Ο Xi Jinping για τη μελλοντική ανάπτυξη της οικονομίας της ΚίναςΟ Xi Jinping για τη μελλοντική ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας
19 Δεκεμβρίου, «Λαϊκή Ημερήσια Εφημερίδα» στο διαδίκτυο – Η προσεχής Κεντρική συνεδρίαση εργασίας επί των οικονομικών θεμάτων ήταν η πρώτη μετά το 19 ο Παν κινέζικο Συνέδριο του ΚΚΚ, ενώ το επόμενο έτος θα είναι το πρώτο έτος εφαρμογής του πνεύματος του 19ου Παν κινέζικου Συνεδρίου του Κ.Κ.Κ. Το τμήμα κινητής τηλεφωνίας της εφημερίδας «Λαϊκή Ημερήσια Εφημερίδα» συνοψίζει τα οκτώ συμπεράσματα του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, Xi Jinping, σχετικά με την κινεζική οικονομία, τα οποία καθιστούν δυνατή την κατανόηση της μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (Λ.Δ.Κ.).

1. Μακροπρόθεσμη ευνοϊκή ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, η κινεζική οικονομία έχει μετατοπιστεί από την "ταχεία" στην "ποιοτική" ανάπτυξη. Τα τρία πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ της Λ.Δ.Κ. ήταν 6,9%, το ένατο συνεχόμενο τρίμηνο ο δείκτης διατηρείται στην περιοχή από 6.7 έως 6.9%. Το σημαντικότερο είναι, ότι συνεχώς βελτιώνεται η οικονομική δομή · οι στόχοι της απασχόλησης υπερεκπλήρωνονται · σειρά από δείκτες του επιχειρηματικού τομέα συνεχίζουν να ανανεώνουν τα ρεκόρ των τελευταίων πέντε ετών. Παράλληλα, φέτος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα τέσσερις φορές.
2. Διατήρηση της μακροπρόθεσμης τάσης για "επίτευξη προόδου στη σταθερότητα"
Η επίτευξη προόδου στη σταθερότητα – θα είναι η κύρια τάση λειτουργίας της κινεζικής οικονομίας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Το 2018 θα αποτελέσει το κλειδί για την πλήρη οικοδόμηση μιας κοινωνίας με μέτρια ευημερία, την εφαρμογή του προγράμματος του 13ου πενταετούς σχεδίου. Στο μέλλον, η Κίνα θα πρέπει να εφαρμόσει τον σοσιαλιστικό εκσυγχρονισμό, να οικοδομήσει ολόπλευρα ένα ισχυρό σοσιαλιστικό εκσυγχρονισμένο κράτος. Τα καθήκοντα για την ανάπτυξη δεν είναι απλά, η κατάσταση είναι δύσκολη, γι 'αυτό είναι απαραίτητο να εκτιμήσουμε με προσοχή τη συνολική κατάσταση, να κατανοήσουμε τις τάσεις και να ακολουθήσουμε το βασικό στυλ - να επιτύχουμε πρόοδο μέσα από τη σταθερότητα.
3. Η μεταρρύθμιση στην Κίνα : ευρύτερη, μεγαλύτερη και εντονότερη
Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Κίνα έχει προτείνει 360 σημαντικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων -περισσότερα από 1500 μέτρα- σε αρκετούς τομείς και βασικούς δεσμούς είχε σημειωθεί σημαντική πρόοδος.
Στην εισήγηση του 19ου Πανκινέζικου Συνεδρίου του ΚΚΚ έχει ήδη παρουσιαστεί η άνευ προηγουμένου αποφασιστικότητα και η ένταση της συνολικής εμβάθυνσης των μεταρρυθμίσεων · πέρασε ένα ισχυρό μήνυμα για πιο εκτεταμένες περιοχές μεταρρύθμισης, για μεγαλύτερο αριθμό μέτρων και ισχυρότερη δυναμική.
Το επόμενο έτος σηματοδοτεί την 40ή επέτειο της πολιτικής μεταρρυθμίσεων και ανοίγματος, η ανθρωπότητα αναμένει νέες ενέργειες της Κίνας στην ολόπλευρη εμβάθυνση της μεταρρύθμισης.
4. Οι πόρτες του εξωτερικού ανοίγματος της Κίνας θα είναι ευρύτερες
Σήμερα, όταν εντείνονται οι τάσεις της αντί-παγκοσμιοποίησης και του εμπορικού προστατευτισμού, η θέση του Xi Jinping, χωρίς αμφιβολία, έγινε «ηρεμιστικό φάρμακο» για την ανθρωπότητα.
Στα επόμενα 15 χρόνια, η κινεζική αγορά θα εισάγει αγαθά ύψους 24 τρισεκατομμυρίων δολαρίων · θα προσελκύει άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων · ενώ ο όγκος των ξένων επενδύσεων στην Κίνα θα φτάσει επίσης τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, η κυβέρνηση της ΛΔΚ υπόσχεται, ότι για κάθε επιχείρηση που θα είναι εγγεγραμμένη στο έδαφος της χώρας θα εφαρμοστεί η ίδια πρακτική.
5. Ανάπτυξη της παραγωγής για την ενίσχυση του πραγματικού τομέα της οικονομίας
Παρά το γεγονός ότι η Κίνα ονομάζεται «εργαστήριο του κόσμου», είναι δύσκολο να μην παρατηρηθούν ελλείψεις στην ποιότητα της παραγωγής. Η κινεζική οικονομία πρέπει να περάσει από την ταχεία στην ποιοτική ανάπτυξη.
6. Εφαρμογή της κρατικής στρατηγικής μεγάλων δεδομένων · επιτάχυνση της οικοδόμισης της ψηφιακής Κίνας
Στις 4 Δεκεμβρίου, η εταιρία McKinsey δημοσίευσε μια έκθεση για την ψηφιακή οικονομία της Κίνας. Σύμφωνα με την έκθεση, η ΛΔΚ βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες θέσεις παγκοσμίως στους τομείς του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ψηφιακών πληρωμών. Ο αριθμός των ιδιωτικών εταιρειών εκκίνησης, των οποίων η κεφαλαιοποίηση υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, αποτελεί το 1/3 παγκοσμίως, η αξία τους είναι 43%. Από το 2014 έως το 2016, ο όγκος των επενδύσεων σε επιχειρήσεις έφτασε τα 77 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με την έκθεση, η μελλοντική ψηφιοποίηση της Κίνας θα οδηγήσει τον κόσμο.
7. Η ανάπτυξη της Κίνας - ευκαιρίες για την ανθρωπότητα
Επί του παρόντος, για πολλές χώρες, η Κίνα έχει ήδη γίνει ο πρώτος εμπορικός εταίρος, ο μεγαλύτερος επενδυτής, αλλά και ο σημαντικότερος εξαγωγέας αγαθών.
  Η σταθερή ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας επιτρέπει στην ανθρωπότητα να αξιοποιήσει τα "μερίσματα" της ανάπτυξης. Για παράδειγμα, η Ταϊλάνδη και η Δημοκρατία της Κορέας προσελκύουν κάθε χρόνο πάνω από ένα εκατομμύριο Κινέζους τουρίστες, ενώ υπολογίζοντας την κατανάλωση 1.000 δολαρίων ανά άτομο, οι χώρες αυτές μπορούν να επωφεληθούν ετησίως από τον τουρισμό με ένα δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ το χρόνο.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι όσο γρηγορότερα αναπτύσσεται η Κίνα, τόσο περισσότερες είναι ευκαιρίες για την ανθρωπότητα.
8. Η ταχεία αμαξοστοιχία της Κίνας καλωσορίζει άλλες χώρες
Νωρίτερα, ο πρόεδρος Xi Jinping επανειλημμένα στις διεθνείς εκδηλώσεις καλούσε τις χώρες του πλανήτη στην “ταχεία αμαξοστοιχία” ανάπτυξης της Κίνας.
Η Κίνα ακολουθεί ειλικρινή στάση, αλλά και αναλαμβάνει συγκεκριμένες ενέργειες. Για παράδειγμα, μετά την ανακήρυξη της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, ένας δρόμος» το 2013, ήδη περισσότερες από 100 χώρες και διεθνείς οργανισμοί έχουν εκφράσει την ενεργό υποστήριξή τους · περισσότερα από 40 κράτη και διεθνείς οργανισμοί έχουν υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με την Κίνα · οι κινεζικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια $ στις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος του άξονα «Μία ζώνη, ένας δρόμος». Ταυτόχρονα με αυτό, τα σταθερά επιτεύγματα της Ασιατικής τράπεζας Επενδύσεων Υποδομών · του ταμείου “Δρόμος του Μεταξιού” · της Νέας Τράπεζας Ανάπτυξης των BRICS, αποδεικνύουν σε όλον τον κόσμο τις δυνατότητες συνεργασίας με την Κίνα και την επίτευξη αμοιβαίου οφέλους.
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Κατσιάβαλος

Σχόλια