Ισραήλ: Απέλαση ή φυλακή για 40.000 πρόσφυγες.Ισραήλ: Απέλαση ή φυλακή για 40.000 πρόσφυγες. Μετά την πολιτική εθνοκάθαρσης κατά των παλαιστινίων σειρά έχουν και οι πρόσφυγες. Τίποτα δεν διδάχθηκε από το παρελθόν το κράτος δολοφόνος.
  Δεν τους δολοφονούσαν μόνο τους Εβραίους. Τους φυλάκιζαν, τους καταδίωκαν και τους εξόριζαν. Τίποτα δεν διδάχθηκε, το κράτος δολοφόνος, από τα μαρτύρια του λαού στο πέρασμα των αιώνων.
Ο πιο καλός μαθητής των πιο φριχτών, απάνθρωπων διωκτών των Εβραίων, αναδεικνύεται. Με όλη αυτή την πρακτική του η μήνις εναντίον του, μόλις το εγκαταλείψουν οι ιμπεριαλιστές προστάτες του, θα είναι πέραν και των βιβλικών διαστάσεων.
  Το Ισραήλ ανακοίνωσε προ ημερών την έναρξη ενός προγράμματος που έχει σκοπό να επιβάλει σε σχεδόν 40.000 παράτυπους μετανάστες να επιλέξουν ανάμεσα στην απέλαση και τη φυλάκισή τους... Μιλώντας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε την χαρά του για την εφαρμογή του σχεδίου αυτού που έχει σκοπό «να διώξει τους μετανάστες που εισήλθαν παράνομα» στη χώρα. Οι τελευταίοι έχουν διορία έως τα τέλη Μαρτίου προκειμένου να εγκαταλείψουν το Ισραήλ, σε διαφορετική περίπτωση θα φυλακίζονται επ΄αόριστον...

...Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το μέτρο αφορά 38.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους από την Ερυθραία και το Σουδάν. Οι μετανάστες που θα δεχθούν να φύγουν θα λάβουν ένα αεροπορικό εισιτήριο και σχεδόν 3.000 ευρώ.

...Σε ανακοίνωσή της, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) εξέφρασε την ανησυχία της, υπενθυμίζοντας πως το Ισραήλ έχει «νομικές υποχρεώσεις όσον αφορά την προστασία των προσφύγων».

...Όμως από τότε που οι ισραηλινές αρχές ανέλαβαν, το 2009, την ευθύνη να προσδιορίσουν ποιος εμπίπτει στην κατηγορία αυτήν, μόνον οκτώ από την Ερυθραία και δύο από το Σουδάν εξασφάλισαν καθεστώς πρόσφυγα, συνεχίζει η HCR. Διακόσιοι Σουδανοί υπήκοοι από το Νταρφούρ (δυτικό Σουδάν) εξασφάλισαν «ανθρωπιστικό καθεστώς στο Ισραήλ».

...Στο πλαίσιο του προγράμματος απέλασης, η ισραηλινή κυβέρνηση παραδέχεται σιωπηρά πως οι υπήκοοι των δύο αυτών χωρών δεν μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους.

...Το καθεστώς στην Ερυθραία κατηγορείται από τον ΟΗΕ για «γενικευμένα και συστηματικά» εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Όσον αφορά το Σουδάν, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (CPI) έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης εις βάρος του προέδρου του, Όμαρ αλ-Μπεσίρ, για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία.

...Σύμφωνα με ισραηλινές μκο που στηρίζουν τους μετανάστες, το Ισραήλ έχει υπογράψει συμφωνίες με τρίτες χώρες, όπως η Ρουάντα και η Ουγκάντα, που οφείλουν να δέχονται μετανάστες που φεύγουν με τη θέλησή τους από το Ισραήλ.

...Αυτοί οι μετανάστες εισήλθαν στην πλειονότητά τους παράνομα στο Ισραήλ μέσω του Σινά της Αιγύπτου από το 2007. Η ροή αυτή ανακόπηκε όταν τελείωσε η κατασκευή από το εβραϊκό κράτος ενός ηλεκτρονικού φράχτη κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο.

