Ο εξευτελισμός και η εθελοδουλία δεν έχουν όρια. Επιστολή στήριξης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον ΕρντογάνΟ εξευτελισμός και η εθελοδουλία δεν έχουν όρια. Επιστολή στήριξης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Ερντογάν για την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας»
Ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος φέρεται να στηρίζει την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» του τουρκικού στρατού στο Αφρίν της Συρίας.

Μάλιστα  σύμφωνα με την Hurriyet Daily News έστειλε επιστολή στήριξης της επιχείρησης στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την επιστολή,  εύχεται στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στεφθεί με επιτυχία η στρατιωτική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» και παράλληλα εκφράζει την ευχή στην Τουρκία να επέλθει σύντομα η ειρήνη στη Συρία: «Είναι παράδοση της εκκλησίας μας να προσευχόμαστε πάντα για το κράτος μας, για την υγεία των ηγετών μας και την ευτυχία του λαού μας. Δεν έχουμε ξεχάσει τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που μετανάστευσαν λόγω διαμαχών στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά στη Συρία».

Και συνεχίζει, προσθέτοντας πως η εκκλησία προσευχόταν στον Θεό για να επιστρέψει η Ειρήνη στη Συρία με την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας».

«Είναι ευχή της κοινότητάς μας, το έθνος μας να αναπτυχθεί γρήγορα σε ένα ασφαλές περιβάλλον τερματίζοντας την τρομοκρατία, που έχει επηρεάσει όλους τους πολίτες μας, αλλά κυρίως τους Κούρδους πολίτες μας που ζουν στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας.

Η αποφασιστικότητα του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος απορρίπτει κατηγορηματικά την όποια σύνδεση της θρησκείας με την τρομοκρατία, αποτυπώνεται στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Προσευχόμαστε εσείς και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να επιτύχετε και η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» να φέρει ειρήνη στην περιοχή, όπως «υπόσχεται» και το όνομά της».

Να σημειώσουμε ότι στο επίσημο site του Οικουμενικού Πατριάρχειου, δεν έχει αναρτηθεί η επιστολή του κου Βαρθολομαίου προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σχόλιο Εύφορης Πεδιάδας: Τι κι' αν περνάει ο καιρός, τι και αν δεν έχουμε οθωμανική αυτοκρατορία και σουλτάνους. Τι κι αν δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, δήθεν να προφυλάξουμε τους χριστιανικούς πληθυσμούς. Το πατριαρχείο μια δουλειά ξέρει να κάνει και την κάνει καλά. Ας τα δουν οι υπήκοοι του, των "νέων", αλλά, και των παλαιών χωρών αυτά…
Επισυνάπτουμε τμήμα του δεύτερου αφορισμού του Γρηγορίου του Ε' της επανάστασης του 1821: ...


» Η πρώτη βάσις της ηθικής, ότι είναι η προς τους ευεργετούντας ευγνωμοσύνη, είναι ηλίου λαμπρότερον. Και όστις ευεργετούμενος αχαριστή είναι ο κάκιστος των ανθρώπων. Αυτήν την κακίαν βλέπομεν πολλαχού στηλιτευομένην και παρά των ιερών γραφών και παρ' αυτού του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού ασυγχώρητον, καθώς έχομεν το παράδειγμα του Ιούδα. Όταν δε η αχαριστία είναι συνωδευμένη και με πνεύμα κακοποιόν και αποστατικόν εναντίον της κοινής ημών ευεργέτιδος και τροφού, κραταιάς και αηττήτου βασιλείας [=τον Σουλτάνο], τότε εμφαίνει και τρόπον αντίθεον, επειδή ουκ εστί, φησί, βασιλεία και εξουσία ειμή "υπό Θεού τεταγμένη". Όθεν και πας ο αντιταττόμενος αυτή τη θεόθεν εφ' ημάς τεταγμένη κραταιά βασιλεία, τη του Θεού διαταγή ανθέστηκεν. [...]
Μόνο η ορολογία έχει εκσυγχρονισθεί...


Σχόλια