Η σιδερένια φτέρνα του ισπανικού εθνικισμού βαριά πατάει τα χώματα της ΚαταλονίαςΗ σιδερένια φτέρνα του ισπανικού εθνικισμού βαριά πατάει τα χώματα της Καταλονίας πριν τις "ελεύθερες" εκλογές. Προφυλακιστέοι υπουργοί της καταλανικής κυβέρνησης με απόφαση της ισπανικής "δικαιοσύνης". Άρχισε το κυνήγι μαγισσών.
  Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οκτώ υπουργοί της καταλανικής κυβέρνησης, ενώ ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Κάρλες Πουτζδεμόντ και άλλων τεσσάρων συνεργατών του ζητεί η ισπανική εισαγγελία. Οι εξελίξεις αυτές ήταν αναμενόμενες από οποιοδήποτε αντικειμενικό παρατηρητή που δεν αναπαράγει τις προπαγανδιστικές μπούρδες της Μαδρίτης ή δεν είναι τυφλωμένος από το "δημοκρατικό κεκτημένο" της ΕΕ.


 Τα οκτώ μέλη της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης, που αντιμετωπίζουν βαριές ποινές φυλάκισης, κατηγορούνται για εξέγερση και στάση, οι πιο συνηθισμένες κατηγορίες για όσους αγωνίζονται για την ανεξαρτησία της χώρας τους, και… κακοδιαχείρηση πόρων για να έχουμε και ποινικό μέρος μαζί με τη συκοφαντία του κλέφτη, και είναι ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος, ο υπουργός Εσωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο υπουργός Εργασίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο υπουργός Βιώσιμης Ανάπτυξης και ο υπουργός Πολιτισμού. Ο δε πρώην υπουργός αρμόδιος για θέματα επιχειρήσεων, κολλητός των κεφαλαιοκρατών που δείλιασε (ή σε εντεταλμένη υπηρεσία) και παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Πουτζδεμόντ προτού ψηφισθεί από το κοινοβούλιο η ανεξαρτησία, θα κληθεί να καταβάλλει, σύμφωνα με την εισαγγελία, 50.000 ευρώ. Δικαστής θα αποφασίσει εάν τελικά θα επιβληθεί στους οκτώ ποινή φυλάκισης ύστερα από τη "διεξαγωγή έρευνας" και δίκη. Έτσι η θέληση εκατομμυρίων ανθρώπων γίνεται δικαστική υπόθεση όπου ένας δικαστής του αντιπάλου θα σε κρίνει!

Ο Πουτζδεμόντ, σε διάγγελμά του σε καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο από το Βέλγιο, απαίτησε την αποφυλάκιση των οκτώ μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης είχε εκδοθεί από την ισπανική εισαγγελία σε βάρος του Καταλανού προέδρου και άλλων τεσσάρων συνεργατών του. Μεταξύ των τεσσάρων αυτών πολιτικών είναι ο υπουργός Γεωργίας, ο υπουργός Υγείας και ο υπουργός Παιδείας.

  Η υπόθεση των πέντε μελών του καταλανικού κοινοβουλίου θα εξετασθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο λόγω της κοινοβουλευτικής τους ασυλίας. Οι ακροάσεις τους έχουν αναβληθεί για τις 9 Νοεμβρίου. Καμία μετατόπιση δεν φαίνεται από την πλευρά του Κάρλες Πουτζδεμόντ όσον αφορά στο θέμα της κατάθεσής του στο ισπανικό δικαστήριο. Παραμένει στο Βέλγιο, αρνούμενος να εμφανιστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, κίνηση που αναμένεται να φέρει νέες σκληρές δηλώσεις από την ισπανική μεριά. Ο μόνος λόγος που θα φέρει τον Κάρλες Πουτζδεμόντ στην Καταλονία θα πρέπει να είναι η καλύτερη υπεράσπιση της υπόθεσης της ανεξαρτησίας και αυτό θα κριθεί πολιτικά από τους ίδιους. Υπάρχει η άποψη να δεχθεί το σύνολο των διώξεων της Μαδρίτης σαν πολιτική τακτική ξεσκεπάσματος της, όπως και της αναλγησίας της ΕΕ, ώστε να δυναμώσει το φρόνημα του καταλανικού λαού και η μάχη που θα είναι μακρόχρονη να κερδηθεί στους δρόμους και στους χώρους δουλειάς. Μέχρι στιγμής οι Καταλανοί εθνικιστές αλλά και η αριστερά, ο κάθε ένας από τη σκοπιά του, δείχνουν μια αταλάντευτη στάση στο ζήτημα της ανεξαρτησίας και μια ευλυγισία ταυτόχρονα στην τακτική τους.

