Ταξιδεύοντας στο κέντρο του ΓαλαξίαΤαξιδεύοντας στο κέντρο του Γαλαξία
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από διαστημικά και επίγεια τηλεσκόπια ειδικοί απεικόνισης της NASA δημιούργησαν ένα εντυπωσιακό βίντεο που επιτρέπει στον θεατή να «ταξιδέψει» στο κέντρο του γαλαξία μας.
Η Γη βρίσκεται σε απόσταση περίπου 26 χιλιάδων ετών φωτός από το κέντρο του Γαλαξία κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 240 τρισεκατομμύρια χλμ. Το βίντεο αποτυπώνει σε οπτικό περιβάλλον 360 μοιρών τι συμβαίνει στο κέντρο του Γαλαξία όπου κυριαρχούν ασταθή γιγάντια άστρα τα οποία εκτοξεύουν την ύλη τους στην περιοχή. Επίσης γίνονται ορατά και κοσμικά φαινόμενα που παράγει η παρουσία του Τοξότη Α*. Πρόκειται για μια μελανή οπή με διάμετρο που εκτιμάται ότι είναι περίπου 45 εκατ. χλμ και μάζα περίπου 4 εκατ. φορές μεγαλύτερη από την μάζα του Ήλιου.

Η Γη βρίσκεται περίπου 26.000 έτη φωτός , ή περίπου 150.000 τρισεκατομμύρια μίλια, από το κέντρο του Γαλαξία. Ενώ οι άνθρωποι δεν μπορούν φυσικά να ταξιδέψουν εκεί, οι επιστήμονες μπόρεσαν να μελετήσουν αυτήν την περιοχή χρησιμοποιώντας δεδομένα από ισχυρά τηλεσκόπια που μπορούν να ανιχνεύσουν το φως σε διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων των ακτίνων Χ και του υπέρυθρου φωτός.

Αυτή η οπτικοποίηση βασίζεται σε δεδομένα υπερύθρων με το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότου Παρατηρητηρίου 30 αστρικών γιγάντων που ονομάζονται αστέρια Wolf-Rayet που περιστρέφονται γύρω από 1,5 έτη φωτός από το κέντρο του Γαλαξία μας. Ισχυροί άνεμοι αερίου που ρέουν από την επιφάνεια αυτών των αστεριών μεταφέρουν μερικά από τα εξωτερικά τους στρώματα στο διαστρικό χώρο.

ΠΗΓΗ: ΝΑΣΑΣχόλια