Οι προϊστορικές αγρότισσες είχαν πιο δυνατά χέρια από τις σύγχρονες πρωταθλήτριες


Οι προϊστορικές αγρότισσες είχαν πιο δυνατά χέρια από τις σύγχρονες πρωταθλήτριες κωπηλασίας


Οι γυναίκες που ζούσαν στην προϊστορική εποχή, είχαν πιο γερά χέρια ακόμη και από τις σύγχρονες πρωταθλήτριες κωπηλασίας, καθώς ήταν υποχρεωμένες να κάνουν συνεχώς πολλές βαριές αγροτικές και άλλες δουλειές.

  Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα που συνέκρινε τα οστά των γυναικών στην κεντρική Ευρώπη κατά τα πρώτα 6.000 χρόνια της γεωργικής ζωής, με τα οστά μιας μέσης σημερινής γυναίκας (αθλήτριας και μη). Διαπιστώθηκε ότι η μέση προϊστορική αγρότισσα είχε πιο δυνατά μπράτσα ακόμη και από μια σύγχρονη πρωταθλήτρια κωπηλασίας.    
  Για ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας μας, οι άνθρωποι επιβίωσαν ως νομάδες, με κυνήγι και το ψάρεμα και όπου βρίσκονταν άλλοι φυσικοί πόροι. Η ανάπτυξη ενός αξιόπιστου συστήματος τοπικής παραγωγής τροφίμων, γνωστού και ως γεωργία, εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα, τα τελευταία 12.000 χρόνια στη Μέση Ανατολή αρκετά πιο πρόσφατα στην Ευρώπη. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιες είναι οι ακριβείς δραστηριότητες των αρχαίων γυναικών, αλλά ο Macintosh έχει έναν κατάλογο δραστηριοτήτων, που βασίζεται στο γεγονός ότι δεν έχουν εφευρεθεί ακόμη τα άροτρα και άλλα εργαλεία: καλλιέργεια του εδάφους, καλλιέργεια φυτών, συγκομιδή καλλιεργειών, άλεση σιτηρών, την επεξεργασία κρέατος, την κατασκευή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, αγγειοπλαστική - για ώρες και ώρες κάθε μέρα.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Αυστρία και τον Καναδά, με επικεφαλής τη δρα Άλισον Μάκιντος του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science Advances", εκτιμούν λοιπόν πως αυτή η σωματική δύναμη των αρχαίων γυναικών οφειλόταν στο ότι έπρεπε να φυτεύουν, να οργώνουν και να θερίζουν με τα χέρια τους, καθώς επίσης να αλέθουν χειρωνακτικά τα δημητριακά ανάμεσα σε δύο μεγάλες πέτρες, έως και πέντε ώρες κάθε μέρα, για να φτιάξουν αλεύρι. Έπρεπε επίσης να μεταφέρουν τροφή και νερό στα ζώα, να επεξεργάζονται το κρέας και το γάλα, να μετατρέπουν τα δέρματα και το μαλλί σε υφάσματα κ.α.

    «Τώρα μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε πόσο έντονες, ποικίλες και κουραστικές ήταν οι εργασίες μιας γυναίκας, αποκαλύπτοντας έτσι την κρυφή ιστορία της εργασίας των γυναικών για μια περίοδο χιλιάδων ετών» δήλωσε η Μάκιντος.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι τα γυναικεία οστά έως τώρα συγκρίνονταν με τα ανδρικά, πράγμα που έχει οδηγήσει σε συστηματική υποτίμηση της φυσικής ρώμης που είχαν οι παλιές γυναίκες. Η νέα έρευνα είναι η πρώτη που συνέκρινε με τη βοήθεια τομογραφίας προϊστορικά γυναικεία οστά χεριών και ποδιών (από νεολιθικές έως μεσαιωνικές γυναίκες), με αντίστοιχα σύγχρονα γυναικεία οστά από διάφορες αθλήτριες (κωπηλάτριες, δρομείς, ποδοσφαιρίστριες), καθώς και γυναίκες που έκαναν καθιστική ζωή.

  Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες της νεολιθικής εποχής προ 7.400 έως 7.000 ετών είχαν παρόμοια δύναμη στα πόδια με τις σημερινές πρωταθλήτριες της γυναικείας κωπηλατικής ομάδας του Κέιμπριτζ. Όμως τα οστά των χεριών τους ήταν 11% έως 16% πιο δυνατά από τις αθλήτριες και σχεδόν 30% πιο δυνατά από μια μέση φοιτήτρια του βρετανικού πανεπιστημίου που δεν κάνει κωπηλασία.

  Μια γυναίκα της εποχής του Χαλκού πριν από 4.300 έως 3.500 χρόνια είχε 9% έως 13% πιο γερά χέρια από μια νεαρή Βρετανή πρωταθλήτρια κωπηλασίας, αλλά 12% πιο αδύναμα πόδια.Πηγή: EPA/ALASTAIR FYFE / CAMBRIDGE UNIVERSITY/ HANDOUT,  nationalgeographic CNN Greece

Σχόλια