Στο 3,9% τοποθετεί το ΔΝΤ την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2018Στο 3,9% τοποθετεί το ΔΝΤ την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2018 και το 2019
Την εκτίμηση πως η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχτεί το 2018 και το 2019 με ρυθμό 3,9% διατύπωσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), δίνοντας από το Νταβός της Ελβετίας στη δημοσιότητα τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του (κατά 0,2%) για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook Update).

Το ΔΝΤ προβλέπει πως η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί κατά 2,7% το 2018 και κατά 2,5% το 2019, ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 2,2% εφέτος και κατά 2% το 2019, ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί το 2018 κατά 2,3% και το 2019 κατά 2%, πως η Ιαπωνία θα αναπτυχθεί εφέτος 1,2% και το 2019 κατά 0,9%, και πως η Κίνα θα σημειώσει ανάπτυξη εφέτος 6,6% και 6,4% το 2019.
  Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας αλλά και της Βραζιλίας, Νότιας Αφρικής δίνουν μια ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη. Η ανισόμετρη ανάπτυξη μεταξύ παλιών και νέων ιμπεριαλιστικών κέντρων συνεχίζεται.
Στην αναδυόμενη και αναπτυσσόμενη Ευρώπη, όπουη ανάπτυξη το 2017 εκτιμάται τώρα ότι έχει υπερβεί το 5%, η δραστηριότητα το 2018 και το 2019 αναμένεται να παραμείνει ισχυρότερη από προηγουμένως, ανυψώθηκε υψηλότερα από την  πρόβλεψη ανάπτυξης για την Πολωνία και ιδιαίτερα Τουρκία. Οι αναθεωρήσεις αυτές αντικατοπτρίζουν ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον, με εύνοϊκές οικονομικές συνθήκες και ισχυρότερη ζήτηση για εξαγωγές από τη ζώνη του ευρώ και, για την Τουρκία, μια ευνοϊκή πολιτική.
  Προλογίζοντας την έκθεση η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει σταθερά από το 2016, αλλά η ανάπτυξη αυτή έχει κυκλικά χαρακτηριστικά και δεν διαχέεται σε όλες τις χώρες.
Σύμφωνα με την ιδία τα σημάδια της κρίσης εξακολουθούν να υφίστανται και για το λόγο αυτό τώρα που η συγκυρία είναι ευνοϊκή τα κράτη πρέπει να προστρέξουν για να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν λιγότερο επικίνδυνη την επομένη κρίση που θα ανακύψει.
Η ίδια εστίασε στις οικονομικές ανισότητες και στις δημογραφικές πιέσεις, τονίζοντας πως μία στις πέντε αναδυόμενες οικονομίες ήταν σε ύφεση το 2017.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπστφελντ ανέφερε πως τόσο η πρόβλεψη για το 2018 όσο και η πρόβλεψη για το 2019 για την παγκόσμια ανάπτυξη ξεπερνούν κατά 0,2% τις προβλέψεις που είχε κάνει το ΔΝΤ τον περασμένο Οκτώβριο.
«Αυτά είναι καλά νέα. Αλλά οι πολιτικοί ηγέτες και οι φορείς χάραξης πολιτικής πρέπει να έχουν κατά νου ότι η παρούσα οικονομική δυναμική αντανακλά ένα συνδυασμό παραγόντων που είναι απίθανο να διαρκέσει για πολύ. Η παγκόσμια οικονομική κρίση μπορεί να φαίνεται πως είναι πίσω μας, αλλά χωρίς άμεση δράση για την αντιμετώπιση των εμποδίων που φρενάρουν  τη διαρθρωτική ανάπτυξη η επόμενη ύφεση θα έρθει πιο γρήγορα και θα είναι πιο δύσκολο να την πολεμήσουμε», ανέφερε ο Μορίς Όμπστφελντ.
Ο ίδιος είπε πως κάθε κυβέρνηση πρέπει να θέτει σήμερα τρεις ερωτήσεις. Πρώτον, πώς μπορεί να αυξήσει μακροπρόθεσμα την οικονομική αποδοτικότητα και τα επίπεδα παραγωγής, δεύτερον, πώς μπορεί να υποστηρίξει την ανθεκτικότητα της οικονομίας και να αποτρέψει μια νέα κρίση και τρίτον πώς μπορεί να διασφαλίσει τα εργαλεία πολιτικής για την αντιμετώπιση της επόμενης κρίσης.
Καμιά αναφορά φυσικά για την ανάλωση εκατομμυρίων ζωών για την επίτευξη αυτής της ανάπτυξης της οποίας το μεγαλύτερο μερίδιο δεν το καρπώνεται η εργαζόμενη πλειοψηφία αλλά μια μικρή δράκα κηφήνων. Όπως αποκάλυψε πρόσφατα η  oxfam, το 82% του πλούτου που παρήχθη το 2017 το άρπαξε το πλουσιότερο 1%. Είναι μια αθλιότητα που συνεχίζεται λόγω της απάθειας και της υποταγής των εκατοντάδων εκατομμυρίων εργαζομένων. Οι πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να τους εκφράσουν είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες της εποχής και θα χρειασθεί να επανεξετάσουν τις θέσεις τους.
Επιμέλεια: Α.Κ.
ΠΗΓΗ: IMF, Θανάσης Κουκάκης , CNN Greece

Σχόλια