Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Άξιος υπηρέτης του γερμανικού κεφαλαίουΒόλφγκανγκ Σόιμπλε: Άξιος υπηρέτης του γερμανικού κεφαλαίου
 
Για δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει η αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο η Welt am Sonntag σε εκτενές αφιέρωμα στον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό. Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο υπηρέτησε αλλά και συνδιαμόρφωσε την πολιτική του γερμανικού κεφαλαίου που επιβλήθηκε σε όλη την ΕΕ και Ευρωζώνη.
 Η εφημερίδα του Βερολίνου ταυτίζει τον Β. Σόιμπλε με την ίδια την Ευρώπη, εξαίροντας τη συμβολή του στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής τα προηγούμενα χρόνια. «Μόνο στα τελευταία οκτώ χρόνια ο Σόιμπλε βίωσε και συναποφάσισε στο πλαίσιο της ευρωκρίσης περισσότερα από ό,τι οι περισσότεροι προκάτοχοί του συνολικά. Έβαλε τις βάσεις, οι οποίες -ανεξαρτήτως του ποιος θα τον διαδεχθεί- δεν μπορούν απλά να παρακαμφθούν χωρίς να προξενηθούν σοβαρές ζημιές στο οικοδόμημα της ευρωζώνης», γράφει μεταξύ άλλων η Welt της Κυριακής, η οποία χαρακτηρίζει τον Σόιμπλε έναν από «τους μεγαλύτερους γερμανούς πολιτικούς αυτής της εποχής», ο οποίος αποτέλεσε αξιόπιστο στήριγμα για την καγκελάριο Μέρκελ στη διαχείριση της ευρωκρίσης.
 Το δημοσίευμα αναφέρει την Ελλάδα ως «το καλύτερο παράδειγμα» για την ανθεκτικότητα που διέκρινε τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών. Όπως σημειώνει, «σε μεγάλο βαθμό χωρίς να γίνει αντιληπτό από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ο Σόιμπλε ήθελε το 2011 να εξωθήσει τη χώρα εκτός νομισματικής ένωσης. Τέσσερα χρόνια αργότερα το επιχείρησε εκ νέου. "Ο Σόιμπλε χρησιμοποίησε την Ελλάδα ως παράδειγμα προκειμένου να καταστήσει σαφές σε μεγάλες χώρες όπως η Ιταλία από τι απειλούνται εάν δεν παίξουν σύμφωνα με τους κανόνες" λέει ένας συνεργάτης του Β. Σόιμπλε». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η Μέρκελ τον σταμάτησε. Ο Σόιμπλε δεν τα παράτησε όμως, αλλά διαπραγματεύθηκε το επόμενο πακέτο διάσωσης για την οικονομικά δυσπραγή χώρα. Δεν είναι πάντα δείγμα αδυναμίας, όταν συνεχίζει κανείς το έργο του παρά την ήττα που υπέστη». 
  Η "αριστερή" Tageszeitung εστιάζοντας στο ελληνικό παράδειγμα, η εφημερίδα αυτή του Βερολίνου, σημειώνει ότι «το καλοκαίρι του 2015 οι ψηφοφόροι αποφάσισαν ότι δεν θέλουν να υποκύψουν άλλο στο πρόσταγμα της τρόικας. Όμως λίγο αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε ακριβώς αυτό: την απόλυτη υποταγή. Οι πολίτες δεν του κράτησαν όμως κακία για αυτήν τη στροφή 180 μοιρών, αντιθέτως. Ο Τσίπρας επανεξελέγη. Διότι οι Έλληνες κατάλαβαν το δίλημμά του: Το Grexit φαινόταν ακόμη χειρότερο από την υποταγή στον Σόιμπλε».
  Μεγάλη κάλυψη λοιπόν θα λάβει το σημερινό Eurogroup του Λουξεμβούργου από τα διεθνή ΜΜΕ, καθώς θα είναι το τελευταίο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μετά από 8 χρόνια παρουσίας στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και μετά από 113 γεμάτες δράση συνεδριάσεις του Eurogroup, θα κλείσει μια περίοδος που στιγμάτισε την πολιτική της Ευρώπης στα χρόνια της κρίσης.
Ο ρόλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην ελληνική υπόθεση είναι πρωταγωνιστικός, καθώς από τη μία αναγνωρίζεται ως ο "δαμαστής" των Ελλήνων πολιτικών, ο μόνος που διέθετε πιστόλι πάνω στο τραπέζι, από την άλλη είναι ο εμπνευστής και θεμελιωτής της καταστροφικής λιτότητας, που λεηλάτησε τα λαϊκά εισοδήματα και βάθυνε την κρίση.
