ΤΑΠ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΑΚΟΥΕΙΤΑΠ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ 
ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΑΚΟΥΕΙ

  Την ώρα που αγωγός ΤΑΠ ξεσκίζει την επιφάνεια της εύφορης πεδιάδας, οι υπεύθυνοι του μοιράζουν χάντρες και καθρεφτάκια στους δήμους διέλευσης για να κάνουν την πάπια σε κάθε πρόβλημα που δημιουργείται.
Κρύβουν συστηματικά τις γεωπολιτικές επιπτώσεις εκφράζοντας μεγαλοστομίες για ένα έργο περιορισμένης πρακτικής αλλά τεράστιας πολιτικής σημασίας. Τύπος και παπαγαλάκια, δήθεν διεθνολόγοι, αναμασούν όλα τα επιχειρήματα της αμερικανικής και κυβερνητικής προπαγάνδας. Ταυτόχρονα, πρόσφατα ο Αμερικανός πρέσβης τράβηξε τα αυτιά στους υποτακτικούς  του Σταθάκη και Πέτκοβα για τις καθυστερήσεις εκτέλεσης στους σχεδιασμούς των Αμερικανών. 

  Σημείωσε ότι τα ενεργειακά έργα στη Βόρεια Ελλάδα (Tap, ΙGB και τέρμιναλ Αλεξανδρούπολης), καθώς επίσης και η επέκταση του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, δημιουργούν τις απαραίτητες υποδομές για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών φυσικού αερίου και μειώνουν την επιρροή των προμηθευτών εκείνων που χρησιμοποιούν την ενέργεια ως εργαλείο πολιτικού εξαναγκασμού. Παρουσία των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σερβίας που συμμετείχαν με ομιλίες τους στο συνέδριο της Αλεξανδρούπολης, ο κ. Πάιατ σημείωσε με νόημα ότι: «Ο πρόεδρος Τραμπ ξεκαθάρισε νωρίτερα φέτος στην Πολωνία ότι οι ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ(!!!) την ενέργεια για να εξαναγκάσουν τα έθνη σας και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε άλλους να το κάνουν».

Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει την προοπτική για να είναι κρίσιμος εταίρος των ΗΠΑ στην προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου αυτού σε όλη την Ευρώπη. Ο Αμερικανός πρέσβης άσκησε έμμεση κριτική στις καθυστερήσεις προώθησης του IGB, σημειώνοντας ότι ο χρόνος είναι κρίσιμος παράγοντας. «Ανυπομονούμε να δούμε αυτό το έργο να προχωρά έπειτα από αρκετά χρόνια συζητήσεων και σχεδιασμού» είπε χαρακτηριστικά, ενώ οι παρόντες υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας Γιώργος Σταθάκης και της Βουλγαρίας Τεμενούσκα Πέτκοβα εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να διευκολύνουν την υλοποίηση του έργου. 

Για να καταλάβουμε τι παίζεται πραγματικά παραθέτουμε ένα κατατοπιστικό άρθρο του Γ. Δελαστίκ όπως επίσης και ρεπορτάζ στη συνέχεια από μέρος των διαμαρτυριών κατοίκων των περιοχών διέλευσης

Δένει την Ελλάδα στην Τουρκία ο αντιρωσικός αγωγός TAP

του Γιώργου Δελαστίκ


Κατενθουσιασμένος ήταν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την Τρίτη το μεσημέρι. «Τη νέα εποχή έρχεται να σηματοδοτήσει η σημερινή τελετή των εγκαινίων του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP)», διακήρυξε περιχαρής ο πρωθυπουργός της χώρας μας. Προφανώς έχει βαλθεί να... τρελάνει τον ελληνικό λαό! Δεν εξηγούνται αλλιώς τα λόγια αυτά!

