Προς κινητοποιήσεις οι εκπαιδευτικοίΠρος κινητοποιήσεις οι εκπαιδευτικοί

 «Δεν ισχύει η εικόνα κανονικότητας της λειτουργίας των σχολείων, που προσπαθεί να παρουσιάσει το υπουργείο Παιδείας. Υπάρχουν χιλιάδες κενά σε όλη την χώρα, ακόμη και για ειδικότητες όπου υπήρχε επάρκεια κονδυλίων λόγω του ΕΣΠΑ», επεσήμανε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ε’ ΕΛΜΕ-Θ, Χρήστος Ζαγανίδης,  και συνέχισε:
«Υπάρχουν ανάγκες για προσλήψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία ειδικής αγωγής, στα τμήματα ένταξης και παράλληλης στήριξης. Είναι ενδεικτικό ότι στη Δυτική Θεσσαλονίκη, στην ειδική αγωγή, έχουν προσληφθεί φέτος 60 εκπαιδευτικοί, όταν πέρυσι ήταν 120. Για όλα τα σχολεία μας στη Δυτική Θεσσαλονίκη προσλήφθηκαν μόνο 11 αναπληρωτές γενικής παιδείας, όταν τα κενά πέρυσι ήταν 140 καθηγητές, που προσλήφθηκαν για να διδάξουν στα γυμνάσια-λύκεια και ΕΠΑΛ».

Στη συνέχεια επισήμανε πως πέρσι «4.000 συνάδελφοι αναπληρωτές έμειναν άνεργοι το ίδιο θα συμβεί και με κάποιους άλλους συναδέλφους. Οσοι εργαστούν καλούνται να το πράξουν με μισθούς πείνας, ακόμη και σε μέρη που η διαμονή κοστίζει υπέρογκα χωρίς καμία στήριξη από το Κράτος.

Συνάδελφοί μας εν έτει 2017 έφτασαν στο σημείο να κοιμούνται στην παραλία, στα αυτοκίνητά τους, γιατί δεν έβρισκαν κατάλυμα ή αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος ενοικίασης του. Και ο λόγος για τους συναδέλφους που καλέστηκαν να εργαστούν σε Μύκονο, Σαντορίνη Ρόδο.

Οι αλλαγές στην εκπαίδευση, μείωση στο ωρολόγιο πρόγραμμα, αδιοριστία, αναπλήρωση – ωρομισθία, υποβάθμιση διδακτικών αντικειμένων, παραπέρα υποβάθμιση προσχολικής και ειδικής αγωγής, οδηγούν σε ένα αναχρονιστικό και ταξικό σχολείο που λειτουργεί με όσους εκπαιδευτικούς έχει, τσακίζει τους μαθητές».

 «Υπάρχουν ανάγκες για προσλήψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία ειδικής αγωγής, στα τμήματα ένταξης και παράλληλης στήριξης» ανέφερε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Ε’ ΕΛΜΕ-Θ, Χρήστος Ζαγανίδης. «Είναι ενδεικτικό ότι στη Δυτική Θεσσαλονίκη, στην ειδική αγωγή, έχουν προσληφθεί φέτος 60 εκπαιδευτικοί, όταν πέρυσι ήταν 120» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «για όλα τα σχολεία μας στη Δυτική Θεσσαλονίκη προσλήφθηκαν μόνο 11 αναπληρωτές γενικής παιδείας, όταν τα κενά πέρυσι ήταν 140 καθηγητές, που προσλήφθηκαν για να διδάξουν στα γυμνάσια-λύκεια και ΕΠΑΛ».

Όσον αφορά το «νέο Λύκειο» ο κ. Ζαγανίδης είπε: «Το νέο Λύκειο της κυβέρνησης όχι μόνο δεν αναβαθμίζει το μορφωτικό και παιδαγωγικό του ρόλο, αλλά οδηγεί σε μορφωτικό ακρωτηριασμό καθώς τα μαθήματα Γενικής Παιδείας θα διδάσκονται μέχρι την Α’ Λυκείου ,Τα μαθήματα της Β’ Λυκείου από 18 θα γίνουν 10 και στη Γ’ Λυκείου από δεκαπέντε μαθήματα θα υπάρχουν 7.¨»

Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα των  ΕΠΑΛ

Αυτό που ζητούν οι ΕΛΜΕ είναι να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ.

«Αυτήν τη στιγμή δεν έχει δώσει έγκριση το υπουργείο για να λειτουργήσουν τομείς και ειδικότητες στη β’ και γ’ τάξη σε 79 τμήματα ΕΠΑΛ. Τριάντα από αυτά αντιστοιχούν στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή 350 παιδιά στην Κεντρική Μακεδονία κα 162 στη Θεσσαλονίκη είναι σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας ότι με ένα «ναι» ή ένα «όχι» το υπουργείο θα αναγκάσει ή να αλλάξουν ειδικότητα ή να μην πάνε στα σχολεία» επισήμανε ο πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Λαθήρας.

Όσον αφορά την επιλογή της β’ Ξένης γλώσσας των μαθητών ο κ. Λαθήρας τόνισε ότι: «Η απόφαση του Υπουργείου να λειτουργούν στα Γυμνάσια τμήμα Β’ ξένης γλώσσας όσα και τα τμήματα γενικής Παιδείας καταργεί το δικαίωμα των μαθητών στην επιλογή της β’ ξένης Γλώσσας.

Είναι φανερό ότι το Υπουργείο με την απόφασή αυτή προωθεί τη λογική του «εξορθολογισμού» και των περικοπών, αντί για τη συστηματική και οργανωμένη διδασκαλία των Ξένων Γλωσσών. Ζητάμε από το υπουργείο Παιδείας να αποσύρει την απαράδεκτη εγκύκλιο».

Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στα γενικά λύκεια, όπου «έχουμε 41 τμήματα-ομάδες προσανατολισμού που δεν έχουν εγκριθεί να λειτουργήσουν, καθώς είναι σκληρά ασφυκτικά τα όρια μαθητών για τη λειτουργία των τμημάτων».


Η σχολική χρονιά δεν ξεκίνησε ακόμη για τα προσφυγόπουλα

Το σχολικό κουδούνι έχει χτυπήσει στις 11 Σεπτεμβρίου για τους μαθητές, όχι όμως, για όλους, αφού τα προσφυγόπουλα δεν έχουν ενταχθεί στην πρωινή ζώνη, ούτε έχουν ξεκινήσει μαθήματα.

«Η κατάσταση είναι απελπιστική, τη στιγμή που ο κόσμος που ασχολείται για την εκπαίδευση των προσφύγων είναι πιο πολύς από τα παιδιά που εκπαιδεύονται. Οι περσινές διακηρύξεις της κυβέρνησης για ένταξη 22.000 προσφυγόπουλων στις σχολικές δομές έχουν καταρρεύσει, αφού έναν πολύ μικρό ποσοστό παιδιών,περίπου 7% συμμετείχαν στις απογευματινές δομές που φτιάχτηκαν, στις ΔΥΕΠ, πρόχειρα και καθυστερημένα χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια από τους εκπαιδευτικούς που δούλευαν εκεί.

Το υπουργείο Παιδείας ίδρυσε μια καινούρια εκπαιδευτική δομή παράλληλη με το δημόσιο σχολείο, αλλά στην ουσία εκτός αυτού. Τα παιδιά που την παρακολούθησαν δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στην κανονικότητα του σχολικού περιβάλλοντος, να αναπτύξουν τη γλωσσική τους ικανότητα και να κοινωνικοποιηθούν καθώς βρίσκονταν σε συνθήκες απομόνωσης», τόνισε ο κ. Λαθήρας και συνέχισε: «Στα γυμνάσια και λύκεια δεν έχει λειτουργήσει ακόμη κάποιο τμήμα, καθώς είναι δύσκολος ακόμη και ο εντοπισμός των μαθητών, τους οποίους μόνο οι ΜΚΟ γνωρίζουν πού βρίσκονται.  Συγκεκριμένα υπάρχει έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στις διευθύνσεις εκπαίδευσης, τους δήμους, τις ΜΚΟ, τους υπεύθυνους για την εκπαίδευση προσφύγων στην περιφερειακή διεύθυνση».

