Πολυνομοσχέδιο-σκούπα-καρμανιόλα απεργιών, επιδομάτων και δικαιωμάτωνΤην Τρίτη κατατίθεται, εκτός απροόπτου, το πολυνομοσχέδιο-σκούπα-καρμανιόλα απεργιών, επιδομάτων και δικαιωμάτων.

Για το εργατικό και λαϊκό κίνημα ας είναι το πρώτο βήμα μιας άλλης πορείας.


Στην τελική ευθεία μπαίνει η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με όλα τα προαπαιτούμενα, το οποίο, σύμφωνα με τους τελευταίους κυβερνητικούς σχεδιασμούς,
αναμένεται να έχει γίνει νόμος του κράτους την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου μεταδίδει το ΑΠΕ.

Οι επίμαχες διατάξεις αναμένεται να κατατεθούν την Τρίτη 9 Ιανουαρίου στο Κοινοβούλιο, με ενδιάμεσους, πιθανούς, «σταθμούς», τη συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές Τετάρτη και Πέμπτη, και συζήτηση στην Ολομέλεια, από την Παρασκευή, με στόχο να ψηφιστεί το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου. Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, αναμένεται παράλληλα να γίνει διεξοδική ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από όλους του υπογράφοντες υπουργούς (το ...μισό Υπουργικό Συμβούλιο δηλαδή), καθώς το πολυνομοσχέδιο καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως:

-Το θέμα με τα προνοιακά επιδόματα.

-Οι αλλαγές στην ενέργεια και τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού με την ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα τους

- Στο στόχαστρο του αντισυνδικαλιστικού νόμου βρίσκονται, όχι προφανώς τυχαία, τα πρωτοβάθμια σωματεία και το δικαίωμα στην απεργία. Η επιλογή έχει στρατηγικά χαρακτηριστικά. Καταρχάς να αποδυναμώσει εκείνες τις μορφές οργάνωσης που με αδυναμίες αλλά έμπρακτα έχουν σηκώσει σοβαρές μάχες σε επιχειρήσεις και κλάδους. Ας αναλογιστούμε τα παραδείγματα του ΣΥΒΧΑ στη μάχη για την κυριακάτικη αργία, της Χαλυβουργικής, της ΣΚΟΤ, των σωματείων των τηλεπικοινωνιών στις μάχες για τις συλλογικές συμβάσεις, του ΣΜΤ απέναντι στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στον κλάδο κλπ. Δεύτερον να «χτυπήσει» τις μορφές μέσα από τις οποίες μπορούν να διαμορφωθούν οι όροι και τα βήματα για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος.

-Η ενίσχυση του ρόλου των οικονομικών εισαγγελέων.


- Για τη διαμεσολάβηση.

Όσον αφορά το ίδιο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, με άρθρο τους στην ιστοσελίδα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο πρόεδρός της Χριστ. Σεβαστίδης και το μέλος του ΔΣ Χαρ. Σεβαστίδης, τονίζουν - μεταξύ άλλων - ότι η κυβέρνηση επιλέγει ένα σύστημα που ιδιωτικοποιεί την απονομή της δικαιοσύνης, ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία «παραδικαστηρίων» που θα προσλαμβάνουν διαμεσολαβητές ως υπαλλήλους με τον κατώτατο μισθό και έναν επιχειρηματία που θα εποπτεύει και θα αποκομίζει τα κέρδη, λειτουργώντας στην πράξη εκβιαστικά σε βάρος του πολίτη που δεν θα μπορεί να προσφύγει τελικά στη Δικαιοσύνη, αφού θα πρέπει να καταβάλει διπλάσια έξοδα προς όφελος των «ιδιωτικών» δικαστηρίων. Επισημαίνουν ότι σε καμία χώρα της ΕΕ δεν είναι υποχρεωτική η ιδιωτική διαμεσολάβηση, ενώ στη Δανία δεν προβλέπεται καν αυτή, παρά μόνο η δικαστική, ότι η επιλογή της κυβέρνησης βρίσκεται σε συμφωνία με τον ΣΕΒ, την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών και το ΕΒΕΑ που ζητούσαν την υποχρεωτικότητά της και πως δεν μπορεί να γίνει δεκτό ότι ιδιώτες επιχειρηματίες θα μπορούν να λειτουργούν «αμερόληπτα», όπως αναφέρεται στο κυβερνητικό νομοσχέδιο. Καταλήγουν, δε, ότι αυτό θα αποβεί τελικά σε βάρος του οικονομικά αδύνατου πολίτη, ενώ οι επιχειρηματίες - διαμεσολαβητές θα δουν τα κέρδη τους να αυξάνονται, αφού παρέχεται σε αυτούς νέο πεδίο προσοδοφόρας δραστηριότητας.
-Θέματα του Υπουργείου Παιδείας, της δημόσιας διοίκησης  κα με εκτρωματικές ρυθμίσεις κατακρεούργησης των εργασιακών και όχι μόνο των δημοσίων υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών

  Αν και δεν αναμένονται εκπλήξεις από τη μεριά των κυβερνητικών βουλευτών θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για προπαγανδιστικό μασάζ του ελληνικού λαού.

  Ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός έχει οδηγήσει τα πράγματα σε μια κινητοποίηση για την τιμή των όπλων ενώ έπρεπε να ξεκινήσει πόλεμος εδώ και καιρό. Στις ταξικές δυνάμεις και στο φιλότιμο των εργαζομένων απομένει, σε αυτές τις κρίσιμες μέρες, να αποκαλύψουν με τον αγώνα τους το αποκρουστικό αντιλαϊκό πρόσωπο της κυβέρνησης και της συγκυβερνώσας αντιπολίτευσης και να προβάλουν-προβάρουν ένα νέο μοντέλο εργατικής αντίστασης και αντεπίθεσης που θα στηρίζεται στην πρωτοβουλία, την αυτενέργεια και την ενότητα των εργαζομένων και των οργανώσεων τους, που διαχωρίζονται έμπρακτα από τους θανάσιμους εναγκαλισμούς του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Γι αυτό χρειάζεται φαντασία, ενωτικό πνεύμα, κρίσιμη στόχευση στην καρδιά των σύγχρονων αντιθέσεων που δημιουργεί η αντεργατική επίθεση και φυσικά έγκαιρος, μακροχρόνιος προγραμματισμός.

Για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς τελικό ορόσημο αυτής της φάσης είναι, υπενθυμίζεται, το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Για το εργατικό και λαϊκό κίνημα ας είναι το πρώτο βήμα μιας άλλης πορείας.
Αλέξανδρος Καπακτσής

Σχόλια