Το εμπόριο τροφίμων στην ΕΕΤο εμπόριο τροφίμων στην ΕΕ
93 εκ. τόνοι εισαγωγές και 91 εκ. τόνοι εξαγωγές

Το 2016, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εισήγαγε σχεδόν 93 εκατομμύρια τόνους τροφίμων από χώρες εκτός της ΕΕ, συνολικού ύψους 101 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε σύγκριση με το 2012, οι εισαγωγές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 6% όσον αφορά τον όγκο και κατά 18% όσον αφορά την αξία.
Από την άλλη πλευρά, το 2016 η ΕΕ εξήγαγε 91 εκατομμύρια τόνους τροφίμων εκτός των συνόρων της. Αυτές οι εξαγωγές ανήλθαν σε 84 δισ. Ευρώ. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα πέντε χρόνια, πρόκειται για αύξηση 42% σε όγκο και 20% σε αξία.
Η Ολλανδία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας τροφίμων όσον αφορά την αξία σε χώρες εκτός της ΕΕ
Πέρυσι, οι Κάτω Χώρες, Ολλανδία, εξήγαγαν τρόφιμα 13 δισ. Ευρώ εκτός της ΕΕ. Αυτό αντιπροσωπεύει το 16% των συνολικών εξαγωγών εκτός ΕΕ τροφίμων, καθιστώντας τις Κάτω Χώρες τον μεγαλύτερο εξαγωγέα τροφίμων σε χώρες εκτός ΕΕ μεταξύ όλων των κρατών μελών. Οι Κάτω Χώρες ξεπέρασαν τη Γερμανία και τη Γαλλία (11 δισ. Ευρώ η καθεμία, 11%), ακολουθούμενη από την Ιταλία και την Ισπανία (περίπου 8 δισ. Ευρώ η καθεμία, 9%).
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο κύριος προορισμός αυτών των εξαγωγών. Τα κράτη μέλη της ΕΕ έστειλαν τρόφιμα ύψους 8 δισ. Ευρώ στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2016 (10% των συνολικών εξωκοινοτικών εξαγωγών τροφίμων σε αξία). Άλλοι σημαντικοί προορισμοί ήταν η Κίνα (7,5 δισ. Ευρώ, 9%), η Ελβετία (5,6 δισ. Ευρώ, 7%), η Ιαπωνία και η Σαουδική Αραβία (3,8 δισ. Ευρώ το καθένα, 4%).

Οι εισαγωγές τροφίμων στην ΕΕ από χώρες εκτός της ΕΕ προέρχονταν κυρίως από τη Βραζιλία ( 9 δισ. Ευρώ ή 9% των συνολικών εισαγωγών εκτός ΕΕ), τις Ηνωμένες Πολιτείες (7 δισ. Ευρώ, 7%) και τη Νορβηγία (6,8 δισ. , 7%), ακολουθούμενη από την Αργεντινή (5,4 δισ. Ευρώ, 5%), την Κίνα (4,8 δισ. Ευρώ, 5%) και την Τουρκία (4,5 δισ. Ευρώ, 4%).
Το κορυφαίο προϊόν που εξάγεται από την ΕΕ. είναι τα σιτηρά και τα φρούτα-λαχανικά τα προϊόντα που εισάγονται
Κατά την εξέταση συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων, η ΕΕ εξήγαγε πάνω από 14 δισ. Ευρώ σιτηρών, όπως σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι και βρώμη, το 2016, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα πέμπτο της συνολικής αξίας των εξαγωγών εκτός ΕΕ (17%). Η επόμενη μεγαλύτερη ομάδα ήταν τα λαχανικά και τα φρούτα (12 δισ. Ευρώ, 14%), το κρέας (11 δισ. Ευρώ, 13%), καθώς και γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά (10 δισ. Ευρώ, 12%).
Τα κράτη μέλη της ΕΕ εισήγαγαν κυρίως οπωροκηπευτικά (περίπου 30 δισ. Ευρώ ή 30% των συνολικών εισαγωγών εκτός ΕΕ), ψάρια (24 δισ. Ευρώ, 24%) και καφές, τσάι, κακάο και μπαχαρικά (19%) από τρίτες χώρες.
Για συγκριτικούς λόγους, αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές τροφίμων εντός της ΕΕ ανήλθαν το 2016 σε 250 εκατομμύρια τόνους, αξίας 283 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι επί της ουσίας υπάρχει επάρκεια των βασικών αγροτικών προϊόντων σε μια διατροφική κρίση γεγονός που φαίνεται από τον όγκο των εισαγωγών - εξαγωγών.

Μετάφραση, επιμέλεια, σχολιασμός για την ΕΥΦΟΡΗ ΠΕΔΙΑΔΑ : ΑΚ
ΠΗΓΗ:  Eurostat

Σχόλια