Κινητοποίηση την Παρασκευή έξω από το πρώην ΥΜΑΘ

Οι Α’, Β’, Γ’, Δ’ και Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδική Αγωγής, καθώς και η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνουν, την ερχόμενη Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, συγκέντρωση στο πρώην υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, προκειμένου να θέσουν τα αιτήματα για «μόνιμους μαζικούς διορισμούς, άμεση κάλυψη όλων των κενών, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όλους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς».

Αναλυτικά:

Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ ΕΛΜΕ -Θεσσαλονίκης

Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Κ. και Δ. Μακεδονίας (ΣΕΕΠΕΑ)

Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και κηδεμόνων Κ. Μακεδονίας

Όλοι στη συγκέντρωση των ΕΛΜΕ των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε.,
του ΣΕΕΠΕΑ Κ. και Δ. Μακεδονίας, και της Ομοσπονδίας Γονέων Κ. Μακεδονίας
στις 29/9, 1.00 μ.μ., Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης
(δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας 12 μ. – 2.00 μ.μ. και 2.00 μ.μ. – 4.00 μ.μ.)

Ø Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών
Ø Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές
Ø Καλύτερες και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας

Οι συνάδελφοι αναπληρωτές – συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί, που ως και 16 χρόνια διασχίζουν απ’ άκρη σ’ άκρη τη χώρα, που κάθε χρόνο με τη βαλίτσα στο χέρι αγωνιούν για το αν, το πότε και το πού θα δουλέψουν, δεν πρέπει να το βάλουν κάτω! Μέσα από το σωματείο μας, την Ε΄ ΕΛΜΕ –Θ, μαζί με όλους τους συναδέλφους μας, παλεύουμε για να φέρουμε στο προσκήνιο τις ανάγκες μας και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας!

Πέρυσι 4.000 συνάδελφοι αναπληρωτές έμειναν άνεργοι και φέτος το ίδιο θα συμβεί με κάποιους άλλους συναδέλφους μας. Το καλοκαίρι έζησαν την ανεργία, πολλοί δεν πήραν ούτε ταμείο ανεργίας. Καλούνται να εργαστούν με μισθούς πείνας, ακόμα και σε μέρη που η διαμονή κοστίζει υπέρογκα, χωρίς καμία στήριξη από το Κράτος. Έφτασαν στο σημείο συνάδελφοί μας, εν έτει 2017, στην Σαντορίνη, στη Μύκονο και στη Ρόδο να κοιμούνται στην παραλία, στα αυτοκίνητά τους, γιατί αδυνατούσαν να βρουν ένα κατάλυμα ή να ανταπεξέλθουν στο κόστος της ενοικίασής του.

Στενάζουμε όλοι, μόνιμοι και αναπληρωτές, κάτω από το βάρος της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής (φοροληστεία, ΕΝΦΙΑ, χαμηλοί μισθοί, διπλά έξοδα συντήρησης σπιτιού, ακριβές μετακινήσεις…)!

Οι αλλαγές στην εκπαίδευση (υποχρηματοδότηση, αδιοριστία, αναπλήρωση-ωρομισθία, συμπτύξεις-συγχωνεύσεις, μείωση στο ωρολόγιο πρόγραμμα, υποβάθμιση διδακτικών αντικειμένων, παραπέρα υποβάθμιση προσχολικής και ειδικής αγωγής, Λύκειο-φροντιστήριο κ.ά…) που οδηγούν σε ένα αναχρονιστικό και ταξικό σχολείο που λειτουργεί με όσους και όποιους εκπαιδευτικούς έχει, τσακίζει τους μαθητές μας, ιδιαίτερα τους μαθητές των λαϊκών στρωμάτων και μας καταδικάζει στη μόνιμη αναπλήρωση και περιπλάνηση!