...Το Ισραήλ άνοιξε κέντρα κράτησης στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου σχεδόν 1.500 μετανάστες υπόκεινται σε καθεστώς ημι-ελευθερίας. Οι εγκαταστάσεις αυτές θα κλείσουν τις πόρτες τους και οι μετανάστες που θα αρνηθούν να φύγουν θα σταλούν στη φυλακή.

...Μετά την 1η Μαρτίου, θα είναι ακόμη δυνατό για τα πρόσωπα αυτά να εγκαταλείψουν εθελοντικά το Ισραήλ, αλλά θα λάβουν ένα μικρότερο ποσό. Όσοι αρνούνται θα φυλακίζονται, προειδοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών.

...Σε μια ξεχωριστή ανακοίνωση, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Γκιλάντ Ερντάν, ο οποίος έχει επιφορτισθεί με την εφαρμογή του προγράμματος, υπογράμμισε πως το Ισραήλ είναι «αποφασισμένο να διώξει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που εισήλθαν παράνομα».

...Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 4.012 παράτυποι μετανάστες εγκατέλειψαν το Ισραήλ το 2017, εκ των οποίων οι 3.332 προέρχονταν από την υποσαχάρια Αφρική.

...Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μετέβη στα τέλη Αυγούστου στο νότιο Τελ-Αβίβ, όπου διαμένουν χιλιάδες Αφρικανοί μετανάστες, και δεσμεύθηκε να «επιστρέψει» την περιοχή αυτή στους «Ισραηλινούς πολίτες».

...Ο Τεκλίτ Μάικλ, ένας 29χρονος αιτών άσυλο από την Ερυθραία που ζει στο Τελ Αβίβ, δήλωσε πως το να καταβάλλονται χρήματα σε άλλες κυβερνήσεις για να δεχθούν Αφρικανούς ισοδυναμεί με «παράνομη διακίνηση και λαθρεμπόριο ανθρώπων».

«...Δεν ξέρουμε τι μας περιμένει» (στη Ρουάντα και την Ουγκάντα), δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς. «Προτιμούν τώρα να μείνουν στη φυλακή.»

...Στις δηλώσεις του ο Νετανιάχου επικαλέστηκε τη μεγάλη παρουσία Αφρικανών μεταναστών στις φτωχότερες γειτονιές του Τελ Αβίβ όπου, όπως είπε, οι «παλιοί κάτοικοι» -οι Ισραηλινοί- δεν αισθάνονται ασφαλείς.

«...Έτσι, σήμερα κρατάμε την υπόσχεσή μας να αποκαταστήσουμε την ηρεμία, ένα αίσθημα προσωπικής ασφάλειας και τον νόμο και την τάξη για τους κατοίκους του νότιου Τελ Αβίβ και εκείνους σε πολλές άλλες γειτονιές», είπε...

Οι αρχές της Ουγκάντα αρνούνται οποιαδήποτε συμφωνία με το Ισραήλ για τη φιλοξενία χιλιάδων Αφρικανών

Καμπάλα (Xinhua) - Η κυβέρνηση της Ουγκάντας αρνήθηκε σήμερα ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία με το Ισραήλ για να φιλοξενήσει χιλιάδες Αφρικανούς αιτούντες άσυλο, οι οποίοι καλούνται από την ισραηλινή κυβέρνηση να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ειδάλλως θα αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης.

«Δεν υπάρχει καμιά συμφωνία με το Ισραήλ για τη φιλοξενία των περίπου 35.000 αιτούντων άσυλο, κυρίως από την Ερυθραία και το Σουδάν. Δεν ξέρω από που προήλθε αυτή η πληροφορία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγκάντας Ορυέμ Οκέλο.

Την περασμένη εβδομάδα οι αρχές του Ισραήλ έδωσαν στους αιτούντες άσυλο από την Αφρική, οι οποίοι διέφυγαν από τον πόλεμο και τις εκτελέσεις, ένα τελεσίγραφο 90 ημερών να «επιστρέψουν στη χώρα τους ή σε μία τρίτη χώρα, - την οποία δεν κατονομάζουν- ειδάλλως θα αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης.    

