Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλωνΗ αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων εμμονή και του Μητσοτάκη και των δανειστών και της κυβέρνησης.
  Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, παρά τα όσα διατείνονται οι κυβερνητικοί για να την ωραιοποιήσουν και να την περάσουν πιο εύκολα αποτελεί μόνιμη επωδό των απαιτήσεων των δανειστών, οργανικό στοιχείο της πολιτικής της ΝΔ που πρωτοστατεί στην εμπέδωση της αντίληψης περί της αναγκαιότητας της, και φυσικά των δουλοφρόνων της κυβέρνησης που αντιλαμβάνονται πλήρως τι δημοσίους υπαλλήλους χρειάζονται για να μακροημερεύσει η μνημονιακή τους πολιτική.


   Η επικαιροποίηση του μνημονίου φέρνει μία σειρά από δεσμεύσεις που πρέπει να προχωρήσει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης μέσα στο επόμενο έτος. Σύμφωνα, λοιπόν, με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το υπουργείο καλείται να έχει ολοκληρώσει έως τον ερχόμενο Μάρτιο την πρώτη φάση της κινητικότητας, δηλαδή να έχουν τοποθετηθεί όλοι οι υπό κινητικότητα εργαζόμενοι –είτε με μετάταξη είτε με απόσπαση- στις δημόσιες υπηρεσίες.

  Παράλληλα, όμως, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης καλείται να έχει δρομολογήσει και το θέμα της επιλογής των νέων ειδικών γραμματέων. Το ...deadline είναι τον Ιούνιο του 2018, όπου μέχρι τότε θα πρέπει να έχει γίνει η επιλογή των νέων Διοικητικών, Αναπληρωτών και Ειδικών Τομεακών Γραμματέων.

  Μάλιστα, το υπουργείο δεσμεύεται ότι μέσα σε διάστημα τριών μηνών από την ημερομηνία διορισμού των νέων στελεχών, θα έχουν οδηγηθεί στην έξοδο οι υφιστάμενοι Γενικοί Γραμματείς. Στο μεταξύ, τον Μάρτιο του 2018, θα πρέπει να έχει προκηρυχθεί η πρόσκληση για όλους τους διευθυντές, οι οποίοι και θα διοριστούν μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, μήνα κατά τον οποίο θα ολοκληρωθεί και ο διορισμός των προϊσταμένων τμημάτων.

  Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο γίνεται αναφορά και στη νέα αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2018 με την ηλεκτρονική πλατφόρμα αξιολόγησης. Διευκρινίζεται πως η συγκεκριμένη πρόταση της e-αξιολόγησης, όπως ανέφεραν το προηγούμενο διάστημα κύκλοι του υπουργείου, δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, και υλοποιείται στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης των λειτουργιών και των υπηρεσιών του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, φέρνοντας στο δημόσιο τομέα μία νέα κουλτούρα.

 Έχοντας λοιπόν υπόψιν τη θωράκιση του κράτους από τις λαϊκές αντιδράσεις χρειάζονται ένα υποταγμένο σώμα, σώμα γυμνοσάλιαγκα, των δημοσίων υπαλλήλων, τρομοκρατημένο, πειθήνιο, αναίσθητο στον λαϊκό πόνο ή στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, που θα κάνει τη δουλίτσα του και δεν θα κοιτάει τίποτα άλλο.

  Από τον Γενάρη του 2018 σχεδιάζουν να μπει σε εφαρμογή η ηλεκτρονική «αξιολόγησης» στο Δημόσιο, λύση που επιλέχθηκε μετά τη μαζική αντίσταση των ΔΥ και την απαξίωση κάθε αξιολογικής διαδικασίας που πήγε να περάσει η κυβέρνηση. Η καινούρια πρόταση αξιολόγησης, ενδεδυμένη τα φρέσκα ρούχα της τεχνολογίας, θα είναι χειρότερη, πιο αδιαφανής, πιο διαβλητή και πιο χειραγωγήσιμη από οποιαδήποτε άλλη αφού θα μπορεί να καθορίζεται και ελέγχεται ως τις τελευταίες της λεπτομέρειες από τη διεφθαρμένη και υποταγμένη πολιτική εξουσία.

  Ο Μητσοτάκης. σαν υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης, που προσπάθησε να περάσει την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων σαν αναγκαιότητα "εκσυγχρονισμού" του κράτους, αναγκάστηκε να αποσύρει το σχετικό νομοσχέδιο, μετά τον καθολικό αγώνα των δημοσίων υπαλλήλων. Ήταν ο μοναδικός υπουργός που απέσυρε νομοσχέδιο τα μνημονιακά χρόνια και γι αυτό ίσως μισεί τους ΔΥ και τους επιτίθεται μόνιμα με όλους τους τρόπους. Η κυβέρνηση, παίρνοντας διδάγματα από αυτόν, πιο πονηρή, άλλαξε, μετά τη σφαλιάρα που έφαγε με το αρχικό ανεφάρμοστο νομοσχέδιο της, και προσπαθεί με πολύ πιο ύπουλο τρόπο, μέσα από την ηλεκτρονική αδιαφάνεια να παρακάμψει τις αντιδράσεις. Αν θα το πετύχει θα έχει κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά στη συλλογική έκφραση και αντίσταση των δημοσίων υπαλλήλων.

Επιμέλεια : Πάνος Ευθυμίου

 ΠΗΓΗ: Εύη Σαλτού in.gr

Σχόλια