Νέα μελέτη Πότε και πού εμφανίστηκε τελικά ο Homo sapiens;Νέα μελέτη
Πότε και πού εμφανίστηκε τελικά ο Homo sapiens;


   Η εμφάνιση του άμεσου προγόνου μας, του «έμφρονος ανθρώπου» (Homo sapiens), έγινε στην Αφρική μάλλον παλαιότερα από ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες.
  Μια νέα γενετική μελέτη από σουηδούς και νοτιοαφρικανούς επιστήμονες τοποθετεί τις απαρχές του «Χόμο σάπιενς» πριν από 260.000 έως 350.000 χρόνια και όχι πριν από περίπου 200.000 χρόνια που ήταν η έως τώρα βασική εκτίμηση.

   Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γενετιστή, εξελικτικό βιολόγο Ματίας Γιάκομπσον του Πανεπιστημίου της Ουψάλα και την καθηγήτρια προϊστορικής αρχαιολογίας Μαρλίζ Λόμπαρντ του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", ανέλυσαν το γονιδίωμα επτά αφρικανών κυνηγών-τροφοσυλλεκτών που ζούσαν πριν από 300 έως 2.300 χρόνια.
  Η ανάλυση του DNA τους οδήγησε στην εκτίμηση ότι ο εξελικτικός διαχωρισμός ανάμεσα στον Homo sapiens και στις άλλες ομάδες προγόνων του ανθρώπου έλαβε χώρα προ 260.000 έως 350.000 ετών.
Η νέα εκτίμηση συμβαδίζει με την πρόσφατη ανακάλυψη απολιθωμάτων Homo sapiens στο Μαρόκο φέτος το καλοκαίρι, τα οποία χρονολογήθηκαν ότι ήσαν ηλικίας 300.000 έως 350.000 ετών. Συνεπώς και αυτά παραπέμπουν σε παλαιότερη ανάδυση του Homo sapiens από τους υπόλοιπους...συγγενείς.
Ο πρώτος διαχωρισμός  έγινε μεταξύ των Βουσμάνων και όλων των άλλων λαών. Πολύ αργότερα, 200.000 χρόνια πριν, ξεχώρισε ένας γενετικός κλάδος που έδωσε τους πυγμαίους στην κεντρική Αφρική και 150.000 χρόνια πριν διαχωρίσθηκε δύο κλάδοι μεταξύ των λαών της δυτικής και της ανατολικής Αφρικής. Από τον ανατολικοαφρικανικό κλάδο κατάγονται όλοι ή μη Αφρικανοί. Ξεχώρισαν λιγότερο από 100.000 χρόνια πριν λέει ο εξελικτικός Mattias Jakobsson του πανεπιστημίου της Uppsala και εκ των επικεφαλής συγγραφέων της μελέτης.

  Είχε προηγηθεί πριν από 600.000 έως 700.000 χρόνια ο εξελικτικός διαχωρισμός από τους Νεάντερταλ, οι οποίοι ακολούθησαν το δικό τους δρόμο, αλλά αργότερα εξαφανίσθηκαν.  Το ερώτημα είναι τι έγινε ανάμεσα στο 600.000 και το 300.000 με την εξελικτική γραμμή μας λέι ο Mattias Jakobsson. Ο Homo sapiens, όπως και ο  άνθρωπος του Νεάντερνταλ, Homo neanderthalensis, κατάγονται πιθανόν από τον Homo heidelbergensis που ζούσε στην Αφρική και στην Ευρώπη από 700 000 έως 200 000 χρόνια πριν.
  Οι επιστήμονες γενικά συμφωνούν ότι η ανθρωπότητα «γεννήθηκε» στην Αφρική, αλλά διαφωνούν στο πού ακριβώς και πότε συνέβη αυτό. Με το πέρασμα του χρόνου και με τη συσσώρευση νέων στοιχείων, διαφαίνεται ότι το λίκνο των ανατομικά συγχρόνων ανθρώπων δεν ήταν αποκλειστικά η Ανατολική Αφρική όπως είχε αρχικά υποτεθεί, αλλά τείνει να επικρατήσει πλέον η θεωρία της παναφρικανικής καταγωγής, που υποστηρίζει την εμφάνιση του Homo sapiens επίσης στη Νότια και στη Βόρεια Αφρική, καθώς και σε άλλα σημεία της «μαύρης ηπείρου». Από την άλλη, η καταγωγή μας ωθείται συνεχώς πιο πίσω στο παρελθόν.

Επιμέλεια: Πάνος Ευθυμίου
Aftonbladet, in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχόλια