Η ΕΝΤΑΣΗ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΩΝΙΑ Βαρκελώνη: Χιλιάδες φοιτητές στους δρόμους υπέρ του δημοψηφίσματος Καθημερινές διαδηλώσεις. Κυβερνοπόλεμος αλλά και εθνοφύλακες στους δρόμους. Ιμπεριαλιστές, ΕΕ και κεφάλαιο ενάντια στο δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας.Η ΕΝΤΑΣΗ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ
Βαρκελώνη: Χιλιάδες φοιτητές στους δρόμους υπέρ του δημοψηφίσματος Καθημερινές διαδηλώσεις. Κυβερνοπόλεμος αλλά και εθνοφύλακες στους δρόμους. Ιμπεριαλιστές, ΕΕ και κεφάλαιο ενάντια στο δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας.


Τουλάχιστον 10.000 μαθητές και φοιτητές κατέκλυσαν το κέντρο της Βαρκελώνης για να υπερασπισθούν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, τη διεξαγωγή του οποίου έχει απαγορεύσει η ισπανική δικαιοσύνη ενώ η Μαδρίτη εμφανίζεται αποφασισμένη να εμποδίσει.

Οι νέοι έδωσαν ραντεβού μπροστά από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, ένα ιστορικό κτίριο στο κέντρο της πόλης.
«Θα ψηφίσουμε! Ανεξαρτησία!» φώναζαν οι διαδηλωτές, σε μια κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες πριν από τις κάλπες.

Προηγήθηκε πάντως, εντυπωσιακή διαδήλωση πυροσβεστών στη Βαρκελώνη, οι οποίοι διαδήλωσαν υπέρ του δημοψηφίσματος ανεβασμένοι σε στέγες σπιτιών.

Η Ισπανία βιώνει από τις αρχές του Σεπτέμβρη τη χειρότερη πολιτική κρίση των τελευταίων 40 ετών, όπως επισημαίνουν επίσημα χείλη.

Την 6η Σεπτεμβρίου, το κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε νόμο που προβλέπει τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος παρά την απαγόρευσή του από το Συνταγματικό Δικαστήριο, με το επιχείρημα ότι οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας το ζητούν από το 2012.

Και η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας υπό την ηγεσία του Κάρλες Πουτζδεμόν δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω, παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις των αρχών.

Εδώ και εβδομάδες, οι καταλανικές αρχές παίζουν «τη γάτα με το ποντίκι» με τις ομοσπονδιακές αρχές με στόχο να κρύψουν τις κάλπες, τα ψηφοδέλτια ή ακόμα και να δημιουργήσουν ιστότοπους όπου οι ψηφοφόροι μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με τη διεύθυνση του εκλογικού τους κέντρου.

Από την πλευρά τους οι αρχές έχουν αυξήσει τις εφόδους, τις συλλήψεις, κατεβάζουν τις επίσημες ιστοσελίδες ενημέρωσης για το δημοψήφισμα και έχουν κλιμακώσει τις απειλές επιβολής κυρώσεων. Έχουν σφραγίσει με τη βοήθεια της αστυνομίας και της πολιτοφυλακής τα εκλογικά τμήματα.

 Ο αμυντικός της FC Barcelone Ζεράρ Πικέ, που απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να συμμετάσχουν «με ειρηνικό τρόπο».
«Ας μην τους δώσουμε καμία δικαιολογία. Αυτό θέλουν. Ας φωνάξουμε δυνατά. Θα ψηφίσουμε» ήταν το tweet που ανήρτησε ο ποδοσφαιριστής.

H κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι και η ισπανική δικαιοσύνη αποφάσισαν να απαγορεύσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Προειδοποιούν ότι θα εμποδίσουν την πρόσβαση στα εκλογικά κέντρα αναπτύσσοντας ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή, περισσότερους από 10.000 αστυνομικούς και πολιτοφύλακες.

Καταγγέλλοντας «την πολύ σοβαρή ανευθυνότητα του Κάρλες Πουτζδεμόν», ο υπουργός Δικαιοσύνης Ραφαέλ Κατάλα, αξίωσε για μια ακόμη φορά να «τερματίσουν τη διαδικασία».

«Η πλειονότητα των νέων τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας κι ακόμα κι αν δεν ήταν πριν, τώρα είναι υπέρ αφού είδε όλα όσα έκανε η Ισπανία τις τελευταίες εβδομάδες» απάντησε από την πλευρά της μια νεαρή διαδηλώτρια, η 16χρονη Άινα αναφερόμενη στις εφόδους και τις συλλήψεις των τελευταίων εβδομάδων.

Χάκερς από όλο τον κόσμο ενώνονται για να βοηθήσουν. Ενώνουν τις δυνάμεις τους για να κρατήσουν ανοικτή την ιστοσελίδα υπέρ του καταλανικού δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία. Με τον τελικό στόχο, την 1η Οκτωβρίου, και το μονομερώς προκηρυχθέν δημοψήφισμα στην Καταλονία, να πλησιάζει, αμφότερες οι πλευρές επιστρατεύουν όσα όπλα διαθέτουν και επιδιώκουν στήριξη από όλες τις πλευρές. Ο Ισπανός πρωθυπουργός εξασφάλισε την περασμένη Τρίτη την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ υπέρ «μίας ενιαίας Ισπανίας», όπως και αυτήν των άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, ενώ οι καταλανικές αρχές έχουν εξασφαλίσει τη συνδρομή χάκερς απ’ όλον τον κόσμο για να κατορθώσουν να κρατήσουν ζωντανή την ιστοσελίδα του δημοψηφίσματος και της Τζενεραλιτάτ, που δίνουν πληροφορίες για τη διεξαγωγή του. Η ευρωπαϊκή επιτροπή αρνήθηκε να προστατέψει το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και να προστατευθούν οι ιστοσελίδες. Ήδη η Εθνοφυλακή έχει κλείσει 144 τέτοιους ιστότοπους, περιλαμβανομένου και της εξαιρετικά δραστήριας οργάνωσης Καταλανική Εθνοσυνέλευση (ANC). Ταυτόχρονα και το κόμμα των Αντικαπιταλιστών CUP και η πλατφόρμα Òmnium κατήγγειλαν πως η αστυνομία έκλεισε τις ιστοσελίδες τους ενόψει του δημοψηφίσματος.
Στο ψηφιακό περιβάλλον, οι φωνές ανεξαρτησίας έχουν να αντιμετωπίσουν δύο εμπόδια: οποιοσδήποτε ιστότοπος εντός της ΕΕ είναι δυνατόν να εντοπισθεί από τις αρχές και να κατασχεθεί με σχετική ταχύτητα και οποιοσδήποτε χάκερ δραστηριοποιείται εντός της Ένωσης διατρέχει κίνδυνο να του απαγγελθούν κατηγορίες. Για τον λόγο αυτόν, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα El Pais, οι ενδιαφερόμενοι προσφεύγουν σε χάκερς και ιστότοπους που βρίσκονται στη Ρωσία, με την οποία η ΕΕ δεν έχει υπογράψει συμφωνίες για την ψηφιακή νομοθεσία.
  Η καταλανική κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατές μεθόδους κι ενημερώνει τακτικά τους πολίτες για τους νέους ιστότοπους κι εφαρμογές που μπορούν να συμβουλευθούν -όπως έκανε χθες βράδυ ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ, μέσω του Twitter, ανακοινώνοντας πως οι ψηφοφόροι μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή #1Οct για Android συσκευές από την σελίδα bit.ly/On Votar και να έχουν όλες τις δυνατές πληροφορίες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
  Η ώρα της κρίσης πλησιάζει για την Καταλονία, καθώς η περιφερειακή κυβέρνησή της έχει προγραμματίσει για την Κυριακή το κρίσιμο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία από την Ισπανία.

