Οι γυναίκες στο Κουρδιστάν παλεύουν με το όπλο στο χέρι για την ειρήνη
Οι γυναίκες στο Κουρδιστάν παλεύουν για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη με το όπλο στο χέρι.
Η Κούρδισα αντάρτισσα Αβέστα Χαμπούρ ανατινάχτηκε πάνω σε τουρκικό τανκ

Η Κούρδισσα στρατιωτίνα Αβέστα Χαμπούρ (Avesta Khabur), περικυκλωμένη από Τούρκους στρατιώτες, ζώστηκε με εκρηκτικά και ανατινάχτηκε πάνω σε ένα τουρκικό τανκ στην ύπαιθρο της Εφρίν.
Αποτέλεσμα το τουρκικό τεθωρακισμένο να καταστραφεί και πολλοί Τούρκοι στρατιώτες να σκοτωθούν.

Η Αβέστα Χαμπούρ, μέλος των κουρδικών Μονάδων Προστασίας Γυναικών(YPJ), θυσιάστηκε σε μάχη στο χωριό Χεμάμ.

Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες των YPG/YPJ  ως σοσιαλιστές δεν πραγματοποιούν επιθέσεις αυτοκτονίας για να πάνε στον παράδεισο, όπως κάνουν οι τζιχαντιστές.

Η πράξη της μαχήτριας ήταν μια ηρωική αυτοθυσία για να μην πιαστεί αιχμάλωτη και βιαστεί στη συνέχεια από τους Τούρκους και τους ισλαμιστές μισθοφόρους τους.

Οι Κούρδοι  μαχητές και στην πολιορκία του Κoμπάνι, είχαν άπαντες κρατήσει μια τελευταία σφαίρα για να αυτοκτονήσουν, επιλέγοντας τον θάνατο από το να τους πιάσει το Ισλαμικό Κράτος.

Γνωρίζοντας οι Κούρδοι μαχητές την ατίμωση της αιχμαλωσίας εάν πέσουν ζωντανοί σε τουρκικά ή ισλαμιστικά χέρια, πολλές φορές έχουν επιλέξει την αυτοκτονία.
Στην περιοχή έχουν αλλάξει πολλά.
Οι γυναίκες μπήκαν μαζικά στον αγώνα για ανεξαρτησία. Το παρακάτω οδοιπορικό είναι εντυπωσιακό.

Γυναίκες μαχητές στη γη των Κούρδων

kurdish-woman-fighter-01
«Στα όνειρά μου / έρχομαι στη σκηνή σου / κι έχω γεμάτο το καλάθι μου / με τραγούδια των ορεινών άστρων. / Φτιάχνω ένα κρεβάτι από γλυκές βιολέτες / και διπλώνω τα χέρια σαν αγιόκλημα για σένα».
Μοχάμεντ Χάκι /γεννήθηκε στο Ανατολικό Κουρδιστάν το 1953
kurdish 02
ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΡΟΖΑΒΑ
Από την κήρυξη της αυτονομίας τον Ιανουάριο του 2014 των πρώτων περιοχών του Κουρδικού λαού στη Βόρεια Συρία – έχει ξεκινήσει μία τεράστια προσπάθεια για τη δημιουργία νέων θεσμών και κοινωνικής οργάνωσης.
Πρόκειται για τη μοναδική περιοχή στην Μέση Ανατολή, όπου γκρεμίζονται στερεότυπα αιώνων, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις σχέσεις των δύο φύλων, και υιοθετούνται τα θεμελιώδη δικαιώματα της γυναικείας ταυτότητας.
Οι γυναίκες μετά από εκατοντάδες χρόνια σκληρής καταπίεσης και αμφισβήτησης της οντότητάς τους σε σχέση με τον άνδρα  καθίστανται τώρα στις ελεύθερες περιοχές νομικά και ηθικά απολύτως ισότιμες με τους άνδρες.
Σε μια περιοχή που οι γυναίκες αιχμαλωτίζονται και πουλιούνται ως εμπόρευμα, οι αντάρτισσες της YPJ – Star, της γυναικείας κουρδικής στρατιωτικής οργάνωσης, πολεμούν με το όπλο στο χέρι, για την υπεράσπιση του Κομπάνι και συμμετέχουν ισότιμα στην κεντρική κυβέρνηση, μαζί με άντρες του YPG, του κουρδικού στρατού της Ροζάβα.
Σε αυτές τις γυναίκες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μαχών αφιερώνεται αυτό το φωτογραφικό οδοιπορικό με στιγμιότυπα της μάχιμης ζωής τους στα βουνά και τους κάμπους της Κουρδικής γης.
kurdish 03

rojava034

rojava08

rojava027

rojava028


Καθημερινή άσκηση για τις γυναίκες μαχήτριες του YPJ.

rojava030

rojava06kobani
ΚΟΜΠΑΝΙ – “Το Βατερλώ” του ISIS στη Συρία από τους Κούρδους μαχητές. Αν σκοτωθούν από γυναίκα, δεν πάνε στον παράδεισο, πιστεύουν οι τζιχαντιστές του ISIS. Οι γυναίκες μαχητές στο Κομπάνι έγιναν ο φόβος και το τρόμος τους στέλνοντας εκατοντάδες στη κόλαση …

kurdish-1- 06
Κούρδος ελεύθερος σκοπευτής ατενίζει το μαρτυρικό Κομπάνι μετά τις συνεχείς επιθέσεις του ISIS και τη Νίκη των Κούρδων μαχητών του YPG

