Τρομοκρατία και απειλές της Μαδρίτης. Το κεφάλαιο εκβιάζει. Η ΕΕ συμβάλειΤρομοκρατία και απειλές της Μαδρίτης. Το κεφάλαιο εκβιάζει. Η ΕΕ συμβάλει
Ο  εκπρόσωπος τύπου του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος της Ισπανίας, ο Πάμπλο Κασάντο, απείλησε  ότι ο πρόεδρος της Καταλονίας θα μπορούσε να έχει την ίδια μοίρα με προκάτοχό του που είχε προβεί σε ανάλογη κίνηση.

Την 6η Οκτωβρίου του 1934 ο πρόεδρος της Καταλονίας Λιουίς Κομπάνις προέβη στην ανακήρυξη του «Καταλανικού Κράτους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Ισπανίας».


Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 30 ετών.

«Η ιστορία, δεν πρέπει να την επαναλαμβάνουμε, ελπίζουμε ότι αύριο δεν θα υπάρξει καμία ανακήρυξη διότι εκείνος που θα ανακηρύξει (ένα ανεξάρτητο Κράτος) θα μπορούσε να καταλήξει όπως εκείνος που το έκανε πριν από 83 χρόνια» είπε ενώπιον δημοσιογράφων ο Πάμπλο Κασάντο, υπεύθυνος επικοινωνίας του Λαϊκού Κόμματος (PP) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.
Δημοσιογράφος ρώτησε τον Κασάντο εάν αναφερόταν στη σύλληψη και την εκτέλεση του Λιουίς Κομπάνις.
Χαμογελώντας, ο Κασάντο απάντησε αφήνοντας σαφείς αιχμές: «Αυτό που τους φαίνεται ως μια επική ημερομηνία, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, είχε μια απάντηση και εγώ δεν είμαι ιστορικός ούτε μελλοντολόγος, πήρα το θάρρος να κάνω μια αναφορά στην επέτειο της 6ης Οκτωβρίου (σ.σ την ανακήρυξη από τον Κομπάνις το 1934) την οποία αναφέρουν πολλοί και είχαν σκεφθεί να συμπέσει με τη δική τους ανακήρυξη».
Οι δηλώσεις του Κασάντο δεν έμειναν, όπως αναμενόταν, στο απυρόβλητο. Το καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο στάθηκε για πολλή ώρα στο θέμα που πήρε μεγάλες διαστάσεις ανάβοντας «φωτιές» στα κοινωνική δίκτυα  και στους αγωνιστές της ανεξαρτησίας.
  Την στιγμή που η ισπανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα παράνομο, οι Καταλανοί της μειοψηφίας βγήκαν με θρασύτητα την Κυριακή στους δρόμους της Βαρκελώνης για να ζητήσουν τη ματαίωση της ανεξαρτησίας διεκδικώντας το ρόλο της σιωπηλής πλειοψηφίας χωρίς να απαντήσουν όμως αφού είναι έτσι γιατί τάχθηκαν κατά του δημοψηφίσματος.
«Οι μέρες περνούν και εάν το ισπανικό κράτος δεν ανταποκριθεί, εμείς θα κάνουμε αυτό που ήρθαμε να κάνουμε», επιμένει, ωστόσο, ο Κάρλες Πουιγδεμόντ λίγες ώρες προτού μιλήσει στο Κοινοβούλιο για την επόμενη ημέρα.
Τα τελευταία 24ωρα, πάντως, αναβιώνουν μνήμες από την επομένη της ψήφισης υπέρ του Brexit. H οικονομική αβεβαιότητα δείχνει το πρόσωπό της στην Καταλονία μέσω των εκβιασμών του μεγάλου κεφαλαίου: το ΔΣ της εταιρείας Gas Natural που έχει την έδρα της στη Βαρκελώνη αποφάσισε να μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία στη Μαδρίτη.
Την απομάκρυνση της εταιρικής έδρας της από την Καταλονία αποφάσισε και η τράπεζα Banco Sabadell.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της τρίτης μεγαλύτερης της Ισπανίας Caixabank, αποφάσισε να μεταφέρει την εταιρική της έδρα από την Καταλονία στην Βαλένθια. Και αυτές είναι μόνο μερικές εταιρείες με ανάλογες δηλώσεις και κινήσεις εκβιασμού.
  Με τις κινήσεις αυτές ισχυρίζονται ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν στην Ευρωζώνη και υπό την επίβλεψη της ΕΚΤ, ακόμη κι όταν η Καταλονία αποσχιστεί. Ακόμη μια φορά παίζεται το χαρτί της ΕΕ για να πιεσθούν όσοι δεν έχουν πάρει διαζύγιο μαζί της και έχουν αυταπάτες για το ρόλο της.

                                                                Νίκος Πυλιώτης

Σχόλια