ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΕΡΜΑ ΚΑΙ ΨΟΦΑΝΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΕΡΜΑ ΚΑΙ ΨΟΦΑΝ

ΕΕ, ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤΑΔΕΣ ΡΗΜΑΖΟΥΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Η διατροφική επάρκεια της χώρας είναι ασύμβατη με την ΕΕ και το ευρώ.


  Ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ οι εισαγωγές κρέατος του 2016, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Η επεξεργασία των στοιχείων δείχνει ότι το 2016 οι εισαγωγές κρέατος ήταν αυξημένες κατά περίπου 1,8% σε ποσότητα (2,86% σε αξία) σε σχέση με το 2015. Μιλώντας για τα βασικά είδη κρέατος, οι εισαγωγές νωπού βόειου σημείωσαν αύξηση 3,2% (στις 95,5 χιλ. τόνους), το χοιρινό 5,7% (στις 200 χιλ. τόνους), ενώ μειωμένες κατά 9,8% ήταν οι εισαγωγές αιγοπρόβειου. Επί του συνόλου της αξίας των εισαγωγών, το χοιρινό αποσπά το 38%.

  Παρασκευάσματα και προϊόντα με βάση το κρέας παρουσίασαν μικτή εικόνα, με τις εισαγωγές των πρώτων να μειώνονται κατά 9,2% και των δεύτερων να αυξάνονται κατά 2% περίπου. Οι εισαγωγές κρέατος πουλερικών σημείωσαν αύξηση 2,57% σε αξία και 9,13% σε ποσότητα, ενώ τα κρέατα της κατηγορίας «αλατισμένα, σε άλμη, καπνιστά ή αποξηραμένα» κινήθηκαν επίσης ανοδικά κατά 3,77% σε αξία (άνω του 12% σε ποσότητα).

Αυξημένες όμως ήταν το 2016 και οι εξαγωγές κρέατος, και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό, καθώς η αύξηση αυτή ήταν της τάξεως του 19,37%. Σημαντικό ρόλο έπαιξε εδώ το αιγοπρόβειο, του οποίου οι εξαγωγές έφτασαν σε αξία το 35% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών κρέατος, με το κρέας πουλερικών και τα παρασκευάσματα να ακολουθούν καταλαμβάνοντας σε αξία εξαγωγών, το 22,7% και το 19,4% αντιστοίχως, επί του συνόλου των εξαγωγών.

Συγκεντρωτική εικόνα δίνουν οι πίνακες που ακολουθούν.

 
 

  Η Ελλάδα είναι ελλειμματική σε κρέας και ιδίως σε βόειο κρέας (αυτάρκεια περίπου 28%) και σε χοίρειο κρέας (αυτάρκεια 32%), κάτι που οδηγεί σε εφαρμογή αθέμιτων εμπορικών πρακτικών οι οποίες πλήττουν καταναλωτές, παραγωγούς και κτηνοτρόφους.  Οι υψηλότερες τιμές των ελληνικών κρεάτων σε σχέση με εκείνες άλλων ευρωπαϊκών κρατών ωθούν τους εμπόρους - σουπεμαρκετάδες να προβούν σε παραπλάνηση των καταναλωτών και στη διάθεση κρέατος καταγωγής άλλων χωρών, ως ελληνικό ή ως προερχόμενο από άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ σε υψηλή τιμή, αισχροκερδώντας σε βάρος καταναλωτών και παραγωγών.

Στην Ελλάδα οι τιμές είναι υψηλότερες για δύο κυρίως λόγους:

α) χαμηλότερη παραγωγικότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας λόγο και "καθυστέρησης" και μεγέθους.

β) απόλυτος έλεγχος της αγοράς από χονδρεμπορικά μονοπώλια (με κρίσιμο ρόλο των αλυσίδων σούπερ μάρκετ) που λεηλατούν το εισόδημα και κτηνοτρόφων και καταναλωτών-εργαζομένων.

  Αντί οι υψηλότερες τιμές να αποτελούν κίνητρο ανάπτυξης της κτηνοτροφίας,  για τους παραπάνω λόγους συμβαίνει το αντίθετο. Την ξεπαστρεύει στην κυριολεξία. Έτσι στο ράφι κυριαρχεί το χοιρινό (Ολλανδίας, Γερμανίας κλπ) από ζώα που εκτρέφονται ακόμη και με βοθρολύματα για να μειωθεί το κόστος εκτροφής και πάχυνσης και μοσχαρίσιο κρέας αντίστοιχης ποιότητας.

 Με σκοπό την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων και την προστασία της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής προβλέπονται δήθεν έλεγχοι σε όλη τη χώρα (ποιος θα τους κάνει με διαλυμένους όλους τους μηχανισμούς;) για την εφαρμογή της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης στα εμπορικά έγγραφα και σε κάθε μορφής σήμανσης των προϊόντων των επιχειρήσεων που διακινούν κρέας.  Προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρχουν συστήματα επισήμανσης και κανόνες ιχνηλασιμότητας σε όλα τα στάδια παραγωγής και διανομής κρέατος, από τη σφαγή μέχρι τη συσκευασία, για να εξασφαλίζεται ο συσχετισμός μεταξύ του κρέατος και του ζώου από το οποίο προέρχεται το κρέας. Όλα αυτά τα συστήματα έχει αποδειχτεί ότι τα προσπερνά η απληστία για το κέρδος. Τα αλλεπάλληλα διατροφικά σκάνδαλα στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες το αποδεικνύουν. Ο καταναλωτής - εργαζόμενος απροστάτευτος καλείται να πάρει την τύχη στα χέρια του.

  Στην πραγματικότητα για τη διατροφική επάρκεια της χώρας (ουσιαστικά μόνο στο μοσχαρίσιο και το χοιρινό κρέας είμαστε ελλειμματικοί και μέσα σε 1-2 χρόνια και με τις κατάλληλες διατροφικές προσαρμογές προς έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί) αυτό που χρειάζεται είναι να παρθούν ορισμένα απλά και πρωτόλεια μέτρα.

Καθορισμός σταθερών τιμών που να εξασφαλίζουν το εισόδημα των κτηνοτρόφων και χαμηλές τιμές στο ράφι, το ίδιο και για τα αγροεφόδια κλπ., ενίσχυση μιας κτηνοτροφίας και γεωργίας συνεταιριστικής, άλλης κατεύθυνσης και περιεχομένου.

  Κάτι τέτοιο έρχεται σε απόλυτη σύγκρουση με τις "θεμελιώδεις αρχές" της ΕΕ που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των βασικών ιμπεριαλιστικών κρατών του πυρήνα της.  

  Για να έχει να φάει ο λαός μας, στην κυριολεξία και όχι στα λόγια, πρέπει άμεσα να βγει η χώρα από την ΕΕ.

                                                                              Α. Κ.

Σχόλια