Απολύσεις 6 εργαζομένων παραμονές Πρωτοχρονιάς στη ΛάρκοΑπολύσεις 6 εργαζομένων παραμονές Πρωτοχρονιάς στη Λάρκο. Να γίνει άμεση ανάκληση των απολύσεων.
  
Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Συγκολλητών Εργατοτεχνιτών και  υπαλλήλων μετάλλου ν. Φθιώτιδας, αναφέρει: «Οι Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες που δεχτήκαν το «πρωτοχρονιάτικο μποναμά» της απόλυσης εργάζονται για 10ετιες στην ΛΑΡΚΟ και πετιούνται από την διορισμένη Διοίκηση σαν «στημένες λεμονόκουπες». Πριν συμπληρώσουν τα χρόνια δικαιώματος παραμονής στην εργασία που ορίζει ο αντιασφαλιστικός νόμος και ο οποίος έχει κόψει τις συντάξεις στο ήμισυ.
   Την ίδια ώρα που η ΛΑΡΚΟ απολύει εργαζόμενους με δικαιώματα, κάτω από την πίεση που έχουν δημιουργήσει οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων που είναι μέλη του συνδικάτου μας, ενσωματώνει και καλώς ενσωματώνει, εργαζόμενους από τις εργολαβίες. Με μισθούς πείνας όμως και χωρίς να αναπληρώνει το συνολικό αριθμό εργαζομένων που χρειάζεται και ήδη είναι κατά εκατοντάδες λειψός για την ασφαλή εργασία με νέες προσλήψεις ανέργων. Χωρίς να καταργεί συνολικά το σκλαβοπάζαρο όλων των εργολαβιών.
  Αυτή η ενέργεια της Κυβέρνησης σηματοδοτεί την συνέχιση της αντιλαϊκής της τακτικής και ταυτόχρονα της κοροϊδίας απέναντι στους εργάτες, αφού είναι πρωτοπόροι στην κωλοτούμπα, στην πολιτική ξετσιπωσιά, στην ανανδρία. Από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και το «η ελπίδα έρχεται», ψηφίζει σε μια νύχτα νόμους που ποινικοποιούν την διαμαρτυρία στους πλειστηριασμούς, καταργούν την απεργία κλπ. Απολύει εργαζόμενους που έχουν αφήσει τα κόκκαλα τους στην ΛΑΡΚΟ και η διορισμένη Διοίκηση εξαφανίζεται, πηγαίνει να κάνει πρωτοχρονιά μέσα στην χλιδή και την ξενοιασιά, ελπίζοντας στην διχόνοια μεταξύ των εργαζομένων, να στραφούν δηλαδή εργαζόμενοι εναντίων εργαζομένων, νέοι εναντίων παλιών, εργαζόμενοι στις εργολαβίες εναντίων μονίμων.
  Το άλλο που σηματοδοτεί αυτή η ενέργεια της Κυβέρνησης είναι η συνέχιση της ενιαίας στρατηγικής με τις προηγούμενες Κυβερνήσεις. Για να εξυπηρετήσει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, κρατικών και ιδιωτικών, απαξιώνει, ιδιωτικοποιεί, κάνει το μεροκάματο χαρτζιλίκι και τους εργαζόμενους αναλώσιμες μηχανές παραγωγής πλούτου.
  Στην ΛΑΡΚΟ όμως την πάτησε. Μπορεί και αυτή η ενέργεια να είναι σε συνεννόηση με τα φιλαράκια της, της Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΕΑΚ) την πλειοψηφία δηλαδή του Σωματείου εργαζομένων ΛΑΡΚΟ, μπορεί να το έχουν σχεδιάσει καλά το έγκλημα, από κοινού, όπως έκαναν διαχρονικά, με τις απολύσεις τις 10ετιες του '80, του 2000, το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών, τις τριετίες, τους Β.Μ, τα χρήματα στις αναβαθμίσεις κ.α. όμως δεν ζύγισαν καλά και δεν υπολόγισαν την πείρα των εργαζομένων.
  Εμείς σε αυτήν την πείρα βασιζόμαστε και καλούμε τους εργαζόμενους στην ΛΑΡΚΟ να απαντήσουμε δυναμικά. Η προπαγάνδα που αναπτύσσεται από τους συμβιβασμένους Κυβερνητικούς εργοδοτικούς συνδικαλιστές, ότι απολυθήκαν συνταξιούχοι, είναι κάλπικη, ψευδή, αστοιχείωτη. Είναι άλλη μια φαμφάρα αυτών που πηγαίνουν μάρτυρες υπεράσπισης σε διευθυντές συνταξιούχους πρώην στρατιωτικούς. Είναι άλλη μια φαμφάρα αυτών που κρύβουν πορίσματα της επιθεώρησης εργασίας, θετικά για τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα οι νέοι εργαζόμενοι να έχουμε χάσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Είναι άλλη μια φαμφάρα αυτών που στους εργαζόμενους λένε «το μεροκάματο είναι για όλους» και στις Διοικήσεις λένε «απολύστε».