Διεκδικούμε αταλάντευτα τα δικαιώματά μας! Είμαστε αισιόδοξοι και πεπεισμένοι ότι μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, εμείς, οι οικογένειές μας και οι μαθητές μας διεκδικώντας αυτά που μας ανήκουν, και να εργαστούμε σε καλύτερες συνθήκες ως πραγματικοί παιδαγωγοί και εργαζόμενοι με δικαιώματα και όχι ως γυρολόγοι!

Διεκδικούμε:

1. Να πραγματοποιηθούν τώρα μαζικοί μόνιμοι διορισμοί που είναι αναγκαίοι για την κάλυψη όλων των κενών στην εκπαίδευση.
2. Πλήρη εργασιακά, εκπαιδευτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές
3. Δωδεκάμηνες συμβάσεις εργασίας για όλους τους αναπληρωτές (και Ιούλιο-Αύγουστο).
4. Εξίσωση των αδειών (ασθενείας, λοχείας, ανατροφής, κανονικής) με τους μόνιμους συναδέλφους.
5. Έκδοση κάρτας με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας για 50% έκπτωση στα ΜΜΕ.
6. Δωρεάν σίτιση για όλους.
7. Επίδομα στέγασης και θέρμανσης.
8. Επίδομα ανεργίας και πλήρη υγειονομική κάλυψη για όλο το διάστημα της ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
9. Καμία απόλυση αναπληρωτή-συμβασιούχου συναδέλφου.
10. Κάλυψη όλων των κενών τώρα με τις αντίστοιχες ειδικότητες.
11. 15 μαθητές ανά τμήμα στα Νηπιαγωγεία, Α και Β Δημοτικού, 20 στις υπόλοιπες τάξεις Δημοτικού και Γυμνασίου, ως 15 ανά κατεύθυνση και 10 ανά εργαστήριο. Υπεύθυνος δάσκαλος ανά 50 μαθητές στο ολοήμερο.
12. Να λειτουργήσουν παντού και άμεσα τα αναγκαία Ειδικά Σχολεία, Τμήματα Ένταξης και Τάξεις Υποδοχής.
13. Κάλυψη όλων των αιτήσεων για παράλληλη στήριξη με ένα δάσκαλο/α ανά παιδί.
14. Πρόσληψη αναπληρωτών σε ΟΛΑ τα κενά σε μία φάση ώστε να είναι στα σχολεία την 1η Σεπτεμβρίου. Τοποθέτησή τους με διαφανή και αντικειμενική διαδικασία. Δυνατότητα αμοιβαίας μετάθεσης καθώς και δυνατότητα μετακίνησης για σοβαρούς λόγους υγείας.
15. Ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων.
16. Έγκαιρη καταβολή του μισθού κάθε μήνα.
17. Ένταξη όλων των προσφυγόπουλων στην πρωινή ζώνη των σχολείων. Διορισμοί και προσλήψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών.

Συμμετέχουμε μαζικά στις κινητοποιήσεις των ΕΛΜΕ και των ΣΥΛΛΟΓΩΝ Π.Ε. στις 29 Σεπτεμβρίου 2017, στις 1.00 μ.μ., στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ και ΣΥΛΛΟΓΩΝ Π.Ε. για τη συμμετοχή των συναδέλφων κηρύσσουμε δίωρη διευκολυντική στάση (δίωρη στάση εργασίας 12 μ. – 2.00 μ.μ. και 2.00 μ.μ. – 4.00 μ.μ.).


Σχόλια