Τι περιμένει την οικονομία της Κίνας το 2018;Οικονομική ανασκόπηση: Τι περιμένει την οικονομία της Κίνας το 2018;
Πεκίνο, 2 Ιανουαρίου / Xinhua / - Η κινεζική οικονομία ολοκλήρωσε το 2017 με καλές επιδόσεις, οι οποίες υπερέβησαν τις προσδοκίες · επιτεύχθηκε η συγκράτηση των οικονομικών κινδύνων και η μετρίαση της αγοράς ακινήτων · οι μεταρρυθμίσεις σε βασικούς τομείς προχωρούν σταθερά προς τα εμπρός.
   Ως τώρα, η δεύτερη, σε παγκόσμια κλίμακα, οικονομία υπήρξε βασικός μοχλός της παγκόσμιας ανάπτυξης · θα συνεχίσει άραγε να βελτιώνεται ο ρόλος της και πώς θα αντιμετωπίσει η Κίνα τις δυσκολίες αυτής της χρονιάς; Για να κατανοήσουμε αυτό, πρέπει να δώσουμε προσοχή σε ορισμένους βασικούς τομείς.
Οι προσπάθειες της Εμβάθυνση της διαρθρωτικής μεταρρύθμισης στον τομέα της προσφοράς.
Κίνας για τη βελτίωση της κατάστασης στον τομέα της προσφοράς έδωσαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα το 2017 και θα συνεχίσουν να βελτιώνονται το 2018.
Ένα από τα κύρια καθήκοντα αυτής της μεταρρύθμισης είναι η εξάλειψη της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας. Πέρυσι, η Κίνα πέτυχε το στόχο της, μειώνοντας την παραγωγική ικανότητα στη βιομηχανία χάλυβα και άνθρακα κατά 50 εκατομμύρια και 150 εκατομμύρια τόνους, αντίστοιχα.
Πρόοδος σημειώθηκε επίσης σε τέσσερα άλλα μέτωπα, συμπεριλαμβάνοντας τη μείωση του χρέους, τη μείωση του επιπέδου των αποθεμάτων, τη μείωση των εξόδων και την ενίσχυση των αδύναμων κρίκων.
Στην Κεντρική Διάσκεψη Οικονομικής Εργασίας, που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο, η κινεζική ηγεσία υποσχέθηκε να συνεχίσει τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση στον τομέα της προσφοράς και να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας της οικονομίας.
Διατήρηση αυστηρού ελέγχου της χρηματοπιστωτικής αγοράς.
  Το 2017, οι κινεζικές αρχές έλαβαν πραγματικά μέτρα κατά των εκτεταμένων παραβιάσεων σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη χρηματοπιστωτική αγορά. Οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι εταιρείες επενδύσεων κατέβαλαν σημαντικά πρόστιμα για μη συμμόρφωση με τους κανόνες της αγοράς.

Στο μέλλον, η ηγεσία της χώρας θα συνεχίσει να καταπολεμά αποφασιστικά τις μη συμμορφωμένες με τους κανόνες και τις παράνομες δραστηριότητες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, δεδομένου ότι η πρόληψη των κινδύνων παραμένει μία από τις προτεραιότητες για την Κίνα.
Ενίσχυση του ελέγχου της ρύπανσης.
  Τίποτα καλύτερα από έναν καθαρό και γαλάζιο ουρανό πάνω από το Πεκίνο, αυτό το χειμώνα, δεν μπορεί να αποδείξει την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών της Κίνας στην καταπολέμηση της ρύπανσης. Η μετάβαση σε οικολογικά καθαρές πηγές ενέργειας για τη θέρμανση και η αύξηση των κυρώσεων κατά των ρυπογόνων επιχειρήσεων αποδίδουν καρπούς. Ο γαλανός ουρανός έπαψε να αποτελεί σπάνιο φαινόμενο και πολυτέλεια για το Πεκίνο.
  Ο έλεγχος της ρύπανσης επίσης συμπεριλήφθηκε στις προτεραιότητες της Κίνα για τα επόμενα τρία χρόνια. Προβλέπεται η σημαντική μείωση των εκπομπών των κύριων ρύπων και η επίτευξη της βελτίωσης της οικολογικής κατάστασης στο σύνολό της.
Συνέχιση της ρύθμισης της αγοράς ακινήτων.
  Το 2017, λόγω της επιβολής περιορισμών στην αγορά ακινήτων και την αύξηση του ελάχιστου ποσού της αρχικής πληρωμής υποθηκών, οι κινεζικές αρχές κατάφεραν να μετριάσουν την αγορά των ακινήτων.
  Η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει έναν "μακροπρόθεσμο μηχανισμό" για τη ρύθμιση και τη σταθεροποίηση της αγοράς, καθώς και ένα σύστημα ασφάλειας κατοικίας στο οποίο η προσφορά θα εξασφαλίζεται με διάφορους πόρους.
  Στις μεγάλες και μεσαίες πόλεις, οι αρχές σκοπεύουν να αναπτύξουν την αγορά ενοικίασης της κατοικίας, ιδίως των μακροπρόθεσμων ενοικιάσεων. Ενώ στις μικρές πόλεις και στις επαρχίες ως προτεραιότητα θα παραμείνει η μείωση του αποθέματος των απούλητων κατοικιών.
  Στην έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών Στρατηγικών της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Κίνας, προβλέπεται ότι το 2018, ελλείψει σημαντικών αναταραχών, η κινεζική αγορά ακινήτων θα παραμείνει σταθερή.
Επιτάχυνση της μεταρρύθμισης των κρατικών επιχειρήσεων.
  Η μεταρρύθμιση των κρατικών επιχειρήσεων το 2018 θα επιταχυνθεί, καθώς η κινεζική κυβέρνηση υπολογίζει, ότι οι κρατικές επιχειρήσεις θα διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στην εξάλειψη της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, στη διατήρηση του δείκτη χρέους υπό έλεγχο και στη βελτίωση της ποιότητας της οικονομικής ανάπτυξης.
  Το 2017, το 68,9% των κεντρικών κυβερνητικών επιχειρήσεων της Κίνας συμμετείχαν στη μεταρρύθμιση της εισαγωγής μικτής ιδιοκτησίας και οι αρχές σχεδιάζουν να αυξήσουν το ποσοστό των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται σε αυτές τις μετατροπές.
  Στο 19ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, η κινεζική ηγεσία υποσχέθηκε να καταστήσει τις κρατικές επιχειρήσεις "ισχυρότερες, καλύτερες και μεγαλύτερες" και να τις μετατρέψει σε "εταιρείες παγκοσμίου επιπέδου, που θα είναι ανταγωνιστικές σε παγκόσμια κλίμακα".
Αύξηση του βαθμού ανοίγματος.
  Το 2018, θα γιορτάζεται η 40ή επέτειος από την αρχή εφαρμογής της πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων ανοίγματος της Κίνας, και οι αρχές του κράτους υποσχέθηκαν να ανοίξουν ακόμη περισσότερο τις πόρτες στον εξωτερικό κόσμο.
  Στην κεντρική συνεδρίαση για το οικονομικό έργο, ανακοινώθηκαν τα πλάνα για την αύξηση των εισαγωγών και τη μείωση των εισαγωγικών δασμών για ορισμένα αγαθά, προκειμένου να επιτευχθεί ισορροπημένο εμπόριο.
  Προκειμένου να δοθούν μεγαλύτερες ευκαιρίες στις ξένες επιχειρήσεις και να προωθηθεί η ανάπτυξη της αγοράς, το 2018 θα διανεμηθεί, σε εθνικό επίπεδο, ένας "αρνητικός κατάλογος" ο οποίος θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των τομέων που είναι κλειστοί για τις ξένες επενδύσεις.
  Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να επεκτείνει τις εξουσίες των πειραματικών ζωνών ελεύθερου εμπορίου και να επεξεργαστεί τα ζητήματα του ανοίγματος των ελεύθερων λιμένων. Τέτοια σχέδια ανακοινώθηκαν στο 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Μετάφραση: Κωνσταντίνος Κατσιάβαλος

Σχόλια