Καταλονία: «Αγριεύει» η κατάσταση - Φορτηγά της εθνοφρουράς στα εκλογικά τμήματαΚαταλονία: «Αγριεύει» η κατάσταση - Φορτηγά της εθνοφρουράς στα εκλογικά τμήματα

Εξαιρετικά κρίσιμη και ιστορική η σημερινή ημέρα για την Ισπανία και την Καταλονία - Η αστυνομία απέκλεισε χιλιάδες εκλογικά κέντρα με τους διαδηλωτές να καταλαμβάνουν σχολεία ως «εν δυνάμει» εκλογικά τμήματα - Πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε όλη την ισπανική επικράτεια.

  Οι Καταλανοί έχουν ήδη αρχίσει να σχηματίζουν ουρές μπροστά από τα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, παρά την απαγόρευση από τη Μαδρίτη.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Reuters, μία αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περίπου 30 φορτηγάκια της εθνοφρουράς, φορτηγάκια χωρίς διακριτικά καθώς και ένα φορτηγό γεμάτο με αστυνομικές δυνάμεις αναχώρησαν από το λιμάνι της Βαρκελώνης.

  Οι κάλπες για το δημοψήφισμα είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν στις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) και να κλείσουν στις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας).

Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί μοιάζει η Ισπανία, με αφορμή τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας.

   Στη Βαρκελώνη επικράτησε αναστάτωση το βράδυ του Σαββάτου (1/10) με χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους που απαιτούσαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος παρά την απαγόρευση της ισπανικής κυβέρνησης.Η ισπανική αστυνομία βρίσκεται ήδη στους δρόμους της Καταλονίας, όπου έχει προχωρήσει στον αποκλεισμό 1.300 σχολείων από το σύνολο των 2.315 που θα λειτουργούσαν ως εκλογικά τμήματα, με στόχο μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής να έχουν «κλειδωθεί» όλα.

Την ίδια ώρα, σε 163 σχολεία βρίσκονται Καταλανοί οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να στηρίξουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Για αυτούς, η εντολή της κυβέρνησης Ραχόι ήταν ξεκάθαρη: «Απομακρύνετέ τους με κάθε τρόπο».

  Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι όσοι εθελοντές βοηθήσουν στην εκλογική διαδικασία και χρησιμοποιήσουν τους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο άνω των 300.000 ευρώ. Τα περισσότερα δημόσια κτίρια, που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά τμήματα στο επίμαχο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, έχουν κλείσει, όπως ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.Ταυτόχρονα η Πολιτοφυλακή επενέβη στο κέντρο τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της περιφερειακής κυβέρνησης και έκοψε τις συνδέσεις με τα εκλογικά τμήματα, τα συστήματα καταμέτρησης ψήφων και ένα λογισμικό που θα επέτρεπε τη διαδικτυακή ψήφο.

Σχόλια