Το συνέδριο του ΚΚΚΤο συνέδριο του ΚΚΚ

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ άνοιξε το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας δεσμευόμενος να δημιουργήσει «μια σύγχρονη, σοσιαλιστική χώρα»(!!!) για «μια νέα εποχή» που θα είναι κινεζική, κατευθυνόμενη σταθερά από το κόμμα, αλλά ανοικτή στον κόσμο.


Η ομιλία του Σι, που διήρκησε σχεδόν τρεισήμισι ώρες, παρουσίασε το όραμα του Κινέζου προέδρου για μια ολοένα και πιο ευημερούσα Κίνα και για βελτίωση της θέση της στον κόσμο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εξάλειψης της διαφθοράς, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για πολιτική μεταρρύθμιση.

Απευθυνόμενος στους συνέδρους ο Σι είπε μεταξύ άλλων: «Σήμερα εμείς, οι περισσότεροι από 1,3 δισεκατομμύρια Κινέζοι ζούμε με αγαλλίαση(!!!) και αξιοπρέπεια. Η χώρα μας ακτινοβολεί δυναμισμό. Ο κινέζικος πολιτισμός εκπέμπει αίγλη και λάμψη. Το κόμμα επιδεικνύει ισχύ και πυγμή. Το σοσιαλιστικό μας σύστημα αποδεικνύει τη δύναμη και τη ζωντάνια του. Το κινεζικό έθνος έχει μπροστά του λαμπρές προοπτικές».

«Μέσω μιας μακράς περιόδου σκληρής δουλειάς, ο σοσιαλισμός με τα κινεζικά χαρακτηριστικά έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο. Αυτή είναι η νέα ιστορική κατεύθυνση της ανάπτυξης της χώρας μας», τόνισε ο Σι, ο οποίος χρησιμοποίησε τον όρο «νέα εποχή» 36 φορές.

Κοιτάνε για τον επόμενο;
Ο Κινέζος πρόεδρος απευθύνθηκε στους περισσότερους από 2.200 εκπροσώπους του «μεγαλύτερου κόμματος του κόσμου», το οποίο μετρά 89 εκατομμύρια μέλη, από το Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

  Στις 24 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε το συνέδριο το οποίο επανεξέλεξε τον Xi Jinping στην προεδρία του Κόμματος, για την επόμενη πενταετία. Στην ομιλία του, ο Σι έθεσε τους παρακάτω στόχους για την οικονομία:

α) Να μεταβεί η οικονομία σε ένα υπόδειγμα ανάπτυξης το οποίο θα στηρίζεται στην εγχώρια κατανάλωση.

β) Να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις, όπως η απελευθέρωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και η μείωση των επενδύσεων σε επισφαλή προϊόντα.

γ) Να περιορισθεί η υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα πολλών κρατικών επιχειρήσεων, ώστε να καταστούν ανταγωνιστικές. (Να μπουν δηλαδή ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια)

δ) Να ενισχυθεί ο ρόλος της αγοράς στην κατανομή πόρων. (όπως παραπάνω)

ε) Να τεθεί υπό έλεγχο το διογκούμενο χρέος.

στ) Να εκσυγχρονιστεί πλήρως η Κίνα έως το 2035, στηριζόμενη στην καινοτομία.

ζ) Να παραμείνει «ανοιχτή» η οικονομία της Κίνας στον υπόλοιπο κόσμο αλλά και να συνδεθεί στενότερα με την παγκόσμια οικονομία, παραδείγματος χάριν με τη διευκόλυνση των ξένων επενδύσεων.

η) Να υπερασπίσει τον νέο της αναβαθμισμένο ρόλο στο ιμπεριαλιστικό πλέγμα και να τον διευρύνει. Η Κίνα, έχει ήδη δρομολογήσει ένα μεγαλόπνοο σχέδιο, με το όνομα «One Belt, One Road», το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας και της συνεργασίας ανάμεσα σε περίπου 60 χώρες, τεσσάρων Ηπείρων, με την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων σε υποδομές, ύψους περίπου $6 τρις.