Καλά, ξέχασε ο πρωθυπουργός την ανακοίνωση που είχε βγάλει τον Ιούνιο του 2013 ο ΣΥΡΙΖΑ; Εκείνη την ανακοίνωση, λέμε, στην οποία υπογραμμιζόταν ότι ο TAP «δεν προσφέρει στη χώρα μας οφέλη που προπαγανδίζουν τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης Σαμαρά». Πώς «τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης Σαμαρά» μεταβλήθηκαν ξαφνικά σε... «παπαγαλάκια της κυβέρνησης Τσίπρα», που, μάλιστα, κατόρθωσαν να παρεισφρήσουν και στην Αυγή, την εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πανηγυρίζει κάθε μέρα για τον TAP;

Αλήθεια, κατά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ισχύει πλέον η θέση που διατύπωσε το κόμμα της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης –δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ–, το οποίο κατήγγελλε στην ίδια ανακοίνωση του Ιουνίου 2013 την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ότι η επιλογή του TAP που έκανε «έχει σχέση με τη μεγαλύτερη πρόσδεση της χώρας μας στα αμερικανικά συμφέροντα, τα οποία επιδιώκουν τη μείωση της επιρροής της Ρωσίας στους ενεργειακούς διαδρόμους»;

Εμείς, αντιθέτως, υποστηρίζουμε την άποψη ότι αυτή η θέση του ΣΥΡΙΖΑ και το 2013 ίσχυε και σήμερα ισχύει.

Κανείς δεν μιλάει για τη γείτονα

Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι κανείς δεν αναφέρεται, ούτε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, φυσικά, αλλά ούτε και από την αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας, στην εξόφθαλμη αλήθεια: Από πού θα έρχεται το φυσικό αέριο που θα μπαίνει στον αγωγό TAP; Από ποιες χώρες θα περνάει;

Η απάντηση είναι τραγικά απλή: θα ξεκινάει από το Αζερμπαϊτζάν, στην Κασπία, και στην Ελλάδα θα φτάνει μέσω Τουρκίας, μέσω του αγωγού TANAP που έχει ήδη κατασκευαστεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από ενεργειακή σκοπιά η Ελλάδα θα γίνει «εξάρτημα» της Τουρκίας! Αυτός είναι ο λόγος που κανένας δεν αναφέρει την Τουρκία ως χώρα προέλευσης του φυσικού αερίου που θα τροφοδοτεί τον TAP!

Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολίτευση της ΝΔ πανηγυρίζουν που η χώρα μας θα εξαρτάται πλέον από την Τουρκία και όχι από τη Ρωσία, με την Άγκυρα να αποφασίζει κατά το δοκούν και σε συνάρτηση με το αν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε καλό ή κακό επίπεδο πόσο φυσικό αέριο θα μας δίνει, ανεξάρτητα από το τι αναγράφεται στα συμβόλαια!

Χωρίς να παρανομεί η Τουρκία, θα μπορεί να προβάλλει οποιαδήποτε «απρόβλεπτη δυσκολία» στο σύστημα των αγωγών στο τουρκικό έδαφος για να παραδίδει στην Ελλάδα ποσότητες φυσικού αερίου μικρότερες των υπεσχημένων – αν υποθέσουμε, βεβαίως, ότι τα 550 χιλιόμετρα του TAP επί ελληνικού εδάφους δεν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για τη μεταφορά του φυσικού αερίου, χωρίς ούτε ένα κυβικό μέτρο φυσικού αερίου να προορίζεται για την Ελλάδα.

Γράφουμε «χωρίς να παρανομεί η Τουρκία» γιατί υπενθυμίζουμε κάτι που το έχουμε ξαναγράψει, αν και σχεδόν όλοι οι Έλληνες το αγνοούν: η Άγκυρα αγοράζει όλο το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο που μπαίνει στην Τουρκία και το πουλάει, ως τουρκικής πλέον ιδιοκτησίας, όταν το εξάγει από το τουρκικό έδαφος. Αγοράζει όσο μπορεί, πουλάει όσο θέλει!

Θριάμβευσαν οι ΗΠΑ

«Να θεωρείτε τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών δεδομένη», ανέφερε στο μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, το οποίο μετέφερε ο εκπρόσωπος της Ουάσιγκτον Άμος Χόχσταϊν, ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας και τις δικές του απόψεις.

«Η υποστήριξη των ΗΠΑ στην κατασκευή του έργου πρέπει να θεωρείται δεδομένη», δήλωσε ο Άμος Χόχσταϊν. «Η ολοκλήρωσή του πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για να επιτευχθεί, σε συνδυασμό με τον διασυνδετήριο αγωγό με τη Βουλγαρία [σ.σ.: πρόκειται για τον αγωγό με τη συντετμημένη ονομασία IGB], η ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε ο γερμανικής καταγωγής Άμος Χόχσταϊν εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις του Μάρος Σέφτσοβιτς, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Κομισιόν, επιφορτισμένος με το έργο της προώθησης της ενεργειακής ένωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Όταν ολοκληρωθεί, ο TAP θα αποτελέσει σημαντικό κέρδος στην ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ», τόνισε και συνέχισε: «Ανοίγοντας την πρόσβαση στο φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν, ο TAP θα επιτρέψει σε πολλές χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι χώρες της Κεντρικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, να διαφοροποιήσουν τις πηγές από τις οποίες προμηθεύονται φυσικό αέριο».

Με άλλα λόγια, αυτό που λέει ο Κομισάριος Σέφτσοβιτς είναι ότι, επειδή οι χώρες της Κεντρικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ήταν όλες τους, με εξαίρεση την Ελλάδα, σοσιαλιστικές, ο TAP είναι αναγκαίος για να μην παίρνουν πια ρωσικό φυσικό αέριο, όπως μέχρι τώρα, πάνω από είκοσι πέντε χρόνια μετά το τέλος του «υπαρκτού σοσιαλισμού», αλλά να παίρνουν αζερικό φυσικό αέριο, καθώς το Αζερμπαϊτζάν είναι ένα κράτος υποτελές στις ΗΠΑ και στη Δύση γενικότερα, η πολιτική του οποίου καθορίζεται σε ικανό βαθμό και από την επιρροή που ασκεί η Τουρκία πάνω στη χώρα αυτή.

Πρόκειται, δηλαδή, για ένα πολιτικό σχέδιο απόσπασης των κρατών αυτών και από την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, αφού ήδη οι χώρες αυτές έχουν γίνει μέλη της ΕΕ ή βρίσκονται σε προενταξιακό καθεστώς, έχοντας παράλληλα ενταχθεί σχεδόν όλες και στο ΝΑΤΟ.

Το παράδοξο είναι ότι στο «κόλπο» αυτό έχει μπει ήδη και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία υποτίθεται ότι ισχυρίζεται πως είναι αριστερή. Τι να πει κανείς...

Ασήμαντο έργο για τη χώρα

Ο αγωγός TAP, όπως είναι τώρα, είναι πραγματικά ασήμαντος για την Ελλάδα, η οποία θα παράσχει μόνο το έδαφός της προκειμένου να περνάει ο αγωγός αυτός.

Όλο κι όλο που επρόκειτο να πάρει η Ελλάδα ήταν το ασήμαντο ποσό των... 11 (!) εκατομμυρίων (εκατομμυρίων, όχι δισεκατομμυρίων) ευρώ, τα οποία τελικά αυξήθηκαν σε 32 εκατ. ευρώ, αλλά μέσω ενός εκτεταμένου προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Ακόμη και αυτό, το εξίσου με το πρώτο ασήμαντο ποσό δεν προβλέπεται από κάποια διακρατική συμφωνία, αλλά από προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, που είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να μην δοθούν ποτέ αυτά τα λεφτά.

Παρ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θεώρησε αναγκαίο να εξάρει αυτή την υποθετική «επιτυχία» της κυβέρνησής του: «Θέλω να σημειώσω ότι ο αρχικός σχεδιασμός του προγράμματος αφορούσε σε μόλις 11 εκατ. ευρώ, ποσό που αυξήθηκε σημαντικά και πλέον πρόκειται να αποτυπωθεί σε πολύ συγκεκριμένα έργα προς όφελος όλων των περιοχών απ’ όπου θα διέρχεται ο αγωγός».

Ο αγωγός με τη Βουλγαρία

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την πολιτική «κωλοτούμπα» υποστήριξης του κυριολεκτικά γελοίου για την Ελλάδα αγωγού TAP για δύο κυρίως λόγους.

Πρώτον, επειδή τον αγωγό αυτό τον επιδιώκουν σαν τρελοί οι Αμερικανοί και ο πρωθυπουργός προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται σε επικίνδυνο σημείο μετά την καρατόμηση του Γιάνη Βαρουφάκη από τον Αλέξη Τσίπρα, μόλις ο τελευταίος «τα βρήκε» με τους Γερμανούς.

Δεύτερον, επειδή ελπίζει να φτιαχτεί ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου (IGB), ο οποίος σίγουρα είναι σαφώς σοβαρότερο έργο για την ελληνική πλευρά, παρόλο που η κατασκευή του θα οδηγήσει σε οριστική ρήξη τις σχέσεις Ρωσίας - Ελλάδας.

