Φιλιά στο στόμα και αλλαξοκωλιέςΟ διεθνής αστικός τύπος για τη συνάντηση Τσίπρα - Τραμπ
Φιλιά στο στόμα και αλλαξοκωλιές. Υποστήριξη κάθε σχεδιασμού του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Ο λαός θα πληρώσει τη λυπητερή. Ο Μητσοτάκης στα κάγκελα από το ρίξιμο του. Το έριξε σε συναντήσεις με Ευρωπαίους επιτρόπους για να δηλώσει ότι θα τους κάνει καλύτερα τη δουλειά. Το πολιτικό προσωπικό, δουλόφρονες και εγκληματίες, απέναντι στον λαό αναζητεί στηρίγματα σε πάτρωνες και αφεντικά για την ώρα της κρίσης.

  Στις αμοιβαίες φιλοφρονήσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλ. Τσίπρα, και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χτες, στην Ουάσιγκτον, αναφέρονται τα διεθνή αστικά ΜΜΕ, επισημαίνοντας τόσο την «αμυντική συνεργασία» όσο και τις συζητήσεις για ενδεχόμενες επενδύσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Ενέργεια.
Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα: Η διαδικτυακή έκδοση του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων «Bloomberg» αναφέρεται στη δήλωση Τσίπρα περί «παραγωγικής» συνάντησης με τον Τραμπ και την επισήμανσή του ότι «δεν αισθάνθηκε να απειλείται καμία στιγμή» από τον Αμερικανό Πρόεδρο.
Υπό τον τίτλο «Το μήνυμα του Τραμπ στον Τσίπρα: Οι ΗΠΑ μπορεί να αυξήσουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα, έναν σύμμαχο - κλειδί στο ΝΑΤΟ», αναφέρθηκε στη συνάντηση το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, που επισημαίνει με νόημα ότι έγινε «την ώρα που στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας καταγράφονται εντάσεις». To αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC σημειώνει ότι η ροή επενδύσεων και κεφαλαίων προς την Ελλάδα μετατρέπεται πλέον σε προτεραιότητα για την κυβέρνηση Τραμπ, που επιδιώκει να εντείνει τη διμερή οικονομική και αμυντική συνεργασία.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το CNBC, οι ηγέτες συζήτησαν κυρίως για τις επενδύσεις και τη διμερή συνεργασία ειδικά στο πεδίο της ενέργειας.
Για το ξεπούλημα του ενεργειακού πλούτου και την αναβάθμιση της χώρας μας στον σχεδιασμό της επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ :
  Παρατίθενται δηλώσεις ειδικών σε θέματα ενέργειας οι οποίοι επισημαίνουν πως μεγάλες εταιρείες του κλάδου επιδιώκουν να αξιοποιήσουν κοιτάσματα ιδίως στα ανοικτά της νότιας Κρήτης και στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών, κοντά στην πορεία του αγωγού TAP, ενώ σημειώνεται ότι τον Ιούνιο εγκρίθηκαν αιτήσεις συμπεριλαμβανομένης μιας που υπέβαλε η κοινοπραξία των Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια και προκηρύχθηκαν δύο διεθνείς διαγωνισμοί για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Ακόμη, αναφέρεται πως η Ελλάδα είναι δυνητικός αγοραστής αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Άλλα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν η επέκταση της συμφωνίας για τη χρήση της αμερικανικής ναυτικής βάσης στη Σούδα και η αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F-16. Η βάση διαδραματίζει κρίσιμο, στρατηγικό ρόλο στα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για την αντιμετώπιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και της τρομοκρατίας και την προστασία των ενεργειακών πηγών στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο, ενώ σύμφωνα με το CNBC, η Ουάσιγκτον φέρεται να εξετάζει την κατασκευή μιας δεύτερης βάσης στη νότια Κρήτη.
«Ο Ντόναλντ Τραμπ συναντά τον Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, εγκωμιάζει τον Έλληνα ηγέτη παρά το σχόλιό του περί "κακού" στο παρελθόν», ο τίτλος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC News. Στη συνέντευξη που παραχώρησαν έξω από τον Λευκό Οίκο ο κ. Τραμπ εξήρε τον Έλληνα ηγέτη και τον αποκάλεσε έναν ιδιαίτερο άνθρωπο που κάνει εξαιρετική δουλειά, προστίθεται στο δημοσίευμα. Ερωτηθείς από έναν δημοσιογράφο σχετικά με το σχόλιο του Τσίπρα, που είχε γίνει το 2016, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, ο Τραμπ αστειεύθηκε λέγοντας «μακάρι να το γνώριζα αυτό πριν από την ομιλία μου».
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως είχε μια παραγωγική συνάντηση με τον Τραμπ και «δεν αισθάνθηκε ότι απειλείται καμιά στιγμή» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, προσθέτει το μέσο. Ο Έλληνας ηγέτης επισήμανε ότι οι δύο χώρες έχουν «κοινές αξίες»: «Μην ξεχνάτε ότι οι αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Είναι αξίες που διαπερνούν τον αμερικανικό πολιτισμό και την αμερικανική παράδοση. Ο πρόεδρος (Τραμπ) συνεχίζει τώρα αυτή την παράδοση», είπε.
Σε ανταπόκρισή του από την αμερικανική πρωτεύουσα το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι ο Ντ. Τραμπ επαίνεσε τη «φανταστική» δουλειά της Ελλάδας για την «ανάκαμψή της» μετά τις οικονομικές και δημοσιονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε, ενώ ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε να αυξηθούν οι αμερικανικές επενδύσεις ώστε η χώρα να βγει από «αυτή τη φοβερή κρίση».
