ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΡΗΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι και ΧΑ αφού αντιμετώπισαν θετικά το νομοσχέδιο για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα.ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΡΗΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ
ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι και ΧΑ αφού αντιμετώπισαν θετικά το νομοσχέδιο για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα.

Μόνο ως εμπαιγμός απέναντι στους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους της χώρας μπορεί να χαρακτηριστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τίτλο «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις».
Ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιο τάχα θα βάλει τέλος στην απληρωσιά σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ότι θα προστατεύσει τον καταναλωτή με την αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος στις συσκευασίες των γαλακτοκομικών προϊόντων και του κρέατος, στις αποδείξεις λιανικής πώλησης του κρέατος κ.ά. Τους εν λόγω ισχυρισμούς αποδέχτηκαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι και ΧΑ αφού αντιμετώπισαν θετικά το νομοσχέδιο κατά την πρώτη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την Τετάρτη 20/9.

Δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς, από τη στιγμή που το βασικό μέλημα και του εν λόγω νομοσχεδίου είναι να στηρίξει την κερδοφορία των μονοπωλίων και να ρυθμίσει ορισμένους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής, διανομής και εμπορίας νωπών και ευαλλοίωτων τροφίμων. Ακόμη, να κοροϊδέψει τους μικρομεσαίους αγρότες, αποκρύβοντας ότι η πρωτογενής παραγωγή καθορίζεται, υποτάσσεται τελικά, στις σχέσεις που συμφέρουν τον μεγαλέμπορο, τον βιομήχανο, τις τράπεζες, δηλαδή από τον ίδιο τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.

Η ουσία του νομοσχεδίου, είναι από τη μια να διευθετήσει ορισμένους λογαριασμούς ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, όπως για παράδειγμα μεταξύ σούπερ μάρκετ και βιομηχάνων πρώτης μεταποίησης, και ταυτόχρονα να προωθήσει τη συγκέντρωση της παραγωγής γεγονός που κατήγγειλε μόνο το ΚΚΕ. Πιέζει στην κατεύθυνση σύστασης καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων που δουλεύουν είτε σε ατομική είτε σε συλλογική βάση, όπως οι ομάδες παραγωγών τις οποίες έχει στην προμετωπίδα της η ΚΑΠ και κρύβει  από τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους τον ταξικό τους αντίπαλο, δηλαδή τα μονοπώλια, που στο άρθρο 1 τα υπάγετε και αυτά στον ορισμό των "παραγωγών". Όπως και στα παραμύθια που καλλιεργεί με τις διεπαγγελματικές και τη συμβολαιακή γεωργία, βάζει τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα».Βάζει τους απλήρωτους παραγωγούς να βγάλουν μόνοι τους «το φίδι από την τρύπα»  Σε ό,τι αφορά την απληρωσιά των φτωχομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων από βιομηχάνους και μεγαλέμπορους, για την οποία έριξαν κροκοδείλια δάκρυα όλα τα αστικά κόμματα, το νομοσχέδιο μετατρέπει τη «λύση» της σε ατομική υπόθεση του κάθε αγροτοκτηνοτρόφου, αφήνοντάς τον να βγάλει μόνος του «το φίδι από την τρύπα». Έτσι, για να εξασφαλίζεται η προβλεπόμενη από το σχέδιο νόμου πληρωμή, εντός 60 ημερών κάθε παραγωγός «οφείλει να αποστείλει στην αρμόδια αρχή ηλεκτρονικά το τιμολόγιο πώλησης» των προϊόντων του, «ευθύς μόλις το εκδώσει, την επιταγή» και όλα τα λοιπά στοιχεία που αφορούν την πώληση κ.λπ. Ακόμα και οι παραγωγοί του ειδικού καθεστώτος που δεν υποχρεούνται να τηρούν βιβλία. Όλοι οι μικροπαραγωγοί, με αυτήν τη διαδικασία, επωμίζονται ένα νέο δυσβάσταχτο κόστος, αφού θα αναγκάζονται να χρησιμοποιούν λογιστή σε κάθε συναλλαγή. Αν εντοπιστεί, δε, ότι δεν έχουν προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες κοινοποίησης των παραστατικών, απειλούνται με πρόστιμο!

Τη στιγμή που η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα λύσει το πρόβλημα απληρωσιάς των φτωχομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, ο πτωχευτικός κώδικας, που προβλέπει ότι σε περίπτωση πτώχευσης πρώτα αποζημιώνονται οι τράπεζες και οι πιστωτές και μετά εργαζόμενοι και προμηθευτές (αγρότες και συνεταιρισμοί), εξακολουθεί να υπερισχύει του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, η οποία άλλωστε δεν αποδέχτηκε τη σχετική τροπολογία που κατέθεσε πρόσφατα το ΚΚΕ ώστε να αποζημιώνονται πρώτα οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και αγρότες.


Παραγωγή, εξαγωγές και εισαγωγές λεηλατούνται από τα μονοπώλια

Με τα άρθρα για την αναγραφή προέλευσης του γάλακτος στη συσκευασία των γαλακτοκομικών προϊόντων, η κυβέρνηση προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι, καθώς με το τρίτο μνημόνιο και την υιοθέτηση των συστάσεων του ΟΟΣΑ καταργήθηκε το όριο ζωής στο γάλα, που έβαζε ένα φρένο στις αθρόες εισαγωγές κυρίως αγελαδινού γάλακτος. Σήμερα, μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα, καλλιεργεί αυταπάτες, τόσο προς τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους όσο και προς τα λαϊκά στρώματα, ότι με τα μέτρα που φέρνει θα μπει φραγμός στα εισαγόμενα, ότι θα ξέρουν τι τρώνε κ.λπ.

Όμως τα φτωχά λαϊκά στρώματα, όσο και να θέλουν να αγοράσουν το ελληνικό και το πιστοποιημένο, τελικά για να τα βγάλουν πέρα καταφεύγουν στο φθηνό και πολλές φορές αμφίβολης ποιότητας. Για αυτό αυξάνονται συνεχώς οι πωλήσεις λευκού τυριού εισαγωγής.

Χαρακτηριστικό τού ποιον εξυπηρετεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι και το άρθρο 10, το οποίο μέσω «εκσυγχρονισμού» του αλιευτικού κώδικα παραχωρεί ιχθυοτρόφα ύδατα, λίμνες, ποτάμια, θαλάσσιους παραλιακούς χώρους, λιμνοθάλασσες, δημόσια ιχθυοτροφεία μέχρι και τις αμμουδιές στα μονοπώλια, στο όνομα της «στήριξης συλλογικών σχημάτων», της «διαχείρισης των υδάτων» και της εύρεσης «συνεργιών» μεταξύ πρωτογενούς τομέα - μεταποίησης και τουριστικών μονάδων.

 Το πρόβλημα των μικρομεσαίων παραγωγών δεν είναι οι αντιδικίες και οι διευθετήσεις μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων (δεν είναι τυχαία η ανησυχία των βιομηχάνων κρέατος και των γαλακτοβιομήχανων μήπως στην υποχρέωση πληρωμής εντός 60 ημερών δεν υπάγονται τα σούπερ μάρκετ, το πιο συγκεντρωμένο τμήμα στη λιανική πώληση), με διαιτητή την κυβέρνηση, που είναι και ο προστάτης τους. Πρόβλημα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων είναι η επιβίωσή τους.

Γι' αυτό η διέξοδος βρίσκεται στη συμμαχία των πληττόμενων για ολική ανατροπή του τρόπου παραγωγής, ώστε η παραγωγή να αναπτύσσεται για την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών και όχι για να γεμίζουν οι τσέπες των πλουτοκρατών.

Εγγυημένες κατώτατες τιμές, άμεση πληρωμή των προϊόντων με την παράδοση. Προστασία της ντόπιας παραγωγής και σχεδιασμός της συνεταιριστικής της ανάπτυξης ώστε να καλύπτονται οι λαϊκές ανάγκες από ποιοτικά τρόφιμα. Και βέβαια μια τέτοια πολιτική συγκρούεται ευθέως με την ΕΕ και τις επιδιώξεις της. Η ευημερία του λαού μας συγκρούεται με τα συμφέροντα της. Όσο πιο γρήγορα το κατανοήσουμε τόσο πιο λίγο θα υποφέρουμε!

Σχόλια