Άγρια εκμετάλλευση της νεολαίαςΆγρια εκμετάλλευση της νεολαίας. ΔΝΤ: "Μεγάλωσε πολύ το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ των γενεών στην Ευρώπη." Δεν βλέπει τη λεηλασία του εργατικού εισοδήματος από τα μονοπώλια αλλά εντέχνως μεταθέτει τις αντιθέσεις.
Ανεργία νέων
Μεγάλωσε πολύ το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ των γενεών στην Ευρώπη σε βάρος των νεότερων και, αν δεν υπάρξει καμία κατάλληλη πολιτική, "μια ολόκληρη γενιά ενδέχεται να μην αναρρώσει ποτέ", δείχνει μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Από το 2007, ο μέσος όρος της ανισότητας όσον αφορά το εισόδημα στους κόλπους της ΕΕ παρέμεινε συνολικά σταθερός, αλλά εξετάζοντας από κοντά τα δεδομένα το ΔΝΤ ανακάλυψε ότι αυτή η εμφανής σταθερότητα ήταν το αποτέλεσμα δύο αντίθετων τάσεων: τα εισοδήματα των νέων ηλικίας 18 ως 24 ετών έμειναν στάσιμα, ενώ αυτά των 65χρονων και άνω αυξήθηκαν κατά 10% χάρη στην προστασία των συντάξεών τους. Δεν μας λέει πόσο αυξήθηκαν σε βάρος και των δύο κατηγοριών τα εισοδήματα των πλουσίων και υπερπλουσίων αλλά στέκεται σε αυτό το 10% σε μια δεκαετία που στην πραγματικότητα είναι μείωση εισοδήματος. Ούτε βέβαια ποσοτικοποιείται η επίδραση του μεγαλύτερου τρομοκράτη που είναι η ανεργία στο ύψος του εισοδήματος των νέων.

"Για να μειωθεί ο κίνδυνος οι νέοι να γίνουν φτωχοί και να υποστούν απώλειες εισοδημάτων ισοβίως, έχει ουσιαστική σημασία να διευκολυνθεί η ένταξή τους στην αγορά εργασίας", σχολιάζει το ΔΝΤ.

Κατά συνέπεια, ο διεθνής χρηματοπιστωτικός θεσμός που εδρεύει στην Ουάσινγκτον προτείνει να ληφθούν μέτρα με τα οποία να δίδονται κίνητρα για την πρόσληψη νέων, όπως και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και φοροαπαλλαγές για τα πιο χαμηλά εισοδήματα. Τι άλλο θα έβλεπε ο προστάτης των μονοπωλίων, το ιμπεριαλιστικό ΔΝΤ, παρά άμεση επιδότηση του κεφαλαίου με προσλήψεις χωρίς ασφαλιστικές εισφορές που θα οδηγήσουν μοιραία σε μειωμένα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και κατά συνέπεια σε μειώσεις συντάξεων. Έτσι θα καλυφθεί και το χάσμα του 10%!

Ανεργία, με γαλάζιο οι νέοι 18-24 ετών και με κόκκινο οι υπόλοιποι 25-64 ετών
"Μια καλύτερη ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας απαιτεί επίσης τη βελτίωση και την προσαρμογή των ικανοτήτων τους", επισημαίνει επίσης το ΔΝΤ. Σπουδές, σπουδές και κόντρα σπουδές και μαθητεία για να προσαρμόζονται οι ικανότητες τους στις ανάγκες του κεφαλαίου. Γιατί η ευθύνη για τη βελτίωση και την προσαρμογή είναι ατομική, δική τους, ενώ οι ανάγκες της αγοράς δικές μας και οφείλουν να τις καλύψουν!

"Αν δεν ενεργήσουμε, μια γενιά ενδέχεται να μην αναρρώσει ποτέ", προειδοποίησε παράλληλα η φιλεύσπλαχνη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε ένα ιστολόγιο, για την ανισότητα και τη φτώχεια μεταξύ των γενεών στην Ευρώπη, χωρίς να λέει οτιδήποτε για το ποιος ευθύνεται γι' αυτή την κατάσταση. Οι πολιτικές που εισηγείται ή επιβάλει το ΔΝΤ, όπως καλή ώρα αυτές στην χώρα μας δεν έχουν προφανώς καμιά ευθύνη.

"Σήμερα σχεδόν ένας νέος στους πέντε εξακολουθεί ακόμη να ψάχνει δουλειά στην Ευρώπη", υπενθύμισε, υπογραμμίζοντας  υποκριτικά ότι αυτό δεν θα πρέπει να φέρνει αντιμέτωπη τη μία πληθυσμιακή ομάδα με την άλλη. Αυτό θα το κάνουμε μόνο εμείς εννοεί, όποτε και όπως μας συμφέρει…

Επιμέλεια: Α.Κ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Bloomberg, IMF

Σχόλια