Τα έδωσαν όλα όσα ζήτησαν.Τα έδωσαν όλα όσα ζήτησαν. Προγραμματίζουν την ψήφιση των μέτρων πριν και μετά τα Χριστούγεννα.  Ικανοποίηση απόλυτη στις Βρυξέλλες από την επιδειχθείσα δουλοπρέπεια όλων των υπουργών της κυβέρνησης στους υπαλλήλους των δανειστών
Ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ χαιρέτισε σήμερα την συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους υπαλλήλους των δανειστών, εκφράζοντας ταυτόχρονα την "αισιοδοξία" του για την "τελική έκβαση του ελληνικού προγράμματος".


Υπήρξαν δύσκολες στιγμές, σημείωσε εξάλλου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προβαίνοντας σε έναν πρώτο απολογισμό της θητείας του, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις δυσκολίες που υπήρξαν σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα το καλοκαίρι του 2015. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη δικαστική εμπλοκή στην Ελλάδα τριών υπαλλήλων της ΕΕ που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις.

Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί χαιρέτισε και αυτός την επικύρωση από τους υπουργούς της ευρωζώνης της τεχνικής συμφωνίας που επετεύχθη το Σάββατο στην Αθήνα ανάμεσα στους εκπροσώπους των δανειστών και την ελληνική πλευρά.

Ο επίτροπος χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά που κατέληξαν, όπως είπε, σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Οι υπουργοί της ευρωζώνης αναγνώρισαν την πρόοδο και το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών το Δεκέμβριο ή στις αρχές του Ιανουαρίου, είπε ο Μοσκοβισί. Επισήμανε ότι κοινή είναι η εκτίμηση πως το ελληνικό δημοσιονομικό πλεόνασμα θα είναι το 2017 μεγαλύτερο από αυτό που είχε προϋπολογιστεί, ενώ αναφερόμενος στο παρελθόν υπήρξε επικριτικός για τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γ. Βαρουφάκη.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι καλό μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές και προέβλεψε ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα θα γίνει τον Ιανουάριο, ενώ εμφανίστηκε σχετικώς αισιόδοξος ως προς την πορεία μείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Η 3η αξιολόγηση αποτέλεσε «βόλτα στο παιδική χαρά» για την κυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά την εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που για τους δανειστές αποτελούσε κεντρικό προαπαιτούμενο για να υπάρξει τεχνική συμφωνία.

Επίσης το ξεπούλημα μονάδων της ΔΕΗ αλλά και τα μέτρα λιτότητας ως το 2020 (περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο), που έχει ψηφίσει προκαταβολικά η κυβέρνηση από τη δεύτερη αξιολόγηση, συνέβαλαν στο να κλείσει τάχιστα η τεχνική συμφωνία.

Υπενθυμίζουμε τα βάρβαρα μέτρα ενάντια στην εκπαίδευση, ο περιορισμός του δικαιώματος των δικαιωμάτων, της απεργίας κλπ. που έχουν συμφωνηθεί και σιγά σιγά θα αρχίσουν να νομοθετούνται.

Το κίνημα των εργαζομένων, ποδηγετημένο από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, λόγο απουσίας της αριστεράς με ανεξάρτητους από αυτόν αγώνες, απουσίαζε παντελώς από τις "διαπραγματεύσεις" αφού οργανώνει απεργία σε χρονική απόσταση ασφαλείας για να μην εμποδιστούν καθ' οιονδήποτε τρόπο οι διαπραγματεύσεις.

                                           Πάνος Ευθυμίου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Εφημερίδα των συντακτών.Σχόλια