Το Ριάντ εγκαινιάζει "αντιτρομοκρατικό" συνασπισμό


Το Ριάντ εγκαινιάζει "αντιτρομοκρατικό" συνασπισμό 40 μουσουλμανικών χωρών. Το Ιράν, η Συρία, το Ιράκ και το Κατάρ δεν συμμετέχουν.

Η γεωγραφική εξάπλωση των ισλαμικών δογμάτων. Πηγή: wikipedia
Η Σαουδική Αραβία εγκαινίασε σήμερα έναν "αντιτρομοκρατικό" συνασπισμό 40 κυρίως σουνιτικών μουσουλμανικών χωρών και υποσχέθηκε έναν ανελέητο αγώνα εναντίον των εξτρεμιστικών οργανώσεων μέχρι «να εξαφανισθούν από τη γη».


  Ο ισχυρός άνδρας της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν, κήρυξε την έναρξη στο Ριάντ μιας συνόδου των υπουργών Άμυνας αυτών των χωρών της Ασίας και της Αφρικής, ανάμεσα στις οποίες το Πακιστάν, η Τουρκία και η Νιγηρία, σηματοδοτώντας τον σχηματισμό αυτού του συνασπισμού.

  Ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει ένας «ισχυρός, εξαιρετικός και ειδικός συντονισμός» ανάμεσα στα μέλη του συνασπισμού εναντίον των εξτρεμιστικών οργανώσεων.

  Το σιιτικό Ιράν, μεγάλος αντίπαλος της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και η Συρία και το Ιράκ δεν συμμετέχουν στον συνασπισμό αυτό.

  Το Κατάρ, το οποίο περιλαμβάνεται σ' έναν κατάλογο των χωρών μελών που δημοσιοποιήθηκε από το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, δεν πήρε μέρος στη συνάντηση.

  Τέσσερις αραβικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, διέκοψαν τις σχέσεις με το Κατάρ τον Ιούνιο κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει τις εξτρεμιστικές οργανώσεις, κάτι που η Ντόχα διαψεύδει.

  «Η συνάντησή μας είναι πολύ σημαντική επειδή αυτά τα τελευταία χρόνια οι (τρομοκρατικές) οργανώσεις δρούσαν στις χώρες μας χωρίς να υπάρχει συντονισμός» για την αντιμετώπισή τους, δήλωσε ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος.

  «Η κατάσταση αυτή τελειώνει σήμερα καθώς περισσότερες από 40 χώρες στέλνουν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι θα εργασθούμε μαζί και θα συνδυάσουμε τις δυνατότητές μας στους τομείς του στρατού, της οικονομίας, της πολιτικής και των πληροφοριών», υπογράμμισε.

  «Αυτό θα γίνεται από σήμερα και κάθε χώρα θα συνεισφέρει στο μέτρο των δυνατοτήτων της».


 Σχόλιο: Όταν κράτη τρομοκράτες και προπύργια της αντίδρασης συναντιούνται με το πρόσχημα του συντονισμού του αντιτρομοκρατικού αγώνα κάτι άσχημο σχεδιάζεται. Ιδιαίτερα όταν τον συντονισμό τον έχει αναλάβει η Σαουδική Αραβία με το απάνθρωπο και απολυταρχικό καθεστώς που δεν έχει αφήσει αιματοβαμμένη ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση που να μην την επιχορηγήσει. Το κατόρθωμα της, όπως η ενίσχυση μαζί με τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ των πιο βάρβαρων οργανώσεων που οδήγησε στο σχηματισμό του "ισλαμικού κράτους" είναι πολύ πρόσφατο για να ξεχαστεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια