Ποια είναι η Σοράγια ;Ποια είναι η Σοράγια που ανέλαβε να ποδηγετήσει το φρόνημα των Καταλανών και να καταστείλει το κίνημα ανεξαρτησίας;
Μαύρο σκυλί της φρανκικής δεξιάς και του κεφαλαίου.
   Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία με το πραξικόπημα της Μαδρίτης ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος των καθηκόντων του προέδρου και του αντιπροέδρου της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας μετά τις καθαιρέσεις του Κάρλες Πουτζντεμόν και του Οριόλ Ζουνκέρας όπως και όλων των μελών της καταλανικής κυβέρνησης. Θα παίξει ρόλο κλειδί στο συντονισμό της μεταφοράς των διοικητικών αρμοδιοτήτων από τη Βαρκελόνη στη Μαδρίτη και κυρίως στην καταστολή των εξεγερσιακών τάσεων του Καταλανικού λαού.

  Γεννημένη στις 10 Ιουνίου του 1971, η Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία είναι αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης από το 2011, από τότε δηλαδή που εξελέγη ο Ραχόι στην πρωθυπουργία. Το 2004 εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή, σε μια αναμέτρηση που κατέληξε σε ήττα για το Λαϊκό Κόμμα εξαιτίας των κακών χειρισμών του μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μαδρίτη. Το κόμμα επέστρεψε στην εξουσία το 2011 και εκείνη ανέλαβε το ρόλο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου σε μια εποχή που η ισπανική δεξιά είχε κάνει σημαία της την υπόσχεση για οικονομική ανάκαμψη έπειτα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008.

  Η χρονιά εκείνη, ήταν ορόσημο και για την προσωπική της ζωή καθώς τότε απέκτησε το πρώτο και μοναδικό παιδί της, ένα αγόρι, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Το γεγονός μάλιστα ότι επέστρεψε στα εργασιακά της καθήκοντα 11 ημέρες μετά την γέννα, προκάλεσε αρκετά αρνητικά σχόλια, με την βρετανική Daily Telegraph να ασκεί σκληρή κριτική: «Ενώ οι περισσότερες νέες μητέρες περνούν τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα εξουθενωμένες, προσπαθώντας να συνηθίσουν τη νέα ρουτίνα του θηλασμού και της αλλαγής πάνας, το ανερχόμενο αστέρι της κυβέρνησης επιχειρεί να διαπραγματευτεί μια τελείως διαφορετική κατάσταση», ξεκινούσε το βιτριολικό κείμενο της αρθρογράφου. Για τη Σοράγια όλα είναι υποταγμένα στο δρόμο ανόδου στη διαχείριση της εξουσίας. Ωστόσο, πολλοί εκ του ίδιου φυράματος, των σκληρών και αδίστακτων διαχειριστών των υποθέσεων του κεφαλαίου, ήταν και εκείνοι που έσπευσαν να την υπερασπιστούν: «Αν η Σοράγια είχε μείνει στο σπίτι για τέσσερις μήνες, θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους της», δήλωνε η Νούρια Τσιντσίλα, μια καθηγήτρια του IESE, μιας από τις καλύτερες σχολές στον κόσμο για την διοίκηση των επιχειρήσεων. Τι νομίζετε ότι διδάσκουμε; Οι πάνες και τα παιδιά πάνω από τα συμφέροντα των μονοπωλίων; «Περνάμε πολύ δύσκολες ημέρες στην Ισπανία και εκείνη έχει να κάνει μια πολύ δύσκολη δουλειά».
Στις κυβερνήσεις Ραχόι η Σοράγια έχει αναλάβει διαδοχικά το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Υγείας. Εκτός από αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, πέρυσι τον Νοέμβριο ανέλαβε το υπουργείο Περιφερειακών Διοικήσεων, θέση που αφορά την καταλανική κρίση. Προετοιμαζόταν ειδικά για το ρόλο του γκαουλάιτερ της επαρχίας έγκαιρα και προμελετημένα.

