13 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία

13 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία

Συνάντηση Πούτιν-Άσαντ για την επόμενη μέρα στη Συρία


Περισσότεροι από 13 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν το 50% εξ αυτών παιδιά, έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, παρά τη σχετική μείωση των εχθροπραξιών σε αυτήν τη χώρα, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ.


Ο πόλεμος που συνταράσσει τη Συρία από το 2011 έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 330.000 ανθρώπους και έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό εκατομμυρίων κατοίκων.

«Την ώρα που η κρίση εισέρχεται στην έβδομη χρονιά της, το εύρος, η σοβαρότητα και η πολυπλοκότητα των αναγκών σε ολόκληρη την χώρα παραμένουν αβάσταχτα» υπογραμμίζει σε μια έκθεση το γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

«Περίπου 13,1 εκατομμύρια άνθρωποι, ήτοι επτά στους 10 κατοίκους στη Συρία, έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια» τονίζεται στην έκθεση, ενώ διευκρινίζεται ότι για σχεδόν τους μισούς από αυτούς, αυτή η ανάγκη έχει φθάσει σε «κρίσιμο» επίπεδο.

Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 40% των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη, επισημαίνεται από τον ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, το 2017 περισσότεροι από 721.000 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 66.000 πρόσφυγες, επέστρεψαν στα σπίτια τους.

«Καταγράφεται μια πτώση των εχθροπραξιών (...) ιδίως στις περιοχές που έχουν οριστεί ζώνες αποκλιμάκωσης» αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ, ωστόσο σημειώνεται ότι ο αντίκτυπος στους αμάχους είναι περιορισμένος.

Εξάλλου, τις τελευταίες εβδομάδες, τονίζει η έκθεση, υπήρξε κλιμάκωση των εχθροπραξιών ιδίως στην ανατολική Γούτα. Η περιοχή στο ανατολικό τμήμα της Δαμασκού, την οποία ελέγχουν οι αντάρτες και βρίσκεται υπό πολιορκία από το 2013, στοχοθετήθηκε πριν από μία εβδομάδα από τους βομβαρδισμούς που διεξήγαγαν οι κυβερνητικές δυνάμεις όπου σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι.

Οι κάτοικοι της περιοχή κινδυνεύουν να «μείνουν χωρίς τακτική ανθρωπιστική βοήθεια» προειδοποιεί ο ΟΗΕ.


Συνάντηση Πούτιν-Άσαντ για την επόμενη μέρα στη Συρία

Για τις επιτυχίες των συριακών ενόπλων δυνάμεων στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» συνεχάρη τον Μπασάρ αλ Άσαντ ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Σότσι.

«Η Συρία είναι κοντά στο τέλος του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας», σχολίασε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επεσήμανε στον πρόεδρο της Συρίας ότι μια ειρηνική, πολιτική λύση στην κρίση στη Συρία θα είναι το κλειδί μετά το πέρας των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Η συνάντηση του Πούτιν με τον Άσαντ έγινε πριν από τις επισκέψεις των προέδρων της Τουρκίας και του Ιράν στη Μόσχα εντός της εβδομάδας, κατά όσα φέρεται να είπε ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος, ο οποίος σχολίασε επίσης ότι οι συνομιλίες στην Αστάνα υπήρξαν χρήσιμες και επέτρεψαν να γίνει διάλογος σε βάθος με τη συριακή αντιπολίτευση.Πάντα σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν σκοπεύει να συζητήσει με τον εμίρη του Κατάρ, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ηγέτες κρατών της περιοχής σχετικά με τη Συρία και θα δώσει οδηγία στον ειδικό απεσταλμένο του να παρακολουθήσει μια σύνοδο της συριακής αντιπολίτευσης την 22α και 23η Νοεμβρίου στο Ριάντ.

Ακόμη, ο Πούτιν χαιρέτισε την ετοιμότητα του Άσαντ να συνεργαστεί με τους πάντες για να επιτευχθεί πολιτική λύση, κατά τη ρωσική προεδρία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Άσαντ ευχαρίστησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τη στρατιωτική και την πολιτική στήριξη της Ρωσίας στη χώρα του, ενώ δήλωσε ότι η Δαμασκός θέλει την προώθηση της πολιτικής διαδικασίας μετά την ήττα των τρομοκρατών, και ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να διεξαγάγει διάλογο με οποιαδήποτε πλευρά ενδιαφέρεται για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης.

Επιπλέον ευχαρίστησε τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου για τη στήριξη τους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ εξήρε τον ρόλο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων οι οποίες είχαν θύματα στις τάξεις τους για τη "σωτηρία της χώρας μας", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.


Πηγή: ΑΠΕ, Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Σχόλια