Nalin μια νεαρή μαχήτρια του ΡΚΚ εκπαιδεύεται με Καλάσνικοφ σε στρατόπεδο του ΡΚΚ κοντά στην πόλη του Μπασίρ στο Βόρειο Ιράκ.

rojava060
ANF ​​- YPG / YPJ - Μονάδες Λαϊκής Άμυνας στο δυτικό τμήμα της Cizirê καντόνι 
του Δυτικού Κουρδιστάν, Rojava. (ΡΟΖΑΒΑ)
rojava031

Kurdish-fighter-1

rojava025

rojava016

rojava044
Οι εξαιρετικά μοναδικές ανατροπές στην κοινωνική οργάνωση της περιοχής δεν αφορούν μόνο τους Κούρδους. Αφορούν και όλους τους υπόλοιπους  Άραβες που κατοικούν εκεί και προέρχονται από άλλες εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες.
Οι Λαϊκές συνελεύσεις που έχουν δημιουργηθεί, λειτουργούν ως κυρίαρχο όργανο λήψης αποφάσεων, τα μέλη των συμβουλίων επιλέγονται αμεσοδημοκρατικά και εξασφαλίζεται η αδιατάρακτη εθνοτική ισορροπία.
Σε κάθε δήμο τα τρία κορυφαία στελέχη πρέπει να περιλαμβάνουν έναν Κούρδο, έναν Άραβα και έναν Ασσύριο ή Αρμένιο Χριστιανό, και τουλάχιστον το ένα από τα τρία άτομα πρέπει να είναι γυναίκα. Ενώ η ευρύτερη περιοχή σπαράσσεται από εθνικές και θρησκευτικές διαμάχες, στην περιοχή της Ροζάβα, Κούρδοι, μουσουλμάνοι και Γιεζίντι, Άραβες, Αρμένιοι, Τουρκμένοι, Ασσύριοι και άλλοι, ζούνε μαζί ειρηνικά, συναποφασίζουν ισότιμα και κυβερνούν μαζί την κοινότητα.
Οι κούρδοι μαχητές και ο λαός τους είναι πραγματικά οι μόνοι που μπορούν να ανατρέψουν τα γεωπολιτικά συμφέροντα που έχουν αιματοκυλίσει τη γη τους. Για αυτούς του λόγους αποκρύπτεται συστηματικά, στο μέτρο του δυνατού, η καθοριστική τους συμβολή στη μάχη κατά του ISIS αλλά κυρίως η διοικητική και κοινωνική τους οργάνωση στις ελεύθερες περιοχές.
«Αλήθεια, πώς μπορεί κάτι τέτοιο να συμβαίνει και να εξακολουθεί να αγνοείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη διεθνή κοινότητα, ακόμη, και σε μεγάλο βαθμό, από τη Διεθνή Αριστερά;» επισημαίνει ο φιλόσοφος David Graeber σε άρθρο του στην εφημερίδα Guardian πρόσφατα.
Εάν αυτή η «διεθνής αριστερά», που αναφέρεται ο David Graeber  είναι αντίστοιχη της δική μας «πρώτης φοράς αριστεράς» δεν μας προξενεί καμία εντύπωση …
Η άλλη αριστερά όμως γνωρίζει, αναγνωρίζει, συμπαρίσταται και ενισχύει τον αγώνα του Κουρδικού λαού για ελευθερία και αυτοδιάθεση.
rojava010

rojava022

rojava09

rojava04

rojava042

rojava033

kurdish 05

rojava02
Ιωάννα( 28 ), Αλληλέγγυα μαχητής στο πλευρό των Κούρδων. 
Γερμανίδα, Πολωνικής καταγωγής
Kurdish-fighter-2
Ο Στρατός των Γυναικών του YPG αποτελείται  από 25.000 γυναίκες μαχητές 
που καθημερινά αυξάνονται. Το 40 % του συνόλου των μαχητών του YPG  είναι 
γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 16 έως 40 ετών.
rojava032


kurdish 01


kurdish 07
«Στη χώρα μου / οι εφημερίδες γεννιούνται βουβές / τα ραδιόφωνα γεννιούνται κουφά / οι τηλεοράσεις γεννιούνται τυφλές / κι όσους στη χώρα μου / θέλουν όλα ετούτα να γεννιούνται γερά κι ελεύθερα / τους κάνουν βουβούς και τους σκοτώνουν / τους κάνουν κουφούς και τους σκοτώνουν / τους κάνουν τυφλούς και τους σκοτώνουν / τέτοια συμβαίνουν στην πατρίδα μου».
«Όμως εγώ το ξέρω / όπως και συ το ξέρεις / όσο υπάρχει έστω κι ένας σπόρος μοναχά / για τη βροχή και για τον άνεμο / το δάσος δεν θα τελειώσει ποτέ».
Sherko Bekas – Κούρδος ποιητής
ΠΗΓΗ: inred, tribune

Σχόλια