Η ισραηλινή Αρχή Πληθυσμού και Μετανάστευσης δήλωσε ότι όσοι εγκαταλείψουν τη χώρα πριν από τον Απρίλιο θα λάβουν 3.500 δολάρια ΗΠΑ, αεροπορικά εισιτήρια, ενώ θα τους δοθούν περαιτέρω κίνητρα για μετεγκατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αφρικανοί μετανάστες έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν στις χώρες απ' όπου κατάγονται, όπως και στην Ουγκάντα ή στη Ρουάντα.

Νετανιάχου: Να καταργηθεί η υπηρεσία του ΟΗΕ για την αρωγή στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες

   Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επανέλαβε χθες την προτροπή του να καταργηθεί η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για την αρωγή στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, την οποία κατηγορεί για αντισημιτισμό.

  «Η ίδια η ύπαρξη του UNRWA διαιωνίζει το πρόβλημα των παλαιστίνιων προσφύγων λόγω της αφήγησης για το λεγόμενο δικαίωμα της επιστροφής, ο πραγματικός σκοπός του οποίου είναι η καταστροφή του Κράτους του Ισραήλ», υποστήριξε ο Βενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου υπουργικού του συμβουλίου.

  «Γι' αυτό είναι καιρός να διαλυθεί το UNRWA και οι δραστηριότητές του να ανατεθούν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες» (UNHCR), πρόσθεσε ο Νετανιάχου, υπενθυμίζοντας ότι έκανε την ίδια πρόταση τον Ιούνιο, όταν είχε επισκεφθεί το Ισραήλ η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, η Νίκι Χέιλι.

  Οι Παλαιστίνιοι είναι οι μόνοι για τους οποίους υπάρχει ειδική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, ενώ για τα εκατομμύρια των προσφύγων από άλλες χώρες αρμόδια είναι η UNHCR, επέμεινε ο Νετανιάχου.

  Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξάλλου δήλωσε πως «συμφωνεί απόλυτα» με τις σφοδρές επικρίσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απείλησε την περασμένη εβδομάδα να διακόψει την αμερικανική οικονομική βοήθεια που προορίζεται για τους Παλαιστίνιους.

  Το 2016, οι ΗΠΑ διέθεσαν 319 εκατομμύρια δολάρια (265 εκατ. ευρώ) για να προσφερθεί βοήθεια στους Παλαιστίνιους, μέσω της αμερικανικής υπηρεσίας διεθνούς ανάπτυξης (USAID), σύμφωνα με τον ιστότοπο της τελευταίας. Σε αυτό το ποσό προστίθενται τα 304 εκατ. δολάρια (252 εκατ. ευρώ) που δόθηκαν από την Ουάσινγκτον στα προγράμματα του ΟΗΕ στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

  Το Γραφείο Αρωγής και Έργων των ΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) διανέμει οικονομική βοήθεια και προσφέρει κοινωνικές υπηρεσίες. Λειτουργεί επίσης κέντρα εκπαίδευσης δασκάλων και διαχειρίζεται εκατοντάδες σχολεία στη Λωρίδα της Γάζας, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ, στον Λίβανο, στην Ιορδανία και στη Συρία.

  Σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, ο εκπρόσωπος του UNRWA Κρις Γκάνες υπενθύμισε από την πλευρά του ότι η εντολή της υπηρεσίας του προήλθε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και ότι το καθήκον που της είχε ανατεθεί είναι να «συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες ωσότου εξευρεθεί μια δίκαιη και διαρκής λύση για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες».

  «Αυτό που διαιωνίζει την κρίση των προσφύγων είναι το ότι τα μέρη (που εμπλέκονται στη σύγκρουση) δεν βρίσκουν λύση για να τερματιστεί αυτή η κατάσταση», πρόσθεσε ο Γκάνες. Για αυτό θα χρειαστεί αποφασιστικότητα ώστε να προχωρήσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη βάση «των αποφάσεων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου», ενώ προϋπόθεση για να υπάρξει λύση είναι η «ενεργή δέσμευση της διεθνούς κοινότητας», συμπλήρωσε.ΠΗΓΗ: Γ.Τ., Κ.Η. ,  ΑΠΕ , sky

Σχόλια