  Μοναχοπαίδι μιας δεξιάς οικογένειας, σπούδασε Νομική και αρχικά εργάστηκε ως δικηγόρος, ενώ ασχολείται με την πολιτική από το 2000, οπότε και ενσωματώθηκε στις τάξεις του Λαϊκού Κόμματος ως νομική του σύμβουλος. Σαν αυτούς τους λελέδες αδίστακτους πραιτωριανούς που μαζεύει ο Μητσοτάκης στη "δεξαμενή" στελεχών που έχει ετοιμάσει. Και όπως όλοι αυτοί που βάλουν κατά του δημοσίου, που είναι λάτρεις του μικρότερου δυνατού κράτους έτσι και αυτή από τα γεννοφάσκια της σιτίζονταν από τα κρατικά ταμεία. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, η 46χρονη ήταν δικηγόρος του κράτους -από τα 27 της χρόνια!- ανήκε δηλαδή σε ένα ελιτίστικο σώμα νομικών που υπηρετούν τον κρατικό μηχανισμό. Έχει κάνει μεροκάματα λοιπόν σκληρά εργαζόμενη κι αυτή… Τι μας θυμίζει, τι μας θυμίζει… και αυτό το κοπρόσκυλο; Μητσοτάκης, Γεννηματά, Διαμαντοπούλου και πάει λέγοντας…

  Από το 2011, όταν τέθηκε στη δεύτερη θέση της εκλογικής λίστας του κόμματος, θεωρείται μία εκ των πολιτικών με το μεγαλύτερο βάρος στο εσωτερικό του Λαϊκού Κόμματος, μαζί με την Μαρία Ντολόρες δε Κοσπεδάλ (Σ.τ.Σ: η γενική γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος και υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης υπό τον Μαριάνο Ραχόι από τον Νοέμβριο του 2016, η οποία υπήρξε η πρώτη γυναίκα γενικός γραμματέας πολιτικού κόμματος στην Ισπανία).

  Όπως επισημαίνει το BBC, πρόκειται για μια ικανή πολιτικό που όμως δεν διαθέτει κάποιο ιδιαίτερο χάρισμα. Σύμφωνα πάντως με την ίδια πηγή, η Σοράγια δεν επλήγη από τα σκάνδαλα διαφθοράς που αμαύρωσαν το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι και τα διαπιστευτήριά της είναι άψογα στα μάτια της κυβέρνησης.

  Όπως σχολιάζει στο ΒBC ο Μανουέλ Αρίας-Μαλδονάδο, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μια μέρα προτού η Μαδρίτη αναλάβει την άμεση διοίκηση της Καταλονίας, η Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία έλεγε ενώπιον της Γερουσίας: «Πρέπει να την σώσουμε (την Καταλονία). Οι ηγέτες της έδειξαν το αληθινό τους πρόσωπο: υποσχέθηκαν ένα όνειρο αλλά κάνουν κόλπα». Σωτήρας λοιπόν των Καταλανών η εγκάθετη της φρανκικής δεξιάς!

 Τώρα η ίδια καλείται να βγάλει από το μυαλό τους και να τσαλαπατήσει αυτό το όνειρο για τους περισσότερο από δύο εκατομμύρια Καταλανούς, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της ελευθερίας στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, να τους βγάλει τόσο χαζούς και ανώριμους ώστε να φαίνεται λογικό  ότι "παραπλανήθηκαν".

  Στο προφίλ της που της κάνει το Reuters σημειώνει ότι είναι σαφώς η εκλεκτή του Ραχόι στη διαχείριση κρίσεων και μάλιστα τόσο διαφορετικού περιεχομένου όπως ένα κρούσμα του ιού Έμπολα το 2014 και η συντριβή του αεροπλάνου της Germanwings το 2015. Αδίστακτο και αποτελεσματικό σκυλί του καθεστώτος για όλες τις δουλειές. Γι αυτό και τα αστικά μέσα ενημέρωσης, με το ταξικό τους ένστικτο που προκρίνει σταθερά τα δικά τους παιδιά σαν λαϊκούς ηγέτες και μεγάλες προσωπικότητες, όπως η εφημερίδα USA Today την ανακήρυξε το 2015 μια από τις πέντε «πιο ισχυρές γυναίκες» στην Ευρώπη. Και το αμερικανικό έντυπο σημείωνε χαρακτηριστικά: «Παρότι δεν είναι ο καλύτερος πολιτικός ρήτορας, αναδείχθηκε στην δημοφιλέστερη υπουργό μιας αντιδημοφιλούς κυβέρνησης». Το πιθανότερο είναι να μετατραπεί πολύ σύντομα όχι μόνο σε αντιδημοφιλή αλλά αποδιοπομπαίο τράγο μιας όχι μόνο αντιδημοκρατικής αλλά και αιμοσταγούς κυβέρνησης. Και μπορεί να χρησιμοποιήσει μερικά ή πολλά από τη συλλογή των γαντιών  που διαθέτει για να μη λερώσει τα χέρια της όμως στη λαϊκή συνείδηση και ιστορία θα καταγραφεί με τα μελανότερα χρώματα και μεταφορικά και κυριολεκτικά. Το κίνημα της ανεξαρτησίας θα εκμηδενίσει πολλούς και πολλές σαν και αυτή.                                                 Νίκος ΠυλιώτηςΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Σχόλια