Η Μαδρίτη κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να το εμποδίσει, χαρακτηρίζοντάς το παράνομο και μονομερή ενέργεια μιας περιφερειακής κυβέρνησης, που αψηφά την συνταγματική τάξη. Σχετικά με το “επιχείρημα”, που επαναλαμβάνεται μάλιστα μόνιμα ως “ακαταμάχητο” από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μαζί με τους Καταλανούς έχουμε να πούμε ότι το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεσή τους κατοχυρώνεται πλήρως και αναγνωρίζεται ως πρώτο ανθρώπινο δικαίωμα από το “Διεθνές Σύμφωνο για τα οικονομικά, κοινωνικά και μορφωτικά δικαιώματα” που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 19 Δεκεμβρίου του 1966 και…κυρώθηκε από το “Βασίλειο της Ισπανίας” το 1977 (αλλά και από την Ελλάδα το Μάρτη του 1985). Και όχι μόνον αυτό. Το ίδιο το ισπανικό Σύνταγμα του 1978, ορίζει (άρθρο 96) ότι οι κυρωμένες από την Ισπανία διεθνείς συμβάσεις “αποτελούν τμήμα της ισπανικής νομιμότητας”! Ποιος λοιπόν παρανομεί και ποιος παραβιάζει τους κανόνες της δημοκρατίας αν όχι η κυβέρνηση της Μαδρίτης, οι σύμμαχοί της, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της;

Η Μαδρίτη επιστράτευσε έναν άνευ προηγουμένου συνδυασμό νομικών ενεργειών, αστυνομικών επεμβάσεων και οικονομικών κυρώσεων για να εμποδίσει τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Ουσιαστικά ανέλαβε τον έλεγχο των οικονομικών της περιφέρειας για να διασφαλίσει ότι δεν θα ξοδευτεί «ούτε ένα ευρώ» στην ψηφοφορία και διέταξε τις τράπεζες να μην επιτρέπουν τις μεταφορές κεφαλαίων από λογαριασμούς της καταλανικής κυβέρνησης χωρίς την έγκρισή της.

Την ίδια ώρα το Ανώτατο Δικαστήριο "ερευνά" κατηγορίες για ανυπακοή και κατάχρηση δημοσίων πόρων εις βάρος σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου της Καταλονίας υπό τον πρόεδρο Κάρλες Πουϊγδεμόντ καθώς και πέντε Καταλανών βουλευτών.

Η Μαδρίτη ελπίζει να καταστήσει αδύνατη ή στη χειρότερη περίπτωση νομικά επισφαλή τη συμμετοχή στην ψηφοφορία. Αλλά εκατοντάδες Καταλανοί δήμαρχοι έχουν πει ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να τη διευκολύνουν.

«Αυτό που κάνουν μπλοκάροντας ιστότοπους είναι αυτό που κάνει η Τουρκία, η Κίνα κι η Βόρεια Κορέα», δήλωσε εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης. «Καμιά δυτική δημοκρατία δεν το κάνει αυτό. Το Διαδίκτυο είναι το βασίλειο της ελευθερίας», πρόσθεσε.

Για να τον διαψεύσουν τα γεγονότα που βιώνει ο ίδιος, η κυβέρνηση του και ο λαός της Καταλονίας.

Εκείνο που προκαλεί, όμως, ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι η Μαδρίτη έχει επιστρατεύσει χιλιάδες χωροφύλακες της Guardia Civil και ετοιμάζεται να τους στείλει στα εκλογικά τμήματα την Κυριακή, αφήνοντας ανοικτή την πιθανότητα να ξεσπάσει κύμα βίας και καταστολής. Ακόμη μια φορά ένας λαός πρέπει να αγωνισθεί για την ανεξαρτησία του.


Αν και η Ισπανία αποτελείται από 17 περιφέρειες, αρκετές εκ των οποίων με διακριτή πολιτιστική και γλωσσική ταυτότητα, το σύνταγμα του 1978 κάνει λόγο για ένα αδιαίρετο έθνος.

Οι Καταλανοί, ωστόσο, θεωρούν την περιφέρειά τους ένα χωριστό κράτος με πλούσια ιστορία, εύρωστη οικονομία και πρωτεύουσα τη Βαρκελώνη.

Αν το «μη δεσμευτικό» δημοψήφισμα του 2014 στην Καταλονία είχε επισύρει την οργή της Μαδρίτης, ο Ραχόι κινδυνεύει να «εκραγεί» από θυμό τώρα που η περιφερειακή κυβέρνηση χαρακτηρίζει «δεσμευτικό» το αποτέλεσμα και λέει ότι αν επικρατήσει το «ΝΑΙ» θα οδηγήσει σε ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.


Καταλονία: Ένας από τους οικονομικούς κινητήρες της ΙσπανίαςΗ Καταλονία είναι ένας από τους κινητήρες της ισπανικής οικονομίας, πρώτη εξαγωγική περιφέρεια, με βιομηχανία και έρευνα αιχμής και υψηλές επιδόσεις στον τουριστικό κλάδο.

  Η Καταλονία, που αντιστοιχεί στο 19% του ισπανικού ΑΕΠ ανταγωνίζεται τη Μαδρίτη (18,9%) για τον τίτλο της πιο πλούσιας περιοχής της χώρας. Βρίσκεται τέταρτη στην κατάταξη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ (28.600 ευρώ έναντι 24.000 ευρώ που είναι ο μέσος όρος της χώρας), πίσω από τη Μαδρίτη, τη Χώρα των Βάσκων και τη Ναβάρα.
Το ποσοστό της ανεργίας, αντίστοιχο με αυτό της Μαδρίτης, είναι μικρότερο από την υπόλοιπη χώρα: 13,2% για το δεύτερο τρίμηνο 2017 έναντι 17,2% σε εθνικό επίπεδο και 13% στη Μαδρίτη.Δυναμικές εξαγωγές και μεγάλοι όμιλοι


Η Καταλονία είναι με απόσταση η πρώτη εξαγωγική περιφέρεια της Ισπανίας, με ένα τέταρτο των πωλήσεων αγαθών στο εξωτερικό το 2016 και κατά το πρώτο τρίμηνο 2017. Η περιοχή προσέλκυσε το 2015 το 14% περίπου των ξένων επενδύσεων στην Ισπανία και έρχεται στη δεύτερη θέση μετά τη Μαδρίτη (64%), αλλά σε απόσταση από όλες τις άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας. Πολλές μεγάλες εταιρείες έχουν την έδρα τους στη Βαρκελόνη: η εταιρεία ειδών ένδυσης Mango, η τρίτη ισπανική τράπεζα CaixaBank, ο κολοσσός του φυσικού αερίου Gas Natural, ο όμιλος των εθνικών οδών Abertis, ο οίκος αρωμάτων Puig (ιδιοκτήτης των Nina Ricci, Paco Rabanne, Jean-Paul Gaultier).


Μεγάλος βιομηχανικός παράγοντας


Ο τομέας παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων είναι ο πρώτος βιομηχανικός τομέας της Καταλονίας ως προς την απασχόληση και τον κύκλο εργασιών, με πρώτη τη βιομηχανία του κρέατος (μεγάλος εξαγωγέας χοιρινού).

  Η Καταλονία συγκεντρώνει το ήμισυ της χημικής βιομηχανίας της Ισπανίας και η δραστηριότητα του τομέα είναι υψηλότερη από ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Αυστρία.
Η Καταλονία ήταν το 2016 η δεύτερη στην Ισπανία σε αριθμό παραχθέντων αυτοκινήτων, με το 19% της εθνικής παραγωγής (21% στην Καστίγια και Λεόν). Η Nissan και η Volkswagen, μέσω της Seat, λειτουργούν εργοστάσια παραγωγής. Η Ισπανία είναι ο δεύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στην Ευρώπη, μετά τη Γερμανία.