Το AFP σχολιάζει και το ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει σχετικά με τις επικριτική δήλωση που είχε κάνει για τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 στις ΗΠΑ (σ.σ. «ελπίζω να μη μας βρει αυτό το κακό») και επέμεινε στη μεγάλη σημασία που έχει η σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας. Το Γαλλικό Πρακτορείο σημείωσε ανάμεσα σε άλλα τις δηλώσεις Τραμπ ότι «κάνετε σπουδαία δουλειά για την ανάκαμψη της χώρας» και τον χαρακτηρισμό προς τους Ελληνες ότι είναι «πραγματικοί πιστοί φίλοι και σύμμαχοι».
To δημοσίευμα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων έχει τίτλο «Αμοιβαίες φιλοφρονήσεις Τραμπ και Τσίπρα» και επισημαίνει ότι «ο Αμερικανός πρόεδρος πιστοποιεί στον Έλληνα πρωθυπουργό προόδους στη χειμαζόμενη από την κρίση χώρα του».
Τονίζει, επίσης, ότι ο Τραμπ εκφράζει την υποστήριξή του σε ένα «υπεύθυνο σχέδιο για διευκολύνσεις στο ζήτημα του ελληνικού χρέους», συνεχίζοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο την πολιτική του προκατόχου του Ομπάμα.
Όπως επισημαίνεται επίσης, «στο περιθώριο της συνάντησης έγινε γνωστή μια πιθανή συμφωνία δισεκατομμυρίων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε ένα πακέτο εκσυγχρονισμού για αεροσκάφη τύπου F-16 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας».
«Ο Τραμπ και ο Τσίπρας κατακλύζουν ο ένας τον άλλον με επαίνους», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική σελίδα της γερμανικής «Frankfurter Allgemeine Zeitung».
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανόφωνης υπηρεσίας της «Deutsche Welle». «Τραμπ και Τσίπρας κατακλύζονται από επαίνους», γράφει, και επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να έχει ανακαλύψει την αγάπη του για την Ελλάδα».
Ο βρετανικός «Guardian» επισημαίνει ότι οι δύο ηγέτες άφησαν πίσω παλιότερες δηλώσεις και αναφέρεται στη «δέσμευση των ΗΠΑ να συμβάλουν στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας», ενώ ιδιαίτερα σημειώνει τους «επαίνους» του Τραμπ για τον «σταθερό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα, που ξοδεύει 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες» και τη συμφωνία 2,4 δισ. δολαρίων για αναβάθμιση των «F16».
Ρεπορτάζ από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο φιλοξενεί στην ηλεκτρονική της έκδοση και η Münchner Merkur, η οποία επισημαίνει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα, μετά τις οικονομικές δυσκολίες, έχει επιτύχει πρόοδο.
 «Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε την Δευτέρα μετά από την συνάντηση με τον Τσίπρα όλο επαίνους για τις μεταρρυθμίσεις. «Συνεχάρην τον πρωθυπουργό και τον ελληνικό λαό για τις αξιοσημείωτες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έκανε η Ελλάδα εφαρμόζοντας δύσκολες κατευθυντήριες γραμμές, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης των συντάξεων και του φόρου εισοδήματος». (Συγχαρητήρια για τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος και των συντάξεων…)
Εκτενές ρεπορτάζ, με βάση τις ανταποκρίσεις των πρακτορείων ειδήσεων, από την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του και το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, υπό τον τίτλο «Τσίπρας και Τραμπ σε πορεία τρυφερότητας». «Κατά την συνάντηση στην Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος των ΗΠΑ γέμισε τον έλληνα Πρωθυπουργό Τσίπρα επαίνους. Η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και έκανε καταπληκτική δουλειά, είπε ο Τραμπ. Και ο Τσίπρας είχε μόνο καλά λόγια στις αποσκευές του - τον προηγούμενο χρόνο ηχούσε διαφορετικά», αναφέρει το ρεπορτάζ, στο οποίο περιλαμβάνονται οι δηλώσεις του αμερικανού προέδρου για τις καλές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά τις οικονομικές δυσκολίες, αλλά και η στήριξη σε ένα «υπεύθυνο σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους».
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανόφωνης υπηρεσίας της Deutsche Welle: «Τραμπ και Τσίπρας κατακλύζονται από επαίνους», γράφει η DW και επισημαίνει: «ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να έχει ανακαλύψει την αγάπη του για την Ελλάδα. Κατά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού είναι γεμάτος επαίνους. Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει στροφή 180 μοιρών» και προσθέτει ότι οι δύο ηγέτες δεν μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά προφανώς προσδοκούν οφέλη από μια καλή διμερή σχέση. Το δημοσίευμα παραθέτει τις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ για την «εξαιρετική δουλειά» που κάνει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος στήριξης, αλλά και την δήλωσή του ότι οι ΗΠΑ στέκουν στο πλευρό των Ελλήνων σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους και τις επενδύσεις, οι οποίες «προσφέρουν ευκαιρίες για το αμερικανικό εμπόριο και μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».
Μετά από όλες αυτές τις αναφορές είναι καθαρό ότι τίποτα καλό δεν πρέπει να αναμένουν οι εργαζόμενοι. οι νέοι, τα λαϊκά στρώματα.  Ο ενωτικός λαϊκός αγώνας για την ανατροπή τους είναι μονόδρομος.

Σχόλια