Καθώς εννέα εταιρείες σε αυτή τη φάση, η οποία είναι φάση μη δεσμευτικών προσφορών, έχουν πει ότι θα ήθελαν να δεσμεύουν 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως (σκεφτείτε, στην αρχική φάση ο TAP θα μεταφέρει μόνο 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα), μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς θα έχει πιθανότατα αποφασιστεί αν ο αγωγός IGB θα κατασκευαστεί ή όχι.

Ο αγωγός αυτός, αν τελικά φτιαχτεί, θα συνδυαστεί με τη σχεδιαζόμενη λειτουργία στην Αλεξανδρούπολη ενός πλωτού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ο οποίος υποτίθεται ότι θα λειτουργήσει από το 2018 ή το 2019.

Καταστροφικές δημόσιες σχέσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας νόμιζε αφελώς ότι θα μάζευε τους πρωθυπουργούς εφτά χωρών την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Απέτυχε παταγωδώς. Τελικά μάζεψε... έναν (!), τον πρωθυπουργό της Γεωργίας, ονόματι Γκιόργκι Κβιρικασβίλι, ο οποίος προέρχεται, μάλιστα, από μια χώρα που το πολίτευμα είναι προεδρικό και ο πρωθυπουργός δεν αποφασίζει τίποτα σημαντικό!

Όλοι οι υπόλοιποι πρωθυπουργοί ήθελαν να συναντηθούν με τον τέως πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Γι’ αυτόν θα έρχονταν στη Θεσσαλονίκη ο Ματέο Ρέντσι της Ιταλίας, ο Μπόικο Μπορίσοφ της Βουλγαρίας, ο Έντι Ράμα της Αλβανίας κ.λπ. Κανένας τους δεν ενδιαφερόταν να συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα!

Μόλις όμως ο Ερντογάν καρατόμησε τον Νταβούτογλου, πρώτος ο Ιταλός Ρέντσι και στη συνέχεια όλοι οι υπόλοιποι ακύρωσαν τη συμμετοχή τους στην υπογραφή για την ίδρυση του TAP. Έτσι, προέκυψε η καταστροφική εικόνα για τις δημόσιες σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος νόμισε ότι θα μπορούσε να εντυπωσιάσει τους Έλληνες με μια τελετή στην οποία θα συμμετείχαν εφτά πρωθυπουργοί και ίσως ένας πανίσχυρος πρόεδρος. Όντως, αν ο Ρέντσι και ο Νταβούτογλου ήταν παρόντες, εθεωρείτο πιθανότατο να παρευρισκόταν και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ. Τελικά, τίποτα από αυτά δεν έγινε. Τζίφος σε όλα!

Επίκαιρα Τεύχος 341
Ο αγωγός ΤΑΠ θα περάσει και από τον Νομό μας – Γιατί σε πολλές περιοχές ο κόσμος αντέδρασε; «Οργή λαού» σε Καβάλα και Δράμα για τη διέλευση του αγωγού TAP – Αντιδράσεις και καταγγελίες στην Καστοριά
Ο αγωγός ΤΑΠ σύντομα θα περάσει και από την περιοχή μας… γιατί άραγε αντιδρούν πολλές περιοχές; Διαβάστε παρακάτω τους λόγους που αντέδρασαν σε Καβάλα και Δράμα….«Οργή λαού» σε Καβάλα και Δράμα για τη διέλευση του αγωγού TAP. Αντιδράσεις και στην ΚΑΣΤΟΡΙΑ –Πολίτες και φορείς αντιδρούν έντονα για την χρήση γης για τα επόμενα χρόνια, αντιδρούν για τις τιμές που τους δίνει ο ΤΑΠ και δυστυχώς αρχίζουν να ακούγονται πάρα πολλά για επιπτώσεις και υγεία των ανθρώπων, δημοσιοποιώντας κείμενα με ερωτήσεις και παρατηρήσεις, δείτε μερικά απο αυτά :

Γιατί διαφωνούμε με την όδευση του αγωγού TAP :

1. Ο αγωγός κατά 80% περνάει από αγροτικές εκτάσεις. Ο περαιτέρω περιορισμός της καλλιεργήσιμης γης θα δημιουργήσει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στους αγρότες και στην πατρίδα μας.

