Η πλειοψηφία των Ρώσων θεωρούν τη χώρα τους προηγμένη και ελεύθερηΗ πλειοψηφία των Ρώσων θεωρούν τη χώρα τους προηγμένη και ελεύθερη
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Κοινής Γνώμης, το 63% των Ρώσων θεωρούν ότι η Ρωσία είναι ανεπτυγμένη και προηγμένη χώρα, εν αντιθέσει με το 27% που έχει αντίθετη άποψη.
Εκτός των άλλων το 47% θεωρεί ότι η Ρωσία είναι πλούσια χώρα, ενώ αντίθετα το 37% θεωρούν ότι είναι φτωχή.

Όσον αφορά, την άποψή τους για το πώς αντιμετωπίζουν γενικά τη Ρωσία στον κόσμο, το 47% θεωρούν ότι γενικά δεν την αντιμετωπίζουν αντικειμενικά, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 37%. Το 60% πάντως των Ρώσων πιστεύουν ότι στο εξωτερικό θεωρούν τη Ρωσία ως ένα προηγμένο κράτος (το 26% θεωρεί ότι τη θεωρούν καθυστερημένο). Το 64% θεωρούν ότι ο υπόλοιπος κόσμος βλέπει τη Ρωσία ως ένα πλούσιο κράτος (το 26% ως φτωχό κράτος). Εκτός των άλλων το 58% θεωρούν ότι στον κόσμο αντιλαμβάνονται τη Ρωσία ως ελεύθερο κράτος (το 28% ως ανελεύθερο).

Τι πιστεύουν όμως οι Ρώσοι για το πώς αντιμετωπίζουν στον κόσμο τη διεθνή παρουσία της χώρας τους; Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης το 74% των Ρώσων θεωρούν ότι τη Ρωσία τη σέβονται (το 16% ότι δεν τη σέβονται). Το 84% πιστεύουν ότι τη φοβούνται (το 9% ότι δεν τη φοβούνται). Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το αν ο φόβος που νοιώθουν στο εξωτερικό για τη Ρωσία είναι καλό ή κακό, το 74% των Ρώσων θεωρούν ότι αυτό είναι καλό, ενώ το 13% θεωρούν ότι είναι κακό.

Όσον αφορά στην επιρροή της Ρωσίας τα τελευταίο χρόνια στον κόσμο, το 71% θεωρούν ότι η επιρροή της αυξάνεται (το 4% έχει αντίθετη άποψη), ενώ για το 14% η επιρροή αυτή δεν έχει μεταβληθεί. Στους παράγοντες αύξησης της επιρροής της Ρωσίας στον υπόλοιπο κόσμο, οι Ρώσοι περιλαμβάνουν τη στρατιωτική της ισχύ (17%), την ειρηνευτική της εξωτερική πολιτική (8% ), τη βοήθεια που παρέχει στη Συρία και τη συνδρομή της στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας (6%). Το 6% των Ρώσων θεωρούν ότι η αύξηση της επιρροής οφείλεται στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το 50% πιστεύουν ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει τη Ρωσία αρνητικά και το 39% θετικά, ενώ το 35% θεωρούν ότι τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις της Ρωσίας με τον κόσμο επιδεινώθηκαν και το 32% ότι βελτιώθηκαν. Στις αιτίες πάντως επιδείνωσης των σχέσεων με τον κόσμο οι Ρώσοι συγκαταλέγουν μεταξύ άλλων τη λαθεμένη εξωτερική πολιτική (6%) και τις κυρώσεις (5%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια