Οι Σουηδοί, δολοφόνοι; Serial killers;

Οι Σουηδοί, δολοφόνοι; Serial killers;
Έργα και ημέρες της απληστίας του κέρδους!
Ανταπόκριση από Σουηδία

 Η Σουηδική μεταλλευτική εταιρία χαλκού και ψευδάργυρου Boliden είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Το 1984 με την χούντα του Πινοσέτ ακόμη στην εξουσία για να απαλλαγεί από μια ποσότητα 20.000 τόνων μολυσμένο, σε μορφή πολτού, ανεπεξέργαστο υπόλοιπο του μεταλλείου χαλκού στην πόλη Σελέφτεο, την πούλησε στην Χιλιανή εταιρία επεξεργασίας Promel. Ήταν πολύ ακριβότερο να το επεξεργαστεί στην Σουηδία, πάνω που η νομοθεσία γινόταν αυστηρότερη και τα πρώτα σημάδια για περιπτώσεις εργαζομένων της με καρκίνο άρχισαν να γίνονται γνωστά. Οι αδειοδοτήσεις από τις χουντικές υπηρεσίες μιλούσαν για ακίνδυνα μπάζα!!! Η Promel με την σειρά της τα πέταξε σε μια περιοχή της βόρειας Χιλής, στην πόλη Αρίκα, όπου τότε ήταν ακατοίκητη αλλά σε μερικά χρόνια χτίστηκαν εκεί κατοικίες !
  Η Promel πίστευε πως θα καταφέρει να πάρει ευγενή μέταλλα από το μείγμα όπως πχ χρυσό, όμως οι αρρώστιες του προσωπικού τους σταμάτησαν. Έτσι πέταξαν τα επικίνδυνα μπάζα σε μια περιοχή που όμως στις αρχές του 90 ανοικοδομήθηκε. Τα μπάζα χρησιμοποιήθηκαν για τα θεμέλια των σπιτιών και αμέριμνα παιδιά έπαιζαν στα βουναλάκια κάνοντας τσουλήθρα. Στο τέλος του 90 άρχισε η καρκινογόνος δράση των υλικών να προκαλεί ασθένειες στα νεφρά, καρκίνους, αποβολές και τερατογεννήσεις! Χιλιάδες παιδιά αρρώστησαν βαριά όλα αυτά τα χρόνια από την μεγάλη περιεκτικότητα του απορρίμματος σε μόλυβδο και αρσενικό που ο συνδυασμός τους είναι καρκινογόνος! Χαρακτηριστική η περίπτωση της έφηβης Γιοσελίν που γεννήθηκε με τέσσερα έξτρα στήθη που της αφαιρέθηκαν.
Η εγκατάσταση της Boliden στην Σουηδία στην φωτο.
 Η Boliden έβγαλε ανακοίνωση για να πει ότι λυπάται αλλά δεν είναι δική της ευθύνη. 708 Χιλιανοί μετά από εξετάσεις που έγιναν το 2009 σε όλο τον εκεί πληθυσμό και χωρίς να έχει κανείς πια φυσική επαφή με τα μπάζα διαπίστωσαν ότι εξακολουθούν να έχουν μεγάλες ποσότητες αρσενικού στα ούρα τους. Έτσι προχώρησαν στην μήνυση το 2013 όπου αναφέρουν ότι η Boliden γνώριζε την επικινδυνότητα των απορριμμάτων και γνώριζε πως η Promel δεν είχε τις προδιαγραφές να αναλάβει τον καθαρισμό τους!
  Χθες ξεκίνησε στην πόλη Σελέφτεο η εκδίκαση της μήνυσης των Χιλιανών εναντίον της εταιρίας! Ζητούν αποζημιώσεις 10 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Η εταιρία ισχυρίζεται πως δεν έχει καμία ευθύνη και ότι όλα τα δείγματα μετά την επεξεργασία που έκανε η Promel ήταν καθαρά! Τέσσερα ολόκληρα χρόνια πήρε η προετοιμασία της δίκης. Πολλοί από τους παθόντες έχουν έρθει στην Σουηδία για την δίκη που θα κρατήσει 20 μέρες και οι υπόλοιποι θα την παρακολουθούν από γιγαντοοθόνη στην Χιλή!
                                                            Παναγιώτης ΑλεπλιώτηςΣχόλια