Στην Καταλονία δεν κρίνονται μόνο τα όνειρα και οι ελπίδεςΣτην Καταλονία δεν κρίνονται μόνο τα όνειρα και οι ελπίδες ενός λαού. Κρίνονται πολύ περισσότερα από αυτά.

Η αναμέτρηση θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της κρίσης που έχει διχάσει τη χώρα αλλά και την περιοχή, θα βάλει τη σφραγίδα της σε όλη την εποχή μας.


  Όλο το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης της Ισπανίας ρίχνει το βάρος του για να νικήσουν οι δικοί τους στην Καταλονία στις εκλογές βίας που έχουν διοργανώσει, με τους Καταλανούς ηγέτες είτε στη φυλακή, είτε στην εξορία, είτε υπό τη σκια βαριών κατηγοριών.

  Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας βρέθηκε στη Βαρκελώνη σε μια κίνηση με στόχο την υποστήριξη του Λαϊκού Κόμματος στις τοπικές εκλογές της Πέμπτης. Εκτός από τον Μαριάνο Ραχόι στην Καταλονία βρέθηκαν ο ηγέτης των Θιουδαδάνος Άλμπερτ Ριβέρα αλλά και ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντεθ, συνοδευόμενος από τον πρώην πρωθυπουργό Θαπατέρο για να στηρίξουν τους υποψηφίους τους.

   Η προεκλογική εκστρατεία διεξάγεται υπό συνθήκες πρωτόγνωρες, με αγωνιστές της ανεξαρτησίας να βρίσκονται υπό μαζικό διωγμό, να βρίσκονται στη φυλακή ή εκτός της χώρας. Ακόμη και το κίτρινο χρώμα, ένοχο ανεξαρτησίας, είναι εξορισμένο από την προεκλογική εκστρατεία. "Δημοκρατικές" εκλογές που μόνο τα τανκς τους λείπουν για να θυμίζουν παλιότερες παρωδίες. Άλλωστε στην εποχή μας όποιος ελέγχει τα ΜΜΕ και κυρίως την τηλεόραση δεν τα χρειάζεται συνήθως.

   Στη συνέντευξή του στους Νιου Γιορκ Τάιμς, ο Πουιτζντεμόν κατήγγειλε ότι σε μια πρόσφατη εκπομπή γι αυτόν στην ισπανική τηλεόραση χρησιμοποιήθηκε το σάουντρακ του «Εξορκιστή» ώστε να συνδεθεί η προσωπικότητά του με κάτι διαβολικό. Μιλώντας στη Γερουσία, ο πρόεδρος της κρατικής τηλεόρασης απάντησε ότι η μουσική αυτή είναι πολύ ωραία και δεν επελέγη με κακό σκοπό…

  Παρόλα αυτά όμως το πνεύμα της ανεξαρτησίας δεν λέει να υποκύψει. Ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται φέρνουν τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας μπροστά. Βέβαια το βαθύ, και όχι μόνο ισπανικό κράτος, έχει και άλλους άσσους στο μανίκι του.

  Από το Βέλγιο απευθύνεται στους πολίτες και τους υποστηρικτές του ο πρώην επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Κάρλος Πουιτζντεμόν.

Το διακύβευμα είναι οι 135 έδρες του καταλανικού κοινοβουλίου και εάν τα τρία κόμματα της ανεξαρτησίας θα συγκεντρώσουν ξανά την πλειοψηφία.

  Ο Πουιτζντεμόν έχει πρoσδώσει στις κάλπες τον χαρακτήρα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο κόμμα του πρώην αντιπροέδρου της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Γιουνκέρας, ο οποίος παραμένει στη φυλακή.

  Ενώ ο Πουιτζντεμόν πραγματοποιεί την προεκλογική του εκστρατεία από το Βέλγιο, ο πρώην αναπληρωτής του Οριόλ Ζουνκέρας κάνει τη δική του εκστρατεία από τη φυλακή, όπου περιμένει τη δίκη του.

  Ένα άλλο κόμμα που υποστηρίζει την ανεξαρτησία της επαρχίας, το αριστερό PUC (Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας), συμμετέχει στις εκλογές, χαρακτηρίζοντάς τις ταυτόχρονα παράνομες. Το κόμμα ισχυρίζεται ότι ο Ραχόι καταχράστηκε τις εξουσίες του προκηρύσσοντας νέες εκλογές στην Καταλονία. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ρεκόρ συμμετοχής των πολιτών, αφού το κλίμα είναι ιδιαίτερα πολωμένο

  Όπως επισημαίνει ο Χαβιέρ Τόρενς, καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, είναι η πρώτη φορά από την αποκατάσταση της δημοκρατίας που γίνονται εκλογές εν τη απουσία ηγετικών στελεχών των κομμάτων. Η απόφαση των δικαστών να στείλουν στη φυλακή τον Ζουνκέρας και άλλα στελέχη, τονίζει, δημιούργησε «μια κατάσταση σοβαρής ανωμαλίας».

«Δεν ισχυρίζομαι ότι η Ισπανία δεν είναι δημοκρατία, αλλά ορισμένες βασικές εγγυήσεις της δημοκρατίας έχουν παραβιαστεί», προσθέτει ο Καταλανός καθηγητής.

   Αυτό που ο Καταλανός καθηγητής αναφέρει απλώς σαν μια «μια κατάσταση σοβαρής ανωμαλίας», ενώ στην ουσία είναι ένα συγκαλυμμένο πραξικόπημα, είναι μια σκηνή από το μέλλον, όπου οι αστικές ελευθερίες και δικαιώματα θα είναι υπό αμφισβήτηση και αλά καρτ. Περισσότερο παρά ποτέ η ήττα του καταλανικού λαού θα είναι και δική μας ήττα και η νίκη του δική μας νίκη!…

   Στην Καταλονία δεν κρίνονται μόνο τα όνειρα και οι ελπίδες ενός λαού. Κρίνονται πολύ περισσότερα από αυτά. Γι αυτό, και πέρα από τα αποτελέσματα των εκλογών και την ισχυρή συμβολική τους βαρύτητα,  στη νέα φάση της σύγκρουσης που μόλις τώρα έχει αρχίσει, τα διακυβεύματα θα είναι πολύ πιο συνολικά, και ο δρόμος της πολύ μακρύς.                                                          Επιμέλεια: Αλέξανδρος Καπακτσής

ΠΗΓΗ:Euronews, Ραφαέλ Μάιντερ  thetoc, Infowar

Σχόλια