Εργαζόμενοι... φτωχοί στην Ελλάδα


Εργαζόμενοι... φτωχοί στην Ελλάδα
Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, που κάποτε ήταν σε ρεκόρ 27%, μπορεί να έπεσε επτά ποσοστιαίες μονάδες από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, αλλά σχεδόν 6 στους 10 είναι εγκλωβισμένοι σε μία αγορά στην οποία κυριαρχούν οι εκ περιτροπής θέσεις εργασίας ή ημιαπασχόλησης, τονίζει η Deutsche Welle.
  «Οι Ελληνες ''κολλημένοι'' σε άθλιες θέσεις ημιαπασχόλησης, ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται επιτυχία», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος.
  Αυτές οι αδιέξοδες θέσεις εργασίας «στοιχειώνουν» το μεγαλύτερο μέρος του ταλαιπωρημένου νότου της Ευρώπης, σημειώνει το δημοσίευμα, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ισπανία, όπου τα τελευταία χρόνια οι μισοί νέοι εργαζόμενοι έχουν προσωρινές συμβάσεις εργασίας, αλλά και την Ιταλία, που αυτό ισχύει για τα 2/5. Ομως, στην Ελλάδα- συνεχίζει το δημοσίευμα- τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα δείχνουν μία ανησυχητική τάση: 6 στους 10 είναι εγκλωβισμένοι σε άθλιες, ανασφαλείς θέσεις εργασίας ημιαπασχόλησης.
  Αυτή η τάση ξεπέρασε το τρομακτικό 50% πέρυσι, αλλά οι ειδικοί περίμεναν ότι θα υποχωρήσει γρήγορα, καθώς η ελληνική οικονομία είχε ανάπτυξη περίπου 2%. Ομως αυτό δεν συνέβη, δείχνοντας αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν ανάπτυξη άνευ ουσίας, σημειώνει η ανταποκρίτρια της Deutsche Welle στην Αθήνα.
  «Η υπόθεση εργασίας ήταν ότι νέες θέσεις θα δημιουργούνταν μετά την περικοπή των μισθών και τους ευκολότερους για τους εργοδότες όρους για προσλήψεις και απολύσεις. Τελικά αυτό γύρισε μπούμερανγκ, δημιουργώντας μία τερατώδη, εργασιακή ζούγκλα. Περιττό να πω, ότι οι πιο ευάλωτοι επλήγησαν περισσότερο», δήλωσε στην Deutsche Welle ο Γιώργος Κόλλιας, επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ.
  Το δημοσίευμα σημειώνει ακόμη ότι, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα, 5 στους 10 Ελληνες εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι κατά μέσο όρο για έξι μήνες, από εργοδότες που ήδη πληρώνουν λιγότερα από 500 ευρώ τον μήνα για ημιαπασχόληση.
«Και παρόλα αυτά, αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι όλα αυτά είναι μέρος ενός success story της αριστερής κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, που κινείται προς την τελική ευθεία της τετραετούς θητείας της, ενώ ετοιμάζεται να απελευθερωθεί από τη λιτότητα και τα μνημόνια φέτος», συνεχίζει το δημοσίευμα.
  «Τα επίσημα στατιστικά αυτόν τον μήνα έδειξαν ότι το κάποτε τρομακτικό ποσοστό ανεργίας του 27% της Ελλάδας έπεσε περίπου στο 20%. αλλά παραμένει σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ του 8,8%. Καθώς η κυβέρνηση καταγράφει κάθε άτομο που δουλεύει τουλάχιστον 2 ώρες την εβδομάδα ως εργαζόμενο, αναλυτές, πολιτικοί και άνθρωποι σε όλη τη χώρα έχουν ξεσηκωθεί, αντικρούοντας την πτωτική τάση της ανεργίας. Ιδιωτικές οργανώσεις εργασίας και think tank τοποθετούν το πραγματικό ποσοστό σε περίπου 25%. Ακόμη κι έτσι, η κυβέρνηση λέει ότι κάνει σημαντικά βήματα», καταλήγει η Deutsche Welle.


Είναι όμως έτσι. Τι λένε οι ίδιοι οι άνεργοι και ιδιαίτερα οι νέοι άνεργοι;   "Η νέα εργασιακή πραγματικότητα όπως παγιώνεται στη χώρα μας σημαίνει τη λήξη της εργασίας όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, νομιμοποιώντας και καθιερώνοντας την ελαστική απασχόληση. Στα πρότυπα των αντιδραστικών εργασιακών μεταρρυθμίσεων που προωθούνται τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ, η κυβέρνηση μαζί με τους θεσμούς εξαπολύει επίθεση σε πλήθος από δεκαετιών κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων. Συνοπτικά: περνάει την κατάργηση 13ου-14ου μισθού, τη μείωση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την προώθηση της γενικευμένης ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις με νέες μορφές φθηνής - χωρίς δικαιώματα εργασίας, την απελευθέρωση των απολύσεων, την κατάργηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, τον περιορισμό στο δικαίωμα της απεργίας, τη θεσμοθέτηση του εργοδοτικού lock-out, το ποινολόγιο των ανέργων.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι καινούρια για εμάς, τους νέους εργαζόμενους, τη νεολαία, τη νέα εργατική βάρδια των πωλητών, των διανομέων, των σερβιτόρων, των εργαζόμενων στην εστίαση, των υπαλλήλων στα τηλεφωνικά κέντρα, των ερευνητών και των ελεύθερων επαγγελματιών εργαζόμενων με μπλοκάκι (ΔΠΥ), των αναπληρωτών δασκάλων-καθηγητών, των εργαζόμενων στα αιματοβαμμένα οκτάμηνα κοινωφελή προγράμματα των δήμων, των υπενοικιαζόμενων εργατών, των εποχικών υπαλλήλων, των ανέργων. Πτυχιούχοι και μη εξαναγκαζόμαστε στην ελαστική εργασία χωρίς δικαιώματα, για να επιστρέψουμε μετά την ολιγόμηνη απασχόληση στην ανεργία που τη διαδέχεται. Για όλους εμάς που δουλεύουμε ανασφάλιστοι, που δε θα πάρουμε ποτέ σύνταξη, που παλινδρομούμε ανάμεσα στην ανεργία και την επισφαλή εργασία, ήρθε η ώρα να υψώσουμε φωνή για να βάλουμε φρένο στην εκμετάλλευση και να διεκδικήσουμε μια ζωή αξιοβίωτη." Αυτά σημειώνονται σε προκήρυξη της Attack Βέροιας και τα προσυπογράφουμε παλεύοντας μαζί.
Επιμέλεια: Χρ. Α. 

Σχόλια