Στην οκταετή ιστορία της ελληνικής κρίσης δύο είναι οι δημοσιοποιημένες παρεμβάσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα και οι δύο σχετίζονται με το πιθανολογούμενο Grexit. Η πρώτη παρέμβαση έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου 2011 στο Βρότσλαβ της Πολωνία και η δεύτερη στο Eurogroup της 10ης Ιουλίου 2015.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2011 στο ξενοδοχείο «Mόνοπολ» στο Βρότσλαβ της Πολωνία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρουσίασε στον τότε Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο μια γερμανική πρόταση για έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ που σύμφωνα με τις εκ των υστέρων αφηγήσεις του Έλληνα πολιτικού, προέβλεπε την άμεση έξοδο της χώρας από το ευρώ με παράλληλη επιβολή capital controls. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, όλες οι καταθέσεις πάνω από 3.000 θα μετατρέπονταν άμεσα από ευρώ σε δραχμές, ενώ θα επιτρεπόταν η εκταμίευση 50 ευρώ την εβδομάδα για κάθε πολίτη. Υπερβολές που λέχθηκαν εκ των υστέρων. Η πραγματική πρόταση ήταν τα 50 δις που θα διατίθενταν από την ευρωζώνη για τη σταθεροποίηση της οικονομίας στη νέα κατάσταση. Ο Βενιζέλος και ο Σαμαράς τρομοκρατήθηκαν και απέσυραν κάθε ένσταση. Και μόνο το γεγονός της μοναξιάς τους μπρος στο ξεσηκωμένο λαό, όπως και της ανάλογης εκτίμησης και στάσης της αστικής τάξης, τους έκανε να τρέμουν για το μέλλον τους. Το πλήρωσαν και αυτοί και οι πάτρωνες τους τραπεζίτες όχι μόνο με τη αρπαγή των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων αλλά και όλης  της οικονομικής τους εξουσίας από τα συμφέροντα που εκπροσωπούν οι τροϊκανοί.
Σχεδόν τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 10 Ιουλίου 2015, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μέσω «non-paper» που έστειλε στις χώρες της ευρωζώνης -μετά τις "παλινωδίες" της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικά του τότε υπουργού των Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη- σε ένα στημένο παιχνίδι με τους όρους διαμορφωμένους από πριν, έθεσε πλέον γραπτώς και επισήμως την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
«Σε περίπτωση που η βιωσιμότητα του χρέους και η αξιόπιστη προοπτική εφαρμογή δεν μπορούν να διασφαλιστούν εκ των προτέρων η Ελλάδα θα πρέπει, μέσω ταχέων διαπραγματεύσεων, να τεθεί σε ένα time out από την ευρωζώνη, με ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτή η λύση θα συνοδεύεται από στήριξη για την Ελλάδα ως κράτος-μέλος της ΕΕ και για τους Έλληνες πολίτες, με ενίσχυση της ανάπτυξης, ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια στα επόμενα χρόνια. Θα συνοδευόταν επίσης από την ενίσχυση της διακυβέρνησης της νομισματικής ένωσης», ανέφερε το γερμανικό «non-paper».
Τα τελεσίγραφα που έγιναν υποταγή
Και οι δύο αυτές παρεμβάσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτηρίστηκαν «τελεσιγραφικές». Ωστόσο και οι δύο τελικά οδήγησαν σε υποταγή, με τις ελληνικές κυβερνήσεις να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα.
Όπως αποδείχτηκε, αυτές οι απειλές εξαπολύθηκαν με σκοπό αφενός να υπάρξει συμμόρφωση των ελληνικών αρχών, αφετέρου παραδειγματισμός για τους λοιπούς απείθαρχους της ευρωζώνης. Και ομολογουμένως ο σκοπός επετεύχθη.
  Στο πάνθεον των μεγάλων υπερασπιστών των συμφερόντων του γερμανικού κεφαλαίου ο Σόιμπλε θα έχει τη θέση του. Οι ξεφτιλισμένοι που παρίσταναν και παριστάνουν τους "ηγέτες" αυτού του τόπου ποια είναι η θέση τους;

Επιμέλεια: Α.Κ.
ΠΗΓΗ:  CNN GREECE, Deutsche Welle

Σχόλια