Όπως τόνισε ο δικηγόρος του Καταλανού προέδρου, το κλίμα που επικρατεί στη Μαδρίτη δεν επιτρέπει στον τελευταίο να εμφανιστεί. Σε συνέντευξή του στην De Morgen ο Πολ Μπέκερτ, ο δικηγόρος του, ανέφερε ότι ο καθαιρεθείς πρόεδρος δεν εμπιστεύεται στο παραμικρό την ισπανική δικαιοσύνη και προτίθεται να παραμείνει το επόμενο χρονικό διάστημα στις Βρυξέλλες.  Λίγα 24ωρα νωρίτερα ο Πουτζδεμόντ είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες ότι στο Βέλγιο μετέβη για λόγους ασφαλείας και όχι για να ζητήσει πολιτικό άσυλο. Τόνισε, ακόμη, ότι θα επέστρεφε στην Ισπανία μόνο εάν διασφαλιζόταν η τήρηση της νομιμότητας.
  Η προπαγανδιστική μηχανή αποδόμησης του έχει πάρει μπρος για τα καλά. Όπως αναφέρεται από το μέσο ενημέρωσης Radio Nacional de España, το οποίο ανάρτησε φωτογραφία στο Twitter για τον  Καταλανό πρόεδρο, ο Πουτζδεμόντ εθεάθη σε καφέ των Βρυξελλών την ώρα που άλλοι Καταλανοί πολιτικοί κατέθεταν στο δικαστήριο. Δηλαδή εννοεί ότι έκανε τουρισμό όταν οι άλλοι σύντροφοι του βρίσκονταν σε δυσχερή θέση…
   Είναι φανερό ότι μετά και τις τελευταίες εξελίξεις τίποτα δεν θα μείνει ίδιο στην Ισπανία. Ούτε καν η ίδια. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά  η κεντρική τράπεζα της χώρας, βασικός πυλώνας του αστικού κράτους, για να τρομοκρατήσει τους μικροαστούς της Καταλονίας και να εκβιάσει όσους αστούς στηρίζουν την εθνική ανεξαρτησία προειδοποιεί για πιθανότητα εισόδου της καταλανικής οικονομίας σε τροχιά ύφεσης θαρρείς και είναι μια άλλη χώρα ήδη και ξεχνώντας τις βαριές συνέπειες της πολιτικής κρίσης για την υπόλοιπη Ισπανία…

  Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, τότε αυτό θα αποσταλεί σε Βέλγους εισαγγελείς που θα έχουν ένα 24ωρο στη διάθεσή τους για να αποφασίσουν εάν το έγγραφο είναι σωστό. Εάν αποφασίσουν ότι είναι, τότε σε 15 ημέρες θα πρέπει να συλλάβουν τον Πουτζδεμόντ και τους άλλους τέσσερις. Εάν ένας ή και όλοι ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης, τότε η διαδικασία μπορεί να πάρει παράταση για άλλες 15 ημέρες.

   Προθεσμία 60 ημερών έχει το Βέλγιο ώστε να τους παραδώσει στην Ισπανία μετά τη σύλληψη. Εάν όμως δεν εγείρουν νομικές αντιρρήσεις, τότε το χρονικό διάστημα μέχρι τη μεταφορά τους στην Ισπανία θα μειωθεί.

  Μια χώρα μπορεί να απορρίψει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εάν υπάρχουν φόβοι ότι με την έκδοση ο ύποπτος κινδυνεύει στη χώρα του όσον αφορά στο θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όποτε θα αντιμετωπιστεί με μεροληψία στο δικαστήριο.

  Ποια είναι η γνώμη σας για το αδέκαστο της ισπανικής δικαιοσύνης σε μια πολιτική δίκη σχετικά με την διάσπαση της Ισπανίας; Και αδέκαστη να είναι όλο το νομικό οπλοστάσιο είναι τέτοιο που να συντρίβει με τις ποινές του κάθε όνειρο ανεξαρτησίας. Η λογική της ισπανικής κυβέρνησης είναι να συνεχίσει τις διώξεις και σε όλα τα μέλη του καταλανικού κοινοβουλίου που ψήφισαν ανεξαρτησία ώστε να αποκεφαλίσει τελείως της πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν ενόψει των "εκλογών" του Δεκεμβρίου. Η κίνηση της αντιπολίτευσης να αποχωρήσει και της συμπολίτευσης να κάνει μυστική ψηφοφορία αυτήν την εξέλιξη ήθελε να προλάβει.

  Έχουμε ξαναγράψει ότι ο δρόμος της ανεξαρτησίας της Καταλονίας θα είναι μακρύς και ποτισμένος με αίμα και δάκρυα εκατομμυρίων ανθρώπων. Μόνο σε μια κοινωνία των ελεύθερα συνεταιρισμένων παραγωγών του πλούτου, των ιδεών, του πολιτισμού θα πάψουν αυτές οι συγκρούσεις που έχουν σαν βάση τους την εθνική και ταξική καταπίεση. Και αυτός ο δρόμος μέχρι να ανοιχθεί θα χρειασθεί απείρως περισσότερες θυσίες από ότι ζητείται από τους Καταλανούς και τους Ισπανούς σήμερα…

                                                                  
                                                             Αλέξανδρος ΚαπακτσήςΠΗΓΗ: Ελισάβετ Σταμοπούλου in.gr

Παρατηρήσεις σε ένα άρθρο που χρησιμοποιήσαμε σαν βάση: Δεν είναι "πρώην" υπουργοί, είναι καθαιρεμένοι υπουργοί. Δεν είναι αυτονομιστές, είναι πατριώτες ή οπαδοί (ή αγωνιστές) της ανεξαρτησίας. Τέλος δεν αναπαράγεις τις μπούρδες των πρακτορείων (όνομα και πράγμα) άκριτα αλλά ψάχνεις τις αντικειμενικά σωστές πληροφορίες και εκτιμήσεις. Αν υπάρχει και η προσωπική γνώμη του αρθρογράφου εξαρτάται από τον εργοδότη αλλά δεν θα υπάρχει μονίμως και… θα είναι του εργοδότη.

Σχόλια