Τι ξέχασε να μας πει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την "πειρατεία"; Ευρωβουλευτής υποστηρίζει ότι σημαντική έρευνα αποκρύφτηκε από την κοινή γνώμη.Τι ξέχασε να μας πει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την "πειρατεία";

Ευρωβουλευτής υποστηρίζει ότι σημαντική έρευνα αποκρύφτηκε από την κοινή γνώμη.
To 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πλήρωσε την ολλανδική συμβουλευτική εταιρεία Ecorys €360.000, με στόχο να πραγματοποιηθεί έρευνα σχετικά με την επίδραση της πειρατείας στις πωλήσεις περιεχομένου που διαθέτει copyright.

Όπως υποστηρίζει στο blog της η ευρωβουλευτής Julia Reda, η αναφορά της Ecorys ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2015, αλλά -για κάποιο λόγο- δεν δημοσιεύθηκε ποτέ. Το κείμενο έχει έκταση 300 σελίδες και από αυτό προκύπτει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να συνδέουν την πειρατεία με αρνητική επίδραση επάνω στις πωλήσεις copyrighted υλικού [με εξαίρεση ορισμένα blockbuster που κυκλοφόρησαν πρόσφατα].

"Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα δεν εμφανίζουν σαφείς στατιστικές αποδείξεις ύφεσης των πωλήσεων λόγω των διαδικτυακών παραβάσεων των πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι η πειρατεία δεν έχει καμία επίδραση, αλλά ότι δεν μπορούν να εξαχθούν επαρκώς ασφαλή συμπεράσματα από τη στατιστική ανάλυση."

Με λίγα λόγια, η έρευνα δεν οδήγησε σε απολύτως ασφαλή συμπεράσματα, άφησε όμως να εννοηθεί ότι η πειρατεία, ίσως τελικά και να μην κάνει τόσο μεγάλο κακό στις πωλήσεις των εταιρειών.

Γιατί τότε τα παραπάνω δεν έγιναν γνωστά στην κοινή γνώμη; Η Julia Reda θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακολουθεί μία συγκεκριμένη ατζέντα, υπονοώντας ότι ίσως εξυπηρετούνται συμφέροντα.
Κάτι που όλοι το ξέρουν. Πάνω από όλα τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών και η ΕΕ και τα όργανα της είναι από τους πιο κρίσιμους υπερασπιστές τους. 

Σχόλια