θ) Να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών, με μέτρα που θα πατάξουν τη διαφθορά, θα μειώσουν τις εισοδηματικές ανισότητες και θα μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση. (Το πώς μπορεί να γίνει αυτό με συνεχώς διευρυνόμενο ιδιωτικό τομέα δεν το ξέρει ούτε το πιστεύει κανείς. Υπενθυμίζουμε ότι σε 38 από τα 376 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής έχουν ασκηθεί διώξεις για διαφθορά ή άλλα παραπτώματα.)

Η επιτυχής υλοποίηση των ανωτέρω στόχων είναι σημαντική για την παραπέρα ανάπτυξη του καπιταλισμού  για την οικονομία της Κίνας αλλά και για την παγκόσμια οικονομία, καθώς η Κίνα είναι η τρίτη (πρώτη αν μετρηθεί σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης - Purchasing Power Parity) μεγαλύτερη οικονομία σε μέγεθος, παράγοντας περί το 15% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ παράλληλα, πραγματοποιεί περί το 13% του παγκόσμιου εμπορίου (στοιχεία 2016, ΔΝΤ, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου).

  Σε αντίθεση με την ευοίωνη εικόνα που φαίνεται να σκιαγραφείται αφενός από το όραμα του Κινέζου προέδρου και αφετέρου από τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, ο επικεφαλής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας Τζου Ξιατσουάν υπενθυμίζει την υπερχρέωση της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο και προειδοποιεί για τους κινδύνους.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ο απερχόμενος κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε για τον κίνδυνο αιφνίδιας κατάρρευσης των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, εξαιτίας της υπερχρέωσης ή και των πιέσεων στην ισοτιμία του εθνικού νομίσματος της Κίνας, του γουάν.

  Ο Σι Τζινπίνγκ επανεξελέγη γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και είναι επικεφαλής της επταμελούς Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου. Τα άλλα έξι μέλη της ανώτατης ηγεσίας της χώρας είναι ο Λι Κετσιάνγκ, ο Λι Τζανσού, ο Γουάνγκ Γιανγκ, ο Γουάνγκ Χουνίνγκ, ο Τζάο Λετζί και ο Χαν Τζενγκ. Είναι η πρώτη φορά μετά τον Μάο που το όνομα εν ενεργεία προέδρου και γενικού γραμματέα μπαίνει στο καταστατικό του Κόμματος.

Το ΚΚ Κίνας ψήφισε τροποποίηση του καταστατικού που λέει πάνω-κάτω τα εξής: Το ΚΚ Κίνας καθοδηγείται από την ιδεολογία του Μαρξισμού-Λενινισμού, Σκέψη Μάο Τσετούνγκ, Θεωρία του Ντενγκ Χσιαοπίνγκ, θεωρία των Τριών Παραγόντων, Επιστημονική Αντίληψη για την Ανάπτυξη και… η Σκέψη του Σι Τζινπίγνκ περί Σοσιαλισμού με κινέζικα χαρακτηριστικά για μια Νέα Εποχή.

 
Προς το παρόν η κομματική ηγεσία ελέγχει απόλυτα την μετατροπή της Κίνας σε ιμπεριαλιστικό κέντρο με τη φιλοδοξία και τις προδιαγραφές να γίνει το ισχυρότερο στον πλανήτη. Ο νόμος της ανισόμετρης ανάπτυξης δουλεύει προς το παρόν προς όφελος αυτής της προοπτικής. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει για πόσο. Άλλωστε ο γερο-τυφλοπόντικας της ιστορίας δεν σταματά ποτέ τη δουλειά του. Που θα βγάλουν τα νέα τούνελ που σκάβει, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι το αναλογιζόμαστε όχι μόνο με σκεπτικισμό αλλά και απαισιοδοξία…

  Μόνη αισιόδοξη νότα οι χιλιάδες  αυθόρμητοι ή ημισυνειδητοί εργατικοί αγώνες για τη βελτίωση της θέσης της εργατικής τάξης που υπό συγκεκριμένες  προϋποθέσεις μπορεί να αλλάξουν την πορεία των εξελίξεων.

                                                Αλέξανδρος Καπακτσής

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP, Καθημερινή, Ναυτεμπερική, Protagon,

Σχόλια