2. Τα τενάγη των Φιλίππων χαρακτηρίζονται ως γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας σύμφωνα με την υπουργική εγκύκλιο αριθ. 153929/09 Ιουνίου 1983. Η πεδιάδα των Φιλίππων ως συνέχεια της πεδιάδας της Δράμας είναι η πιο εύφορη πεδιάδα της Ελλάδας και από τις πλέον εύφορες της Ευρώπης. Η γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας προστατεύεται από το Σύνταγμα και τους Ελληνικούς νόμους, η δε διατήρηση και ορθή διαχείρισή της είναι ουσιώδης όρος της βιώσιμης ανάπτυξης, διότι αποτελεί την αναντικατάστατη βάση του ανθρωπογενούς παραγωγικού συστήματος. Υπό τη έννοια αυτή, η Agenta 21 επιβάλλει την καταγραφή και συστηματική διαχείρισή της, απαγορεύει την υποβάθμισή της και συνιστά την ανάκτησή της σε περίπτωση απώλειας μέρους αυτής από ιδιωτικές ή κρατικές παρεμβάσεις.

3. Το κοίτασμα τύρφης των Φιλίππων είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και δεν είναι δυνατόν να διασχίζεται από κανέναν ενεργειακό αγωγό, πολύ περισσότερο ξένων συμφερόντων.

4. Η συμφωνία για τον TAP δε διασφαλίζει ποσότητες φυσικού αερίου σε χαμηλές τιμές για τους Έλληνες καταναλωτές, τους αγρότες και την βιομηχανίας μας, ενώ ταυτόχρονα δεν επιβεβαιώνονται τα γεωπολιτικά οφέλη για τη χώρα μας.

5. Υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης μεγάλου ατυχήματος στον αγωγό από πυρκαγιά, λόγω της αυτανάφλεξης της τύρφης, φαινόμενο πολύ συχνό στην τύρφη των Φιλίππων, σπάνιο στην τύρφη άλλων χωρών της Ευρωασίας και Αμερικής. Τις συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχομένου, σε έναν αγωγό διαμέτρου 1,2 μ που μεταφέρει αέριο υπό πίεση 95 ατμοσφαιρών δε θέλουμε ούτε καν να τις σκεφτόμαστε, τόσο οι αγρότες όσο και οι κάτοικοι των οικισμών που βρίσκονται στα τενάγη.
 

6. Ο αγωγός TAP δεν παρέχει κανένα οικονομικό όφελος για τους αγρότες και γενικά τους κατοίκους της περιοχής.

7. Δημιουργείται προηγούμενο περαιτέρω υποβάθμισης της περιοχής με τη διέλευση και άλλων αγωγών ή την κατασκευή άλλων «αναπτυξιακών» έργων.

8. Δυσχεραίνεται η προώθηση του φακέλου για την αναγνώριση του χώρου των Φιλίππων ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που είναι Εθνική προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και περιλαμβάνει το σύνολο των τεναγών ως ενιαίο μνημείο φύσης και πολιτισμού (αρχαιολογικός χώρος, βαπτιστήριο Λυδίας, βραχογραφίες, τενάγη, Παγγαίο Όρος, Ιαματικές πηγές, λασπόλουτρα).

9. Το φαινόμενο της συνίζησης (βιολογική οξείδωση και συστολή λόγω ξήρανσης που οδηγεί σε συρρίκνωση του στρώματος της τύρφης και καθίζηση) έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της επιφάνειας κατά 6 έως 12 εκατοστά κάθε χρόνο. Ο θαμμένος αγωγός σε λίγα χρόνια θα βγει στην επιφάνεια δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στις καλλιέργειες των αγροτών και στην ασφάλεια της περιοχής.

10. Η διέλευση του αγωγού από τα τενάγη, όπως και κάθε άλλη παρόμοια δραστηριότητα, θα καταστρέψει τη μηχανική δομή του εδάφους και θα ακυρώσει σε μεγάλο βαθμό το μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο σε θέματα άρδευσης, αυτό της υπάρδευσης, που αποτελεί και το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής.

11. Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που παρατηρούνται αρκετούς μήνες κάθε χρόνο, θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην επίβλεψη, συντήρηση και επιθεώρηση του αγωγού, και κατά συνέπεια στην ασφάλεια των κατοίκων. Τα χωράφια είναι για να παράγουν τροφή…..όχι για να φιλοξενούν αγωγούς Όχι στη μετατροπή των τεναγών των Φιλίππων σε πεδίο διέλευσης ενεργειακών αγωγών. STOP στον αγωγό TAP από τα Τενάγη των Φιλίππων.Σχόλια