Το δημοψήφισμα στην Καταλονία κρέμεται από μια... κλωστή.Το δημοψήφισμα στην Καταλονία κρέμεται από μια... κλωστή.
Η καταλανική κυβέρνηση παραδέχεται πως η διοργάνωση του δημοψηφίσματός της υπέστη πλήγμα. Θα κάνει πίσω;


  Η αυτονομιστική κυβέρνηση της Καταλονίας παραδέχθηκε σήμερα πως η μεγάλης έκτασης αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε χθες στην περιφέρεια, «αλλοίωσε» τη διοργάνωση την 1η Οκτωβρίου ενός δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση, το οποίο έχει απαγορευθεί από τη δικαιοσύνη.

«Είναι φανερό πως οι κανόνες του παιγνιδιού αλλοιώθηκαν», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Οριόλ Ζουνκέρας.

Η ισπανική Πολιτοφυλακή έθεσε χθες υπό κράτηση 14 υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης της Καταλονίας, μιας περιφέρειας 7,5 εκατ. κατοίκων που οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας συνεχώς πληθαίνουν σε σχέση εκείνους που υποστηρίζουν την παραμονή της στους κόλπους της Ισπανίας.

Στον κατάλογο των συλληφθέντων περιλαμβάνεται ο Ζοζέπ Μαρία Ζοβέ, δεξί χέρι του Οριόλ Ζουνκέρας, αρχηγού του κόμματος ERC, που ανήκει στην αντιμοναρχική αριστερά της Καταλονίας.

Η επιχείρηση αυτή συνδυάσθηκε με πολλές έρευνες, ιδιαίτερα σε μια αποθήκη που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από τη Βαρκελώνη, όπου οι δυνάμεις της τάξης κατάσχεσαν σχεδόν 10 εκατομμύρια ψηφοδέλτια.


Προκάλεσε κύμα διαδηλώσεων, κυρίως στη Βαρκελώνη, κατά της «καταπιεστικής» πολιτικής του κεντρικού κράτους.

Η επιχείρηση παρουσιάσθηκε σήμερα από πολλές εφημερίδες ως ένα αποφασιστικό πλήγμα στην οργάνωση του δημοψηφίσματος, το οποίο έχει απαγορευθεί από το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο.

  Το γεγονός ότι αυτό το δημοψήφισμα «δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στις συνθήκες που θα επιθυμούσαμε είναι προφανές, καθώς θα θέλαμε όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας να μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς να συλλαμβάνονται», δήλωσε ο Ζουκέρας.

«Είναι προφανές ότι ότι δεν είμαστε σε θέση να ψηφίσουμε όπως συνήθως»…« είμαι πεπεισμένος πως μια πλειοψηφία των κατοίκων αυτή της χώρας (της Καταλονίας) θέλουν να ψηφίσουν».

  Περίπου 40 χιλιάδες οργισμένοι πολίτες διαδήλωσαν χτες στους δρόμους της Βαρκελώνης κατά της Μαδρίτης. "Καταργήσατε την αυτονομία της Καταλονίας", δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης.

 "Έξω οι δυνάμεις κατοχής. Θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι", έγραφαν τα πλακάτ των διαδηλωτών που είχαν ξεχυθεί χτες στους δρόμους της Βαρκελώνης. Η χθεσινή εισβολή της ισπανικής εθνοφυλακής στο τοπικό υπουργείο Οικονομικών αλλά και η σύλληψη κορυφαίων στελεχών της καταλανικής κυβέρνησης έχει εξοργίσει τους Καταλανούς. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Ραχόι κάλεσε τους Καταλανούς να σταματήσουν την κλιμάκωση και να "σταματήσουν να είναι ανυπάκουοι". 

«Να αντισταθούμε ειρηνικά. Να βγούμε έξω για να υπερασπιστούμε τους θεσμούς μας με μη βίαια μέσα» ήταν το μήνυμα που έστειλε στο Twitter ο Τζόρντι Σάντσες, ο πρόεδρος ενός από τα μεγαλύτερα αυτονομιστικά κινήματος, της Καταλανικής Εθνοσυνέλευσης (ANC).


«Διέπραξαν ένα τεράστιο λάθος. Θέλαμε να ψηφίσουμε και κήρυξαν τον πόλεμο», πρόσθεσε.

Η ποδοσφαιρική ομάδα της Barcelona καταδικάζει την επιχείρηση της Εθνοφυλακής κατά της καταλανικής κυβέρνησης και τάσσεται υπέρ του δημοψηφίσματος. «Η Barça παραμένει πιστή στην ιστορική δέσμευση της υπεράσπισης της χώρας, της δημοκρατίας, της ελευθερίας έκφρασης και του δημοψηφίσματος», τονίζεται στην ανακοίνωση της διοίκησης του συλλόγου.

  Στην καρδιά της Ευρώπης, της δημοκρατίας αλλά ΕΕ, δεν έχει το δικαίωμα ένας λαός να αποφασίσει για τη μοίρα του. Η Bayer έχει δικαίωμα να τροποποιεί  ανεξέλεγκτα τη φύση, να πουλάει σαβούρα για να φάνε οι εργαζόμενοι, ο κάθε υπάλληλος της τρόικα να έχει γνώμη για το πώς θα ζήσει ένας λαός, τα καθίκια που έχουν καβαλήσει τις κυβερνητικές εξουσίες να είναι υπηρετικό προσωπικό και πλασιέ του χρηματιστικού κεφαλαίου αλλά ένας λαός είναι παράνομο ακόμη και να εκφράσει με την ψήφο τη θέληση του. Έχουμε συλλήψεις και πολιτικούς κρατουμένους γιατί διεκδικούν αυτονόητα δικαιώματα. Ποια γαλλική επανάσταση και ποιες αστικές ελευθερίες. Μόνο αυτές που μας βολεύουν και τις ελέγχουμε!

Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις σχετικά με το δημοψήφισμα, έτσι και αλλιώς, το κύμα αυταρχισμού που ολοένα φουσκώνει από άκρου εις άκρον της ΕΕ εκτός από φόβο θα φέρει και οργή. Λαϊκή οργή. Θα έρθει η ώρα που θα μιλήσουν οι λαοί με αυθεντικό τρόπο, με τον δικό τους τρόπο.

                                                                                Α.Κ.

                                                 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, ΑΘΗΝΑ 9,84 κ.α.

Σχόλια