Το Πολυνομοσχέδιο αφορά και τους αγρότεςΕντείνονται οι προετοιμασίες για το πανελλαδικό αγωνιστικό δεκαήμερο. Το Πολυνομοσχέδιο αφορά και τους αγρότες.
Με τα τρακτέρ να έχουν ήδη βγει στις πλατείες χωριών της Θεσσαλίας και τις προετοιμασίες να εντείνονται σε όλη τη χώρα, Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, Επιτροπές Αγώνα και Επιτροπές Μπλόκων, με περιοδείες κλιμακίων και συσκέψεις στα χωριά, καλούν τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να δώσουν μια ακόμα σκληρή μάχη ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ,
στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, στην εκμετάλλευση του μόχθου τους από τους εμποροβιομήχανους, τους μονοπωλιακούς ομίλους και τους τραπεζίτες, παίρνοντας μαζικά μέρος στις πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του πανελλαδικού παναγροτικού αγωνιστικού δεκαήμερου, στα τέλη Γενάρη.

Το αγωνιστικό δεκαήμερο αποφασίστηκε στις 17/12, σε πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, η Γραμματεία της οποίας θα πραγματοποιήσει νέα σύσκεψη την Τρίτη 16/1, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, για να εξετάσει την πορεία των προετοιμασιών και να πάρει αποφάσεις για την κλιμάκωση του αγώνα.

Σταθμός σ' αυτήν την αγωνιστική πορεία, μετά τη συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών στις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις αυτών των ημερών, θα είναι το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της έκθεσης AGROTICA, που θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 4 Φλεβάρη.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, βγαίνοντας ξανά στους δρόμους για να αγωνιστούν κατά των παλιών και των νέων μέτρων της κυβέρνησης και της ΕΕ, που τους οδηγούν στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Τη χρονιά που πέρασε είδαν το έτσι κι αλλιώς ισχνό εισόδημά τους να μειώνεται κι άλλο, με την παραπέρα μείωση των τιμών παραγωγού, τη νέα περικοπή στις ενισχύσεις - επιδοτήσεις, τις μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία και τις ζωικές και φυτικές αρρώστιες που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, με την παραπέρα διόγκωση του κόστους παραγωγής. Το 2018 αυξάνονται κι άλλο οι ασφαλιστικές εισφορές, ενώ στα αντιλαϊκά σχέδια περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο αύξησης του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και στην εκστρατεία αποπροσανατολισμού και παραπλάνησης του αγροτικού κόσμου και γενικότερα του λαού που εντείνει η κυβέρνηση, η μικρομεσαία αγροτιά δίνει μάχη που αφορά την ίδια την επιβίωσή της, σε αγωνιστική συμπόρευση με τους εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα.

Μεταξύ άλλων, τα αιτήματα - διεκδικήσεις αιχμής των αγροτικών κινητοποιήσεων είναι τα εξής: Καθιέρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών. Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά. Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να μην γίνει καμία κατάσχεση πρώτης - δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, για «κόκκινα» δάνεια συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ. Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές σε ΟΓΑ και ΕΛΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Εξόφληση των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική - ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
«Το Πολυνομοσχέδιο αφορά και τους αγρότες»
Σε ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων επισημαίνονται τα εξής:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρνει προς ψήφιση ακόμη ένα αντιλαϊκό Πολυνομοσχέδιο με προαπαιτούμενα μέτρα που θα μειώσουν ακόμη περισσότερο το εισόδημα αλλά και ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σε σπίτια, χωράφια, στάνες και ότι άλλο περιουσιακό στοιχείο.

Το Πολυνομοσχέδιο αφορά στους αγρότες και κτηνοτρόφους αφού από 21/2/2018 οι πλειστηριασμοί θα γίνονται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά ώστε να εμποδίσουν τις αντιστάσεις και επεκτείνονται και για χρέη σε Εφορίες και Ασφαλιστικά ταμεία. Σχεδόν οι μισοί αγρότες και κτηνοτρόφοι χρωστάνε ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) και έτσι πάνω από το κεφάλι τους θα κρέμεται ως Δαμόκλειο σπάθη ο εκφοβισμός της κατάσχεσης.

Το Πολυνομοσχέδιο προβλέπει επίσης μειώσεις στα επιδόματα τέκνων που επιπλέον αφορά χιλιάδες αγροτικές οικογένειες.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την δήθεν «ανάπτυξη» χαρατσώνει ακόμη περισσότερο τα λαϊκά και αγροτικά νοικοκυριά όπως γίνεται με το Πολυνομοσχέδιο αλλά και τον Προϋπολογισμό.

Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ κατά 2% ενώ πλέον οι ασφαλιστικές εισφορές θα θεωρούνται ως εισόδημα για το οποίο θα φορολογούμαστε για φέτος στο 85% των εισφορών και από του χρόνου στο 100%.

Αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια κατά 200 εκ ευρώ που πρακτικά σημαίνει ότι ο κάθε αγρότης θα πληρώνει ΕΝΦΙΑ 12 ευρώ/στρέμμα.

Βρισκόμαστε σε περίοδο οργανωτικών συσκέψεων με στόχο την αγωνιστική απάντηση της μικρομεσαίας αγροτιάς σε αυτές τις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν. Πρώτος σταθμός είναι η συμμετοχή μας στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνονται την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου σε όλη την χώρα όπου οι αγρότες θα συναντηθούν με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους ενάντια στο Πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, προβάλλοντας επίσης τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουν αποφασιστεί στην Πανελλαδική Σύσκεψη των Μπλόκων».Σχόλια