Απίστευτες σκηνές βιαιότητας διαδραματίζονται έξω από εκλογικά κέντρα, όπου ο κόσμος σπεύδει από νωρίς για να ψηφίσει στο, απαγορευμένο από τη Μαδρίτη, δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.Απίστευτες σκηνές βιαιότητας διαδραματίζονται έξω από εκλογικά κέντρα, όπου ο κόσμος σπεύδει από νωρίς για να ψηφίσει στο, απαγορευμένο από τη Μαδρίτη, δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της ισπανικής αστυνομίας σπρώχνουν με τις ασπίδες τους τους ανθρώπους που είναι συγκεντρωμένοι έξω από εκλογικό κέντρο της Βαρκελώνης ενώ χρησιμοποιούν πλαστικές σφαίρες για να απομακρύνουν το πλήθος που θέλει απλώς να ψηφίσει.

Σύμφωνα μάλιστα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην Καταλονία 38 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ως συνέπεια της άσκησης αστυνομικής βίας κατά των πολιτών. Στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για μικροτραυματισμούς. Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου έχον προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή, με την ισπανική κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της στην Καταλονία, Ένρικ Μίγιο, απαντά ότι αναγκάστηκε να κάνει κάτι που δεν ήθελε.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ ψήφισε τελικά στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας από την Ισπανία, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της Καταλονίας το 73% των εκλογικών τμημάτων λειτουργεί.

Υπέρ οι ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα  

Οι ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα έχουν εκφράσει την υποστήριξη τους για το σημερινό δημοψήφισμα.

Ο πρώην αρχηγός της ομάδας, Κάρλες Πουγιόλ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: “Η ψηφοφορία είναι δημοκρατία.”

Ο κεντρικός αμυντικός της Μπαρτσελόνα, Ζεράρ Πικέ ανάρτησε φωτογραφία του, με την στιγμή που ψήφιζε.

Ο πρώην επιθετικός μέσος της Μπαρτσελόνα, Τσαβιέρ Ερνάντεθ δήλωσε ότι αυτό που συμβαίνει στην Καταλονία, “είναι ενοχλητικό,” καλώντας την Ισπανία να επιτρέψει στους Καταλανούς να ψηφίσουν ειρηνικά.

Παρέμβαση της Νίκολα Στέρτζον

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον ανάρτησε μήνυμα στο Twitter, σχετικά με τις σκηνές βίας που εξελίχθηκαν σήμερα το πρωί σε ορισμένες περιοχές της Καταλονίας.

«Μερικές από τις σκηνές σήμερα το πρωί στην Καταλονία, προκαλούν σοκ και σίγουρα δεν ήταν απαραίτητες. Απλά, αφήστε τους ανθρώπους να ψηφίσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά η Στέρτζον.

Αστυνομικοί αρπάζουν τις κάλπες από εκλογικά κέντρα στην Καταλονία

Παγκόσμια κατακραυγή έχουν προκαλέσει οι φωτογραφίες και τα βίντεο από την αδικαιολόγητη χρήση αστυνομικής βίας κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί από στιγμιότυπα που απαθανατίζουν τους αστυνομικούς να χτυπούν τους πολίτες και να τους διώχνουν βιαίως από τα εκλογικά κέντρα.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει και ένα βίντεο που προκαλεί σοκ. Οι αστυνομικοί μπαίνουν σε ένα εκλογικό κέντρο και αρπάζουν τις κάλπες, προσπαθώντας έτσι να σταματήσουν τη διαδικασία. Όσο και να προσπαθούν να αντισταθούν οι πολίτες που βρίσκονται στο εκλογικό κέντρο, δεν τα καταφέρνουν και τελικά οι αστυνομικοί φεύγουν με τις κάλπες στα χέρια.

 

Αστυνομικοί πετούσαν ψηφοφόρους από σκάλες -«Επαγγελματική στάση», λέει ο ΥΠΕΣ

Αποφασισμένοι να βγάλουν με κάθε τρόπο τους ψηφοφόρους από τα εκλογικά κέντρα ήταν οι αστυνομικοί που έκαναν έφοδο σε αυτά, για να σταματήσουν το δημοψήφισμα στην Καταλονία.

Χαρακτηριστικά των σκηνικών βίας που διαδραματίστηκαν σε πολλές περιπτώσεις είναι βίντεο από σχολείο στη Βαρκελώνη. Σε  ένα από αυτά, οι αστυνομικοί τραβούν στις σκάλες όσους βρίσκονταν στο εκλογικό κέντρο, με αποτέλεσμα να ρίξουν κάτω κάποιους από αυτούς, ενώ άλλους τους έσυραν έξω.

ΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, REUTERS/Albert Gea, Twitter, @MartiEstruch, CNN Greece

Σχόλια