αντεργατικότερο τον εργατικό κώδικα της Γαλλίας και αποτελούν τις πρώτες μείζονες οικονομικές μεταρρυθμίσεις του Μακρόν από τον Μάιο που ανέλαβε την προεδρία.

  Με τα διατάγματα θέτονται ανώτατα όρια στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης, ενώ δίνουν επίσης στις εταιρείες μεγάλη ελευθερία να προσλαμβάνουν και να απολύουν εργαζομένους και να προχωρούν σε συμφωνίες για τις συνθήκες εργασίας που εξυπηρετούν την κερδοφορία τους σε βέρος των έως τώρα εργατικών κατακτήσεων. Ειδικότερα, σε περίπτωση απολύσεων που κρίνονται καταχρηστικές, μαζικές απολύσεις, εκτίμηση σε εθνικό επίπεδο των οικονομικών δυσκολιών των ομίλων που απολύουν στη Γαλλία, μείωση της προθεσμίας για την προσφυγή μετά την απόλυση, δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τους μισθωτούς στις επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 20 εργαζόμενους ή ακόμη συγχώνευση οργάνων που εκπροσωπούν το προσωπικό. Όλα τα μέτρα τα χαιρέτισε η εργοδοσία που έχει δει την υποβάθμιση της τα τελευταία χρόνια σε διεθνές επίπεδο και επιδιώκει να επανακάμψει σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

  Και όπως ακριβώς δήλωσε, τα πέντε διατάγματα που αλλάζουν τον εργατικό κώδικα, δημοσιεύτηκαν την επόμενη το πρωί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για να τεθούν σε ισχύ άμεσα.  Ένα μέρος των μέτρων εφαρμόζονται αμέσως μετά τη δημοσίευσή τους, όπως οι αποζημιώσεις που επιδικάζουν τα εργατοδικεία ή οι αλλαγές της εργασίας εξ αποστάσεως, ενώ άλλα, όπως η συγχώνευση φορέων που εκπροσωπούν το προσωπικό, θα χρειαστούν διατάγματα εφαρμογής, που θα δημοσιευτούν έως τις 31 Δεκεμβρίου.

  Το διάταγμα που αφορά την οργάνωση και τα μέσα της νέας κοινωνικής και οικονομικής επιτροπής (CSE), όργανο στο οποίο συγχωνεύονται οι εκπρόσωποι του προσωπικού (DP), η επιτροπή της επιχείρησης (CE) και η επιτροπή για την υγεία, την ασφάλεια και τις συνθήκες εργασίας (CHSCT), θα διευκρινιστεί κατόπιν "διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους", ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Αν τα διατάγματα τεθούν σε ισχύ αμέσως, θα πρέπει για να έχουν διαρκή χαρακτήρα, να επικυρωθούν από το κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι το νομοσχέδιο της επικύρωσης πρόκειται να αρχίσει να εξετάζεται στην Εθνοσυνέλευση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 20ής Νοεμβρίου.

«Όχι στο κοινωνικό πραξικόπημα» φώναξαν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν ξανά στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα από τον Εμανουέλ Μακρόν μετά από πρόσκληση του επικεφαλής του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» Ζαν-Λυκ Μελανσόν, που υποσχέθηκε ότι η μάχη μόλις αρχίζει.

  Σύμφωνα με τον Μελανσόν, 150.000 άνθρωποι έστειλαν «μήνυμα εξαιρετικής ισχύος στη χώρα» και προέβλεψε ότι σύντομα «ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα κάνουν πορεία στα Ηλύσια Πεδία» κατά της μεταρρύθμισης, που έχει ως στόχο την ενίσχυση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας σε μία χώρα που πλήττεται από ανεργία 9,6%.
  Ωστόσο, η αστυνομία μέτρησε 30.000 διαδηλωτές, πέντε φορές λιγότερους, κάτι πάντως που είναι σύνηθες σε όλες τις χώρες.
  «Η μάχη δεν τελείωσε, τώρα ξεκινά», δήλωσε ο Μελανσόν, απαντώντας στην υπογραφή από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν των πέντε κειμένων που τροποποιούν τον πολύπλοκο γαλλικό εργασιακό κώδικα, καταγγέλλοντας «ένα κοινωνικό πραξικόπημα» που προκαλεί «τρομακτικό κοινωνικό ντάμπινγκ».

   «Αντίσταση, αντίσταση», φώναξαν οι διαδηλωτές, ενώ ο Μελανσόν, απαντώντας στον Εμανουέλ Μακρόν που εξέφρασε την αποφασιστικότητα του για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης λέγοντας ότι «πιστεύει στη δημοκρατία, αλλά δημοκρατία δεν είναι ο δρόμος», δήλωσε: «Ο δρόμος έριξε τους βασιλιάδες, τους ναζί».
  Επικεφαλής της αντίδρασης, το συνδικάτο CGT που έχει ήδη οργανώσει δύο ημέρες απεργίας και διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη Γαλλία στις 12 και 21 Σεπτεμβρίου.

  Η αλήθεια είναι ότι για το γαλλικό κεφάλαιο η συμπίεση του εργατικού κόστους και η κάμψη των αντιστάσεων της εργατικής τάξης, που έρχεται από πολύ μακριά, είναι ζωτικής σημασίας και ως προς την αναβάθμιση του από τη θέση του φτωχού εταίρου στον γαλλογερμανικό άξονα, και στη διεθνή θέση του όπου ελάχιστοι φαίνεται να το υπολογίζουν πλέον.

  Η εποχή που δήλωνε ο Ντε Γκώλ  ότι «η ΕΟΚ είναι ένας συνδυασμός αλόγου και άμαξας : η Γερμανία είναι το άλογο και η Γαλλία ο αμαξάς» χάθηκε μαζί με την αναβάθμιση της σε ΕΕ, γερμανική ΕΕ, και την εμφάνιση του ευρώ.

  Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούν να νικήσουν οι εργαζόμενοι όταν θα έχουν εναντίον τους τον συνασπισμό και τη συνολική στρατηγική του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Θα χρειασθούν δεκάδες φορές μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, οργάνωση, μαχητικότητα, γενικευμένες διεκδικήσεις και συγκρούσεις για να βγουν νικητές. Για να ξαναγίνει η Γαλλία "πολιτικό εργαστήρι" και να μην έχουμε μάχες οπισθοχώρησης για την τιμή των όπλων όπως έχουμε δει επανειλημμένα τις τελευταίες δεκαετίες. 
                                                             Αλέξανδρος Καπακτσής

Σχόλια