Κήρυξε την ανεξαρτησία της η ΚαταλονίαΚήρυξε την ανεξαρτησία της η Καταλονία
Σιδερένια φτέρνα, η σκληρή απάντηση που ετοιμάζει η ΜαδρίτηΣτις 15:27 ακριβώς το απομεσήμερο της Παρασκευής της 27ης Οκτωβρίου, η Βουλή της Καταλονίας ανακήρυξε την ανεξαρτησία της ιστορικής αυτής περιφέρειας του Ισπανικού βασιλείου. Αυτό που δεν είχε καταστεί δυνατό το 1914, έγινε εφικτό εκατόν τρία χρόνια μετά, σχεδόν. Οι κεντρικές οδοί της πόλης της Βαρκελώνης, τα σοκάκια και οι πλατείες του ιστορικού κέντρου γέμισαν από κόσμο που έκλαιγε, χειροκροτούσε και κραύγαζε ενθουσιασμένος και συγκινημένος ταυτόχρονα.
Εντείνεται έτσι η αντιπαράθεση ανάμεσα σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη και οδηγείται σε γενικευμένη σύγκρουση.
Την ανεξαρτησία της Καταλονίας ψήφισε το τοπικό κοινοβούλιο, ενώ η ισπανική Γερουσία αποφάσισε να προχωρήσει στην επιβολή άμεσων μέτρων που θα αναστείλουν την αυτονομία της περιοχής.

Η πρόταση για ανεξαρτησία εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά ψηφοδέλτια σε σύνολο 135 βουλευτών.

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας ζήτησαν να διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία. Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot. Προκειμένου να αποφύγουν διαρροές αλλά και να διευκολύνουν μελλοντικές συλλήψεις των Καταλανών βουλευτών που συμμετείχαν στη διαδικασία από τα όργανα καταστολής της Μαδρίτης οι Βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία.

Η ομοσπονδία των εργοδοτών της Ισπανίας (CEOE) ανακοίνωσε ότι απορρίπτει την "παράνομη" απόφαση του κοινοβουλίου της Καταλονίας να διακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της περιοχής, δεδομένου ότι "αποτελεί σοβαρή παραβίαση του νόμου".

Η κύρια οργάνωση που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC), κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους να μην ακολουθήσουν τις εντολές της ισπανικής κυβέρνησης μετά την επιβολή της άμεσης διακυβέρνησης της περιφέρειας από τη Μαδρίτη.
Η ANC κάλεσε τους Καταλανούς δημόσιους υπαλλήλους να αποκριθούν με «ειρηνική αντίσταση».

  Σε καθεστώς υποτέλειας και επικυριαρχίας της έθεσε την Καταλονία η ισπανική Γερουσία. Η απόφαση για εκλογές δεν λήφθηκε ποτέ από τους Καταλανούς που καλούνταν να αυτοδιαλύσουν τα εκλεγμένα όργανα τους χωρίς καμιά δημοκρατική εγγύηση για την ελεύθερη και ανεπηρέαστη έκφραση γνώμης του καταλανικού λαού.

  Λίγα λεπτά μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του καταλανικού κοινοβουλίου, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε έκκληση για ηρεμία μέσω Twitter.

«Ζητώ ηρεμία για όλους τους Ισπανούς. Η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία» έγραψε συγκεκριμένα.

Η ΕΕ στηρίζει την κυβέρνηση της Μαδρίτης ολόψυχα αλλά αντιλαμβάνεται τη δυσκολία της κατάστασης και δια δηλώσεων του Ντόναλντ Τουσκ προκρίνει για την περίπτωση σαν κατεύθυνση τη "δύναμη του επιχειρήματος αντί του επιχειρήματος της βίας".

Η Μαδρίτη ουσιαστικά καταργώντας την αυτονομία της περιοχής μετά τον έλεγχο των οικονομικών που ήδη έχει πάρει προχωρεί στον έλεγχο όλης της διοίκησης με διορισμούς εγκαθέτων, υπαγωγή στις δυνάμεις ασφαλείας της, πλήρη έλεγχο των δημόσιων και όχι μόνο ΜΜΕ και κάθε άλλο μέτρο για τον απόλυτο έλεγχο της περιοχής. Τι είδους ελεύθερες εκλογές θα προκηρυχτούν με τέτοιο καθεστώς το ξέρει κάθε καταπιεσμένος.

  Αναμένεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας θα κινήσει αμέσως διαδικασία δίωξης Καταλανών αξιωματούχων για το αδίκημα της στάσης (εξέγερσης) και να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για τους Καταλανούς βουλευτές που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία για την ανεξαρτησία.

Έτσι θα ολοκληρωθεί μια διαδικασία για να μπει η ανεξαρτησία της περιοχής στον πάγο και να συντριβούν τα όνειρα του καταλανικού λαού.

Άλλο να το σχεδιάζεις και άλλο να το πραγματοποιείς και να το επιτυγχάνεις. Ο δρόμος από εδώ και πέρα δεν θα είναι μόνο μακρύς αλλά θα είναι στρωμένος και με αίμα και δάκρυα.
                                              Αλέξανδρος Καπακτσής 

Σχόλια