Το κύριο μέλημα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑΟ διακρατικός στρατηγικός ανταγωνισμός, όχι η τρομοκρατία, αποτελεί σήμερα το κύριο μέλημα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν κάθε «απειλή για το αμερικανικό δημοκρατικό πείραμα» στον κόσμο, εάν χρειαστεί με στρατιωτική δύναμη, απειλεί με υπερφίαλο θράσος ο επικεφαλής του Πενταγώνου. Ο Jim Mattis είπε ότι η Ρωσία και η Κίνα είναι δυνητικοί αντίπαλοι για τις ΗΠΑ.


Αποκαλύπτοντας τη νέα Στρατηγική Εθνικής Άμυνας της διοίκησης Trump, ο Mattis ανέφερε ότι το επίκεντρο της αμερικανικής άμυνας είναι ο ανταγωνισμός με τις αναδυόμενες δυνάμεις Ρωσία και Κίνα, οι οποίες, δήλωσε, θέλουν να επιβάλουν ένα αυταρχικό μοντέλο κυβέρνησης σε άλλα έθνη. Προσπαθώντας οι ΗΠΑ να περιορίσουν τους ανταγωνιστές τους που λόγω της ανισόμετρης πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής ανάπτυξης προβάλουν απειλητικά κινητοποιούνται και στρατιωτικά για να το πετύχουν.

"Αντιμετωπίζουμε αυξημένη παγκόσμια διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από παρακμή της μακρόχρονης διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες - δημιουργώντας ένα περιβάλλον ασφάλειας πιο περίπλοκο και ευμετάβλητο από ό, τι έχουμε βιώσει στην πρόσφατη περίοδο. Ο διακρατικός στρατηγικός ανταγωνισμός, όχι η τρομοκρατία, αποτελεί σήμερα το κύριο μέλημα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ ", αναφέρει ταυτόχρονα η περίληψη των νέων NDS.

Η στρατηγική αυτή λέει ότι ο συνδυασμός "ενός ισχυρού γαλαξία συμμάχων και εταίρων" και "μιας πιο θανάσιμης, ισχυρής και ευλύγιστης καινοτομικής κοινής δύναμης" θα βοηθήσει στη διατήρηση της αμερικανικής επιρροής.

Είπε ακόμη ότι ο ISIS έχει νικηθεί, αλλά οι "βίαιες εξτρεμιστικές οργανώσεις", συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ και της Αλ Κάιντα, εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για την Αμερική και θέμα ανησυχίας για το Υπουργείο Άμυνας.

Αλλά τόνισε ότι οι περισσότερες ζημιές που έγιναν στον στρατό των ΗΠΑ τα τελευταία 16 χρόνια είναι όχι από τον αντίπαλο, αλλά από τις περικοπές των αμυντικών δαπανών και την έλλειψη προβλεψιμότητας του αμυντικού προϋπολογισμού. Κάλεσε τους νομοθέτες των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα.
Σύμφωνα με το νέο δόγμα:  "Το κόστος της μη εφαρμογής αυτής της στρατηγικής είναι σαφές. Η μη τήρηση των αμυντικών στόχων μας θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παγκόσμιας επιρροής των ΗΠΑ, τη μείωση της συνοχής μεταξύ των συμμάχων και των εταίρων μας και στη μειωμένη πρόσβαση σε αγορές που θα συμβάλουν στη μείωση της ευημερίας και του βιοτικού μας επιπέδου. Χωρίς υπομονή και προβλέψιμες επενδύσεις για την αποκατάσταση της ετοιμότητας και τον εκσυγχρονισμό του στρατού μας προκειμένου να καταστεί κατάλληλος για την εποχή μας, θα χάσουμε γρήγορα το στρατιωτικό μας πλεονέκτημα, με αποτέλεσμα μια Κοινή Δύναμη που έχει παλαιότερα συστήματα ακατάλληλα για την υπεράσπιση του λαού μας."
Αυτό που πρέπει να αναμένουμε είναι μια αυξημένη επιθετικότητα των ΗΠΑ με απρόβλεπτες προεκτάσεις και συνέπειες. Όσο οι "ηγεμόνες" ιμπεριαλιστές θα χάνουν πόντους από τους αντιπάλους τους τόσο πιο επιθετικοί και επικίνδυνοι θα γίνονται. Οι λαοί είναι οι μόνοι που μπορούν να βάλουν φρένο στις επικίνδυνες αυτές εξελίξεις.
Αλέξανδρος Καπακτσής ΠΗΓΗ: RT

Σχόλια