Η ισπανική κοινωνία είναι, όπως συμβαίνει και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ταξικά κατακερματισμένη! Θηριώδης ανεργία σε ποσοστό πάνω από 30%, μια χαμένη γενιά χωρίς δουλειά, σπουδές και μέλλον, με ιδιωτικοποιημένα όλα τα βασικά αγαθά — ενδεικτικά, στη Βαρκελώνη οι τιμές για το νερό είναι απλησίαστες, στο δε «δημόσιο πανεπιστήμιο» υπάρχουν δίδακτρα που ξεκινούν από 800 ευρώ τον χρόνο και κλιμακώνονται ανάλογα με το εισόδημα.

Η ηγεσία του νέου συνδικάτου εργατών στη βιομηχανία κρέατος (από τις μεγαλύτερες του κλάδου στην Ευρώπη), που ιδρύθηκε με τη βοήθεια και τη στήριξη του CUP, μας μίλησαν για συνθήκες δουλειάς «χειρότερες από τα ζώα που σταβλίζονται», για 18-22 ώρες δουλειάς την ημέρα, ύπνο πολλές φορές μέσα στα εργοστάσια, συμβάσεις κάθε είδους, αλλεπάλληλα εργατικά ατυχήματα, πρακτικές διάσπασης των εργατών ανάλογα με την εθνικότητά τους, με πλήρη συνεργασία των επίσημων «κίτρινων» εργοδοτικών συνδικάτων.

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, όμως, αναπτύσσονται αντιστάσεις! Δυναμικοί εργατικοί αγώνες αναδύονται στο προσκήνιο στη μητρόπολη της Βαρκελώνης, αλλά και ευρύτερα στην Καταλονία. Από την πρόσφατη νικηφόρα απεργία των λιμενεργατών, στον εν εξελίξει απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στο μετρό. Από το τεράστιο λαϊκό κίνημα του PAH (Πλατφόρμα Προσβεβλημένων από Εξώσεις) που έχει ανατρέψει χιλιάδες πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, στους καθημερινούς αγώνες των σωματείων, των εργατικών λεσχών-κοινωνικών χώρων.


Έρευνα και βιοεπιστήμες αιχμής


Η Καταλονία έχει επενδύσει στην έρευνα, κυρίως στους τομείς της γενετικής, της νευροβιολογίας, της κυτταρικής βιολογίας, τομέας που αντιστοιχεί στο 7% του ΑΕΠ της. Πλούσια σε νοσοκομειακές μονάδες αιχμής και ερευνητικά κέντρα, περιλαμβανομένου ενός πυρηνικού κέντρου με επιταχυντή μικροσωματιδίων, η περιοχή είναι η πρώτη στην Ευρώπη σε αριθμό φαρμακευτικών εταιρειών ανά κάτοικο.
Οι νέες τεχνολογίες είναι επίσης παρούσες στη Βαρκελόνη, η οποία φιλοξενεί κάθε χρόνο το παγκόσμιο συνέδριο κινητής τηλεφωνίας.
Τα καταλανικά πανεπιστήμια συγκαταλέγονται στα καλύτερα του κόσμου: στα πέντε πρώτα ισπανικά πανεπιστήμια που περιλαμβάνονται στην κατάταξη της Σανγκάης, τα τρία είναι καταλανικά. Στην Καταλονία λειτουργούν δύο εμπορικές σχολές και σειρά μεγάλων εκδοτικών οίκων.Πρώτος τουριστικός προορισμός της ΙσπανίαςΗ Καταλονία, με την πρωτεύουσά της και τις παραλίες της Κόστα Μπράβα, είναι η περιοχή της Ισπανίας που προσελκύει τους περισσότερους ξένους τουρίστες. Η τάση έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Περισσότερα από 18 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν την Καταλονία το 2016, το ένα τέταρτο του συνόλου των τουριστών που επισκέφτηκαν την Ισπανία.