  Από αυτήν την άποψη δηλώνουμε το εξής:
Θα μας βρουν μπροστά τους σκληρά, ανυποχώρητα και με όλα τα μέσα.
Δεν πρόκειται η εργατιά της ΛΑΡΚΟ να δεχτεί «να σκοτώσουν τους γονείς μας με αντάλλαγμα μια δωρεάν εκδρομή με το ορφανοτροφείο». Γνωρίζουμε καλά πως οι συνάδελφοι που απολυθήκαν είναι το ορεκτικό, το κύριο πιάτο είναι τα συνολικά δικαιώματα ή ότι έχει απομείνει απ αυτά σε παλιούς εργαζόμενους και δίνει προοπτική στους νέους να το παλέψουν. Θέλουν να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων και αυτοί που θα παραμείνουν να είναι εργαζόμενοι φθηνοί, ευέλικτοι, χωρίς δικαιώματα. Δεν τους φοβόμαστε, είμαστε μια γροθιά και θα τους χαλάσουμε τα σχέδια. Απαιτούμε:
·                  Άμεση ανάκληση των απολύσεων.
·                  Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νομών.
·                  Κατάργηση του σκλαβοπάζαρου όλων των εργολαβιών. (συντήρηση, σεκιούριτι, καθαρισμόι, καθαρίστριες). Ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων από τις εργολαβίες στην ΛΑΡΚΟ με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
·                  Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Απαιτούμε οργανόγραμμα που να περιέχει αναλυτικά όλες τις ειδικότητες ανά τμήμα. Που θα παίρνει σοβαρά υπ’ όψιν την δεκαετία ’80-’90 στην οποία δεν υπήρχαν εργολαβίες που εξυπηρετούσαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της παραγωγής και της συντήρησης, αλλά το εργοστάσιο λειτουργούσε επανδρωμένο τόσο στις παραγωγικές θέσεις όσο και στις θέσεις συντήρησης με εργατοτεχνικό προσωπικό, με επιστημονικό προσωπικό, με εξοπλισμό και εγκαταστάσεις. Τότε οι εργαζόμενοι ξεπερνούσαν τους 1100 και είναι η μοναδική δεκαετία στην οποία δεν είχαμε συχνά και σοβαρά ατυχήματα.
·                  Να γίνουν νέες προσλήψεις εργατοτεχνικού, διοικητικού και επιστημονικού προσωπικού αξιοποιώντας με προτεραιότητα τους επιστήμονες που εργάζονται ήδη στην ΛΑΡΚΟ ως εργατικό προσωπικό σήμερα.
·                  Αναγνώριση και καταβολή τριετιών και βασικών μισθών σε όλους τους εργαζόμενους με τον υπολογισμό που δίνονταν στους εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί πριν το 2007. Αναγνώριση ως χρόνο προϋπηρεσίας στην ίδια την ΛΑΡΚΟ το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι δούλεψαν μέσω του καθεστώτος των εργολαβιών ή με Δ.Π.Υ. και ενσωμάτωση αυτής της προϋπηρεσίας στις τριετίες, στον υπολογισμό της αποζημίωσης, στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
·                  Καταβολή των χρημάτων σε αναβαθμίσεις που έγιναν και γίνονται με τον τρόπο και τον υπολογισμό που δίνονταν πριν το 2013.
·                  Καταβολή όλων των αναδρομικών με τόκους που έχουν προκύψει από την καταπάτηση  των παραπάνω.
·                  Να δίνονται τα σπίτια στους οικισμούς σε όποιο εργαζόμενο αιτείται, φτιαγμένα από τη ΛΑΡΚΟ και να συντηρούνται από αυτή.
·                  Να εκπληρώνει η ΛΑΡΚΟ ανελλιπώς τις υποχρεώσεις της στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο των εργαζομένων.

ΠΗΓΗ: protpatek

Σχόλια