  Το αεροδρόμιο της Βαρκελόνης είναι το δεύτερο της χώρας , μετά το αεροδρόμιο της Μαδρίτης. Το 2016 υποδέχθηκε περισσότερα από 44 εκατομμύρια επιβάτες. Προσελκύει αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους που θέλουν να κάνουν τη Βαρκελόνη κόμβο για τις υπερατλαντικές τους πτήσεις.

Το λιμάνι της Βαρκελόνης είναι τρίτο στην Ισπανία για την κίνηση εμπορευμάτων, μετά τα λιμάνια του Αλχεθίρας και της Βαλένθια, και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια για κρουαζιερόπλοια.
Το βάρος του δημοσίου χρέους είναι ένα από τα ασθενή σημεία της Καταλονίας. Αντιστοιχεί στο 35,2% του ΑΕΠ, γεγονός που την καθιστά την τρίτη πιο χρεωμένη περιοχή της Ισπανίας το πρώτο τρίμηνο 2017.
Σε απόλυτους αριθμούς, η Καταλονία έρχεται πρώτη με 75,4 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του Μαρτίου. Το χρέος της απαγορεύει την απευθείας χρηματοδότηση από τις αγορές και εξαρτάται γι΄αυτήν από το κεντρικό κράτος.


Οι οικονομικές συνέπειες της ανεξαρτησίας


Οι υπέρ και οι κατά της ανεξαρτησίας συγκρούονται για τις επιπτώσεις της απόσχισης και συχνά βασίζουν ορισμένες φορές τα νούμερα που προβάλλουν σε διαφορετικές μεθόδους και υποθέσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας της Ισπανίας, η ανεξάρτητη Καταλονία θα βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΑΕΠ της θα μειωθεί κατά 25% έως 30%, ενώ η ανεργία θα διπλασιασθεί. (Πόσες φορές τα έχουμε ακούσει!)

Άλλοι οικονομολόγοι κάνουν την ακριβώς αντίθετη εκτίμηση, θεωρούν ότι η Καταλονία θα παραμείνει στην ΕΕ και το ΑΕΠ της θα παραμείνει βραχυπρόθεσμα σταθερό, ενώ μακροπρόθεσμα θα αυξηθεί κατά 7%.

 Η αυτονομιστική κυβέρνηση της Καταλονίας θεωρεί επίσης ότι η περιοχή δεν θα έχει πλέον πρόβλημα «δημοσιονομικού ελλείμματος» ισχυριζόμενη ότι καταβάλλει στο κεντρικό κράτος περισσότερα χρήματα από αυτά που λαμβάνει.

Οι καταλανικές αρχές τοποθετούν το έλλειμμα στα 16 δισεκατομμύρια ευρώ (8% του τοπικού ΑΕΠ) και η κεντρική κυβέρνηση, αλλά σύμφωνα με υπολογισμό που στηρίζεται σε άλλη μέθοδο, σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ (5% του τοπικού ΑΕΠ).

Η αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα της Κυριακής έχει ξεκινήσει. Πολλοί ανησυχούν. Η οικονομία το τρέμει, γιατί σε περίπτωση απόσχισης της Καταλονίας από τον κορμό της Ισπανίας θα έχανε η χώρα το 1/5 του ΑΕΠ της, ή 220 δις ευρώ. Ή όπως λένε ορισμένοι χαρακτηριστικά, το αντίστοιχο «μιας ολόκληρης Φινλανδίας». Αλλά και για την Καταλονία οι επιπτώσεις από το «διαζύγιο» θα ήταν καταστροφικές, υποστηρίζει ο Γιόσεπ Μπόι. «Η οικονομία της περιφέρειας θα κατέρρεε και θα έχανε το 20% της δύναμής της.

Ο Μπόι είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών της Καταλονίας, και έχει ταχθεί φυσικά εναντίον του δημοψηφίσματος. Ήδη από το 2016 οι επιχειρήσεις στην περιοχή μειώθηκαν κατά 271. Ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λούις ντε Γκίντος προειδοποίησε τους Καταλανούς ότι οδεύουν σε οικονομική αυτοκτονία.(!!!!!!!) 


  Όπως είπε, παρουσιάζοντας   το μαστίγιο και το καρότο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις "με έναν κατασκευαστή αυτοκινήτων" που θέλει να εγκατασταθεί στην Καταλονία και μπορεί να πει από πρώτο χέρι ότι «τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν». Στην περιοχή Μαρτορέλ κοντά στη Βαρκελώνη έχει την έδρα της η θυγατρική της VW, η SEAT. Το πάλει ποτέ προβληματικό παιδί της VW καταγράφει ανοδική πορεία Το 2016 ο τζίρος της γύρω στο 8,6 δις ευρώ ήταν ο υψηλότερος στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η SEAT εξάγει το 80% της παραγωγής της και είναι πρώτη σε εξαγωγές σε ολόκληρη την ισπανική βιομηχανία.

Πέρυσι την επισκέφθηκαν 17 εκ. τουρίστες.  «Κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να γίνει τις επόμενες ημέρες», λέει ο γερμανός δικηγόρος, που είναι και αντιπρόεδρος των γερμανόφωνων μάνατζερ στη Βαρκελώνη. Το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου θα είναι δεσμευτικό, αυτό τουλάχιστον είναι η επιδίωξη της περιφερειακής κυβέρνησης παρά τη συνταγματική απαγόρευση. Μιλώντας στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Βίνμπεργκ υποστηρίζει ότι κανείς δεν πιστεύει στα σοβαρά ότι η Καταλονία θα αποσχιστεί τελικά. Φαίνεται και από τα επιτόκια που παρά τη δραματική εξέλιξη παραμένουν χαμηλά.

Όσο πλησιάζει η ημερομηνία, τόσο σκληραίνουν τα δύο μέτωπα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν οι ειρηνικές μέχρι τώρα διαμαρτυρίες θα μετατραπούν σε βίαιες. Η Μαδρίτη είναι αποφασισμένη να καταστείλει την προσπάθεια δημοψηφίσματος. Πολύ περισσότερο την διακήρυξη της ανεξαρτησίας. Οι Καταλανοί εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι  πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα από το να διαδηλώνουν και να έχουν αυταπάτες για το ρόλο της ΕΕ ή των εθνικιστικών δυνάμεων. Αν θέλουν να επιτύχουν την εθνική τους ανεξαρτησία πρέπει να κλιμακώσουν τον αγώνα τους και την αυτοοργάνωση του.     
56 ευρωβουλευτές από 6 πολιτικές ομάδες σε επιστολή τους προς την αντιδραστική κυβέρνηση της Μαδρίτης υποδεικνύουν έναν δρόμο εκτόνωσης της κατάστασης."Καλούμε την ισπανική κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα τις κατασταλτικές της ενέργειες, να σταματήσει να παραβιάζει τα δικαιώματα των πολιτών, να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο και να συμμετάσχει αμέσως σε πολιτικό διάλογο με τις καταλανικές αρχές." Όμως οι εκκλήσεις έχουν λίγη αξία όταν η βία καθορίζει τις εξελίξεις. Η ανεξαρτησία της Καταλονίας, αν πραγματοποιηθεί, θα περάσει δια πυρός και σιδήρου και ποταμούς δακρύων και αίματος.


Επιμέλεια, σχόλια και υπογραμμίσεις της Εύφορης Πεδιάδας.
Πηγή: ΑΠΕ, in.gr,ΕΡΤ, Deutsche Welle, ΠΡΙΝ, 28.5.2017,


Σχόλια